• onze waardering

Spookhuis te koop - Isabelle Quinn RECENSIE

Recensie: Spookhuis te koop - Isabelle Quinn

Arthur woont bij zijn tante, maar zijn tante is erg streng: Arthur mag nooit praten en na het eten moet hij gelijk naar bed. Hij gaat niet naar een normale school, maar heeft een hele saaie privé docent, meneer Schmidt. Zijn vorige privé juf, miss Parker, was veel leuker. In het geheim schrijft nog steeds brieven aan haar. Op een dag ziet Arthur opeens beweging in het huis naast hem. Hij gaat op onderzoek uit en komt erachter dat hij twee "spook"buurkinderen heeft: Hugo en Mathilde. Maar dan wordt het huis verkocht en lijkt het leven van Hugo en Mathilde in gevaar te komen. Samen verzinnen ze een plan.

Met Spookhuis te koop heeft Isabelle Quinn een super leuk verhaal neergezet voor de jonge lezer. De spookachtige elementen zijn helemaal niet eng, maar juist leuk en prikkelen de jeugdige fantasie. Terecht wordt op de achterflap gemeld dat Spookhuis te koop een 'magisch en grappig verhaal' is. Als lezer leef je vanaf de eerste pagina al mee de eenzame Arthur. Het verhaal heeft iets warms over zich, het is een feelgood verhaal voor jonge lezers.

De fijne en eenvoudige schrijfstijl van Isabelle Quinn draagt zeker bij aan het leesgenot. Samen met de mooie illustraties van Senne Trip is Spookhuis te koop heel goed te begrijpen. De afwisseling tussen de brieven van Arthur aan miss Parker en het verhaal zelf houdt het verhaal toegankelijk waardoor het boek zeer geschikt is om zelfstandig te lezen, voor zowel jongens als meisjes.

Toch zijn er ook een paar minpuntjes aan Spookhuis te koop. Zo is allereerst de tijd waarin het verhaal zich afspeelt niet heel duidelijk. De mensen gebruiken paarden en koetsen om te reizen, waardoor het verhaal zich al lang geleden zou afspelen. De vraag is in hoeverre dit aansluit bij de belevingswereld van de jonge tieners van nu. Omdat Isabelle Quinn ook niet duidelijk maakt dat het verhaal zich lang geleden afspeelt, ontstaat er op deze manier een beetje ruis tussen het verhaal en de lezer.

Isabelle Quinn heeft een vlotte schrijfstijl, maar soms maakt ze zulke grote tijdsprongen dat het verhaal misschien wat lastiger is te volgen voor de jonge lezer. Hierdoor laat ze ook mooie kansen liggen. In het laatste hoofdstuk van Spookhuis te koop vinden Arthur en miss Parker elkaar weer terug. Isabelle Quinn laat van alle kanten merken dat er een spannend avontuur aan deze zoektocht voorafging, maar behalve wat aanwijzingen komt de lezer niet te weten wat er precies is gebeurd. Dat is zonde!

Tot slot laat Isabelle Quinn de lezer achter met de nodige onbeantwoorde vragen: Hoe zijn Mathilde en Hugo precies ontstaan? Hoewel het wel een beetje wordt uitgelegd, blijft de lezer met veel vragen achter. In het begin verwacht je nog dat dit later wordt uitgelegd, maar als het verhaal uit is, weet de lezer nog niets. Ook het open einde laat de nodige vraagtekens achter bij de lezer. Enerzijds prikkelt dit open einde de fantasie van de jonge lezer, anderzijds is het een gemiste kans om het verhaal nog iets verder uit te werken.

Kortom, Spookhuis te koop is een leuk verhaal. Het is een feelgood voor jonge tieners dat zowel jongens als meisjes aanspreekt. Het fantasierijke verhaal bevat avonturen en door de eenvoudige schrijfstijl, mooie illustraties en leuke afwisseling in de manier van schrijven is Spookhuis te koop heel toegankelijk. Toch zijn er ook wat minpunten: de tijd waarin het verhaal zich afspeelt is niet heel duidelijk, er worden grote tijdsprongen gemaakt en niet alle vragen van de lezer worden beantwoord. Toch mag dat de pret niet helemaal drukken.

Recensie: Spookhuis te koop - Isabelle Quinn 

Spookhuis te koop

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat doe je als je ontdekt dat de villa van de buren niet leegstaat, maar dat er spookkinderen wonen? Als je eenzaam bent en bij je strenge tante woont, zoals Arthur, dan maak je kennis met ze. Zo krijgt Arthur het wonderlijke verhaal van Hugo en Mathilde te horen. Dit is het begin van een geheime en hechte vriendschap. Maar dan staat de villa te koop. Als er nieuwe bewoners komen, zal het bestaan van Hugo en Mathilde ondraaglijk worden. Dus bedenkt Arthur een gewaagd plan. Ze laten niemand het huis afpakken! Een magisch en grappig verhaal over de verrassende vriendschap tussen een eenzame jongen en twee betoverende wezens in nood. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Mijn top 8

  • De therapeut - B.A. Paris

  • Middernachtsfeest - Sarah Sprinz

Zoek in artikelen