• onze waardering

Escape Room 2.0 - Maren Stoffels RECENSIE

Recensie: Escape Room 2.0 - Maren Stoffels

Nordin krijgt van een mysterieuze dame, die hij Red noemt, een uitnodiging voor een escape room. Hij mag één iemand meenemen. Hij kiest zijn beste vriendin Zora. Ook Lexi krijgt zo'n uitnodiging en zij neemt haar nichtje en vriendin Tess mee. De pubers zijn wel in voor een escape room en op de afgesproken tijd melden ze zich op een verlaten industrieterrein. Bij een oud bedrijfspand moeten ze naar binnen, nadat ze al hun persoonlijke bezittingen in hebben geleverd. Ook blijkt dat ze niet als vrienden samen spelen, maar dat ze het tegen elkaar op moeten nemen.

Eenmaal binnen zijn Nordin en Lexie een team en Zora en Tess. De escape room is erg luguber. Zo staan er op een gegeven moment in een ruimte drie doodskisten. In één daarvan ligt een pop die sprekend lijkt op Kelly, de beste vriendin van Tess, die zelfmoord heeft gepleegd. De opdrachten die ze krijgen, zijn pittig. Je kan voor een aanwijzing kiezen, maar dat gaat ten koste van de tegenpartij.

En ze moeten alle opdrachten hebben voldaan, willen ze de escape room kunnen verlaten.

Schrijfster Maren Stoffels heeft al eerder een boek geschreven over een escape room. Op verzoek van lezers schreef ze er nog één, maar nu een versie 2.0. En de escape room is ook zeker een 2.0-versie. Als je al lol had in het bezoeken van escape rooms, dan vergaat de lol je spontaan na het lezen van dit boek. Maren Stoffels speelt een psychologisch spelletje met de hoofdpersonen en daarmee eigenlijk ook met de lezer.

Het verhaal wordt verteld vanuit Lexi en vanuit Nordin. Om en om lees je een hoofdstuk vanuit hun beide. Het verschil is ook duidelijk te herkennen aan de verschillende lettertypes die zijn gebruikt. Tussendoor en vooraf lees je het verslag van psychiater E. Herder. Over wie hij verslag uitbrengt, kom je niet te weten in het verhaal. Pas helemaal aan het einde kom je dat te weten, maar het zet je wel steeds op scherp als je weer terug gaat naar het verhaal van Nordin en Lexie.

Maren Stoffels heeft met Escape room 2.0 een spannende thriller geschreven voor de jeugd vanaf ongeveer 14 jaar. De spanning druipt er aan alle kanten vanaf. Door de korte hoofdstukken en de wisselingen van perspectief, hou je als lezer constant je aandacht erbij. De taal is gemakkelijk en de schrijfstijl lekker vlot. Ondanks dat het boek niet dik is, heeft het alles in zich voor een bloedstollend verhaal. En de raadsels worden aan het eind ook niet opzichtig opgelost, maar alles blijft een mysterieus randje houden.

De thema's die Stoffels aanboort, passen bij de leeftijdsgroep waarvoor dit boek bedoeld is. Vriendschap is voor iedere puber belangrijk, maar wat als je de keus moet maken om voor jezelf te kiezen of om jezelf op te offeren voor de ander? Dit zal voor veel lezers een gewetensvraag zijn. De hoofdpersonen zijn vier pubers, één jongen en drie meiden. Lezers zullen zich met deze hoofdpersonen kunnen identificeren. Dat maakt dat je Escape room 2.0 nog beter beleeft.

Escape room 2.0 is een superspannende jeugdthriller, soms zelfs luguber. Het is zeker niet geschikt voor de tere zieltjes. Door de makkelijke schrijfstijl, de perspectiefwisselingen en de vragen die je als lezer beantwoord wilt zien, maken dat dit boek echt leest als een trein. Escape room 2.0 hoort met recht op de plank met jeugdthrillers vanaf 14 jaar.

Recensie: Escape Room 2.0 - Maren Stoffels

Escape Room 2.0

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    ‘Jullie zijn uitverkoren om deel te nemen aan dit nieuwe spel: Escape Room 2.0. Je mag één persoon meenemen. Degene die je het meest vertrouwt. Je allerbeste vriend.’
    Nordin krijgt een uitnodiging voor een nieuwe escape room. Hij neemt zijn beste vriendin Zora mee. Eenmaal binnen blijkt dat je moet wisselen met een ander team. Nordin moet niet samen, maar tégen Zora spelen. Wat moet je doen als je beste vriend plotseling je grootste tegenstander wordt? Elke keuze die je maakt heeft gevolgen voor de ander. Hoe ver ga je om te winnen?
    Kies je voor jezelf of offer je jezelf op?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Dodendans - Maria Grund

  • 10 auteur cameos die je misschien gemist hebt

  • Als ik terugkom - Marco Balzano

Zoek in artikelen