• onze waardering

Lotgenoten - Arne Van Der Linden RECENSIE

Recensie: Lotgenoten - Arne Van Der Linden

Lang genieten van zijn prestatie tijdens zijn eindproef kan Alan niet. Hij krijgt vrijwel meteen zijn eerste missieopdracht. Misschien iets om trots op te zijn en enthousiast van te worden, maar het gaat over twee oud-klasgenootjes van Alan, Thomas en Lauren. En laat Lauren nu net het meisje zijn waar Alan toch wel een oogje op heeft gehad. Samen met zijn medespionnen Eli, Sam, Ash en Rhys vertrekt Alan uit Necropolis om terug te keren naar het rijk der levenden. Ze komen terecht in Parijs, waar ze de strijd aangaan met een mysterieuze kidnapper. Het kat-en-muisspel zet meer levens op het spel dan alleen die van Thomas en Lauren. 

Arne van der Linden is terug met het vervolg op zijn debuut als jeugdauteur. Lotgenoten is het einde van de duologie die begon met Het Project. Net als voorheen volgt de lezer Alan Gray vanuit een hij-perspectief. Alan is duidelijk gegroeid sinds zijn gespeelde dood. Lotgenoten verdoet weinig tijd aan een inleiding of samenvatting en neemt je meteen mee naar de volgende stap in de spionagewereld. Je laat de lessen en de school achter en het is tijd om het voor het 'echt' te doen. 

Net als bij Het Project zit de spanning de hele tijd goed in het verhaal. In Lotgenoten zitten veel actiescènes die worden onderbroken met dialogen tussen de vijf spionnen. De balans zit dan ook heel goed in dit tweede en laatste deel. De schrijfstijl van Van Der Linden is nog steeds bijzonder. Het gebruik van archaïshce termen en ook de verschillende manieren waarop personages worden aangesproken zijn in dit boek beter gedoseerd, waardoor het helemaal niet meer moeilijk is om door te lezen en het ook niet meer afstandelijk aanvoelt. 

Lotgenoten heeft alles wat het nodig heeft voor een spannend jeugdboek over spionnen. De vijf jeugdige spionnen zijn uniek en, in tegenstelling tot in Het Project, leren we ook de andere klasgenoten beter kennen. De dialogen zijn makkelijk te volgen. De spanning en de tikkende klok richting de deadline zorgt voor wrijving in het team. Er is vaak ruzie en meerdere tieners vinden dat ze de leiding moeten nemen, maar ze zijn tegelijkertijd ook volwassen in hun denken. Zo is er naast rivaliteit en haat ook ruimte voor vriendschap, behulpzaamheid en liefde. Zijn beeldende schrijfstijl en het detaillistische plot zorgt dat dit jeugdboek voor alle leeftijden interessant kan blijven. Lotgenoten is niet voorspelbaar en houdt je tot het einde in zijn greep. 

Of Lotgenoten echt het einde is blijft nog wat onzeker, aangezien er ruimte is voor een eventueel vervolg door de manier waarop Van Der Linden het boek heeft afgesloten. Liefhebbers van spionnen en spanning worden opnieuw op hun wenken bediend. Lotgenoten is een aanrader voor iedereen die houdt van spannende jeugdboeken met goede dialogen en spannende actiescènes, maar lees wel eerst Het Project! 

Recensie: Lotgenoten - Arne Van Der Linden

Lotgenoten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Alans puike prestatie tijdens de dropping krijgt een bittere nasmaak wanneer hij zijn eerste missie ontvangt. Thomas en Lauren, twee vroegere klasgenoten, zijn ontvoerd. Samen met Eli en Sam begeeft hij zich opnieuw in het rijk der levenden en in een race tegen de klok knoopt het team de strijd aan met een mysterieuze kidnapper. