• onze waardering

Aicha en de verloren taal - Fikry El Azzouzi RECENSIE

Recensie: Aicha en de verloren taal - Fikry El Azzouzi

Aicha lijkt een normaal meisje, maar ze heeft een hele bijzondere gave. Ze kan namelijk met alle dieren praten. Op die manier hopen de djinns dat Aicha de vrede tussen mensen en dieren kan herstellen. Maar als er Marzouk, een gevaarlijke djinn, haar kwaad wil doen, komt Aicha's beschermdjinn, Milouda, in actie.

De Vlaamse auteur Fikry El Azzouzi schreef eerder al romans, columns en theaterstukken. Aicha en de verloren taal is zijn eerste kinderboek en is volgens hem geschreven voor kinderen van ongeveer 10 tot 12 jaar.

Aicha en de verloren taal heeft een beetje iets weg van een sprookje. Vroeger spraken mensen en dieren dezelfde taal, maar op een dag konden ze elkaar niet mee begrijpen en kwamen ze lijnrecht tegenover elkaar te staan. Eens om de 99 jaar wordt er een kind geboren met een uitzonderlijk talent: de taal van mensen, dieren en bomen kunnen verstaan. In het verhaal komen verschillende djinns voor: zorgzame djinns, maar ook kwaadaardige djinns. Djinns komen ook veel voor in Islamitische verhalen en zijn bovennatuurlijke, onzichtbare wezens. De goede en slechte djinns komen in het boek, door Aicha, tegenover elkaar te staan en gaan de strijd met elkaar aan. Aicha en de verloren taal begint als een lief sprookje, maar wordt door deze strijd soms toch een spannender verhaal.

De karakters in Aicha en de verloren taal zijn relatief goed uitgewerkt, je leert de verschillende personen kennen, maar dit blijft soms wel een beetje oppervlakkig. Aicha is een dapper en intelligent meisje dat uitgaat van het goede in mensen en dieren en de strijd tussen goed en kwaad aangaat. Verder weet je niet precies wat ze denkt of wat er in haar hoofd omgaat. Het verhaal is namelijk vooral vertellend geschreven, hierdoor kom je soms ook niet helemaal lekker in het verhaal.

Of Aicha en de verloren taal alleen geschikt is voor kinderen van 10-12 jaar, hangt heel erg van het kind af. Voor het ene kind is het taalgebruik misschien niet aantrekkelijk, voor de ander het verhaal misschien niet. Het boek bevat verschillende tekeningen, helaas zijn deze niet heel aantrekkelijk en voegen ze niet echt iets toe aan het verhaal. Wel is Aicha en de verloren taal een mooi boek over een wereld waarin het goede het kwade hopelijk zal overwinnen. 

Recensie: Aicha en de verloren taal - Fikry El Azzouzi

Aicha en de verloren taal

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Aicha lijkt een gewoon meisje, maar ze is buitengewoon bijzonder. Want ze kan met alle dieren praten. Dat hebben machtige djinns zo geregeld: met die gave kan Aicha de vrede tussen mensen en dieren herstellen. Het gekakel, geblaf en gezoem dat ze voortdurend hoort bezorgt haar soms hoofdpijn. Maar ze sluit vriendschappen voor het leven, met de poes Rocco Klauw en met Ali Mus. Als een stoet opstandige en gevaarlijke djinns Aicha kwaad wil doen, komt Milouda in actie, Aicha’s dappere beschermdjinn.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De Griekse Mythen

  • Lentevuur - Suzanne Vermeer

  • De beste chicklits volgens onze recensenten

Zoek in artikelen