• onze waardering

Julia - Rosita Steenbeek RECENSIE

Recensie: Julia - Rosita Steenbeek

Met Julia geeft Rosita Steenbeek ons een nieuwe kijk op een door de geschiedenis vergruist en vergeten persoon: Julia,de dochter en enig kind van Octavianus, de latere keizer Augustus.

Julia is uit de historie verbannen, zoals ze uiteindelijk ook uit Rome verbannen werd door haar eigen vader. Er is niet veel over haar bekend en datgene wat er over haar bekend is, is meestal negatief. Ze wordt beschreven als overspelige vrouw. Een vrouw die drie keer trouwde en daarop al haar echtgenoten bedroog. De waarheid is echter wat gekleurder. Augustus en Livia pretendeerden de moraalbewakers van Rome te zijn. Huiselijke waarden en tradities en zeker deugdzaamheid voor vrouwen werden door hen gepromoot. Er kwam zelfs een wet tegen overspel, omdat Augustus die naar believen kon inzetten om macht te verwerven. De gehele keizerlijke familie moest een voorbeeld van deugdzaamheid zijn. Alleen achter de schermen waren Augustus en Livia zelf geen trouwe uitvoerders van hun eigen beleid. Arme Julia werd echter een van de slachtoffers ervan.

Rosita Steenbeek is per toeval gestuit op de geschiedenis van Julia. Omdat Rosita Steenbeek al jaren in Rome woont, ligt de geschiedenis ook letterlijk voor het oprapen. Ze besluit op zoek te gaan naar de ware Julia en haar verhaal eens echt naar buiten te brengen. Ze schets dan ook een heel ander beeld van Julia. Dat van een intelligente jonge vrouw, die van kunst en poëzie houdt en die geen geestdodend bestaan wil hebben.

Julia werd geboren in 39 v.Chr. als enig kind van Octavianus en Scribonia. Octavianus is dan al geheel onder de invloed van Livia, een op macht beluste vrouw, die er geen moeite mee heeft haar echtgenoot en de vader van haar twee kinderen aan de kant te zetten, om zich aan de zijde van Octavianus in het centrum van de macht over Rome te settelen. De dag na de geboorte van Julia zet Octavianus op zijn beurt zijn net bevallen vrouw de deur uit, verklaart zijn huwelijk als voorbij en trouwt met Livia. Livia is een koude harde vrouw, die zich niet interesseert voor de opvoeding van de kinderen. Doordat Augustus (de eretitel die Octavianus krijgt) er geen moeite mee heeft om huwelijken te annuleren en zijn pionnetjes in een andere samenstelling weg te zetten, of doordat hij tegenstanders gewoon ombrengt, heeft zijn huishouden heel wat broers, zussen, neven en nichten die ook allemaal weer stiefkinderen en verweeste kinderen zijn en die allemaal gezamenlijk opgevoed worden door zijn zuster. Als kind voelt Julia zich verstikt door de strenge regels en beperkingen en liefdeloze opvoeding die door Livia opgelegd wordt. Haar vader heeft ook geen liefde voor haar. Hij ziet haar als een manier om zijn opvolging veilig te stellen. Haar eigen moeder mag ze niet zien. Ze is eigenlijk verliefd op Iullus, de zoon van Marcus Antonius die ook in de keizerlijke huishouding opgevoed wordt, maar daar heeft haar vader geen boodschap aan.

Je leeft intens mee met Julia, die al van kleins af aan weet dat ze slechts een vrouw is en een pion in het politieke machtsspel van haar vader. De diverse personages waarvan je de namen misschien al voorbij hebt zien komen in de geschiedenisboeken, komen nu tot leven en worden mensen van vlees en bloed. Romeinse politici, staatsmannen, dichters en kunstenaars, ineens kun je ze in een levendige setting plaatsen en krijgen ze betekenis.

