• onze waardering

De Opkomst van de Draak - George R.R. Martin RECENSIE

Recensie: De Opkomst van de Draak - George R.R. Martin

De wereld van Game of Thrones spreekt tot ieders verbeelding. Nu de nieuwe serie, House of the Dragon, aan meer populariteit wint, doen de boeken dat ook. Ondertussen is de serie afgelopen en moeten we nog een tijdje wachten op het vervolg. Maar voor de lezers onder ons daarentegen, valt er nog heel wat plezier te beleven.  

Gelukkig is Het Spel der Tronen niet het enige werk dat George R.R. Martin geschreven heeft. De befaamde Targaryens hebben natuurlijk een eigen geschiedenis die zich afspeelt voor deze periode. Dit valt onder andere te lezen in het nieuwe boek De Opkomst van de Draak. Maar wat maakt het net zo speciaal?  

De Opkomst van de Draak leest weg zoals een echt geschiedenisboek. Je zou haast denken dat de feiten waargebeurd zijn. Maar tegelijkertijd is het ook wel een opsomming van oorlogen en namen, wat het zwaar maakt om te verwerken als lezer. Want wie de familie kent, weet dat de vele namen voor enige verwarring zorgen. Voor mensen die dol zijn op de middeleeuwen en geschiedenis is dit perfecte lectuur. Toch zal dit voor velen saai overkomen. Het draait in dit werk dan ook niet echt om het verhaal zelf, maar eerder de illustraties. Deze zijn onbeschrijfelijk mooi en geven je een beter beeld van de Targaryens en hun verleden. Er zijn zelden boeken zo prachtig geïllustreerd als deze en dat is een understatement. Zo toont het werk een scène waarin twee draken elkaar te lijf gaan, maar lijkt het precies op een echte natuurreportage. Voor de illustraties alleen al is het een aanrader om het boek te kopen, desondanks het redelijk prijzig is. Maar eenmaal het in je handen terechtkomt, begrijp je ook waarom. Het is een groot en mooi koffietafelboek om je gasten mee te imponeren.  

De Opkomst van de Draak is een dun boek (naar de standaard van George R.R. Martin zijn werken tenminste) en de tekst bevat eigenlijk maar een beknopte geschiedenis van de Targaryens. De inhoud wordt in werkelijkheid ondersteund door een ander werk, namelijk Vuur en Bloed. Maar wat maakt beiden dan zo verschillend van elkaar? Ze vertellen dezelfde geschiedenis van de Verovering van de Zeven Koninkrijken door Aegon I tot en met het Regentschap van Aegon III, maar telkens op een andere manier. Vuur en Bloed is, net zoals een echt middeleeuws boek, geschreven door iemand die geen ooggetuige was van wat er daadwerkelijk gebeurd is. Het werk is namelijk neergepend vanuit het perspectief van maester Gyldayn, die veel later is geboren dan de eerste Targaryen. Wat er dus van waar is, weten we niet als lezer. Het is alleszins een zeer gedetailleerde versie van alle oorlogen en regentschappen. De Opkomst van de Draak is veel bondiger en zet alles op een rijtje. Ben je dus geen fervente lezer, maar wil je wel de geschiedenis van de Targaryens kennen, dan is De Opkomst van de Draak een boek dat je op je verlanglijstje moet hebben staan.  

Het grote nadeel aan De Opkomst van de Draak is dat er inhoudelijk niet echt iets nieuws te ontdekken valt als je Vuur en Bloed hebt gelezen. Het is eerder een extraatje met mooie tekeningen. Voor de inhoud moet je het dan niet kopen. Maar laat je niet tegenhouden, de illustraties maken het meer dan waard. Zeker als je visueel wilt begrijpen wat er gebeurt in Vuur en Bloed.  

Het werk is ook interessant voor de fans van de nieuwe serie die de boeken niet gelezen hebben. Want het vertelt, dan wel niet zo heel uitgebreid, wat er zich afspeelt tijdens de Drankendans. De periode na de dood van Viserys I en wanneer Aegon II aan de macht komt. Lijkt het volgende seizoen nog heel erg ver weg, dan is dit boek zeker een aanrader.  

De grote troef van De Opkomst van de Draak ligt in het feit dat het leuk is voor zowel lezers als niet-lezers. Ben je nog steeds aan het wachten tot George R.R. Martin Het Spel der Tronen afschrijft, dan kan je jezelf misschien troosten met dit eveneens prachtige werk. Of koop je enkel het boek voor de plaatjes, dan zal zeker niemand dit vreemd vinden. Maar het is alleszins een werk dat je echt in je kast moet hebben staan!

Recensie: De Opkomst van de Draak - George R.R. Martin

De wereld van het lied van ijs en vuur - De Opkomst van de Draak

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Honderden jaren lang zaten de Targaryens op de IJzeren Troon van Westeros terwijl hun draken de hemel regeerden. De Opkomst van de Draak vertelt het verhaal van de oprichting en de geschiedenis van de legendarische Targaryen-familie, voortbordurend op Vuur en Bloed. Van de verovering van Westeros tot de bloederige burgeroorlog die bijna een einde maakte aan de Targaryen-dynastie en hun draken – alles komt in dit naslagwerk tot leven.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • De remake van Dirty Dancing is al bijna te zien

  • Chicklit.nl top 6: november 2019

  • We Bought a Zoo (DVD)

Zoek in artikelen