Rosita Steenbeek verwerkt via cursief gedrukte stukken door het verhaal heen, haar wandelingen door Rome op zoek naar de plaatsen waar ooit de hoofdrolspelers van Julia leefden. Ze neemt de lezer mee naar plekken waar Julia geweest is. De stukken leiden de lezer misschien wel af van het verhaal, maar persoonlijk vind ik het wel een leuke en interessante toevoeging aan het verhaal. Ik ken Rome en zo kun je de achtergrond van Julia beter visualiseren. Als je Julia meer leest als Rosita Steenbeeks zoektocht naar de ware Julia en haar geschiedenis, dan past haar beschrijving van de restanten van het oude Rome en waar die te vinden zijn daar eigenlijk heel goed bij. Haar bevindingen zet ze om in scenes die het verhaal vormen.

Julia is bijna heel haar volwassen leven op zoek naar vrijheid en liefde. Naar een manier om invloed te hebben op haar eigen leven. Haar eerste huwelijk is met haar neef Marcellus, zoon van tante Octavia en diens 1e man Marcellus. Julia's echtgenoot is de beoogde opvolger van haar vader Augustus. Ze had liever Iullus gehad, maar ze schikt zich. Ze heeft ook eigenlijk geen keuze. Marcellus is slechts 3 jaar ouder dan Julia, maar hij is stil en teruggetrokken en Julia die wel toenadering zoekt maar daar niet in slaagt, vindt hem dodelijk saai. Het huwelijk echter maakt Julia vrij en ze kan als getrouwde vrouw nu haar eigen leven inrichten. Ze krijgt zelfs weer contact met haar verstoten moeder. Het leven lacht haar eindelijk toe. Maar na twee jaar huwelijk wordt Marcellus ziek en sterft hij. Julia is terug bij af. Wederom moet ze gelaten afwachten wat haar ambitieuze vader voor haar in petto heeft. Met persoonlijke wensen en gevoelens worden door hem geen rekening gehouden. Voor hem is zijn familie gewoon een verzameling pionnetjes die hij naar believen inzet om zijn macht te vergroten. Julia's indiscressies bij echtgenoot nummer 2: Agrippa en echtgenoot nummer 3 Tiberius, zijn bijna begrijpelijk. Men laat het ook oogluikend toe. Echter wanneer ze zich met haar jeugdliefde Iullus verbindt en zich inzet op een politieke manier tegen de tirannie van haar vader, gaat ze te ver. De wet op overspel wordt dan ingezet om een lastige dochter kwijt te raken. Julia wordt verbannen en uitgewist. Ze heeft duidelijk haar hand overspeeld...

Julia is een meeslepend verhaal, vertelt op een hele losse gemoedelijke toon, maar ondertussen krijg je erg veel mee van de geschiedenis van Rome en de wereld waarover de Romeinen heersten. Ook krijg je heel veel mee van de zeden, gewoontes en rituelen, die de Romeinen er op na hielden. Super interessant! De geschiedenis van het Romeinse Rijk is geschreven door mannen en Julia maakt je blij dat je als vrouw in de 21ste eeuw leeft. Het is écht een boeiende historische roman. Een eye-opener en daarom zeker 5 hartjes!

Recensie: Julia - Rosita Steenbeek

Julia

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Julia is het enige kind van keizer Augustus. Ze zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt. Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept. Rosita Steenbeek gaat op zoek naar deze omstreden en vergeten keizersdochter en wekt haar tot leven, geholpen door gedegen historisch onderzoek, de poëzie van Julia’s tijdgenoten, en door plekken uit haar leven te bezoeken, waar de geschiedenis aanraakbaar wordt. In deze schitterende historische roman rijst een temperamentvolle vrouw op die haar eigen keuzes maakt, gedwarsboomd door haar vader die haar dwingt tot huwelijken die passen in zijn politieke strategie.
    Rosita Steenbeek schreef succesvolle romans als De laatste vrouw, Schimmenrijk, Intensive Care, Ander licht en Rose, een familie in oorlogstijd. Ook schrijft ze over Rome, de stad waar ze woont en waar Julia in 39 v.Chr. werd geboren.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De Anderen 2 - Zwarte Veren

  • Als liefde blind is

  • De magie van Kerst

Zoek in artikelen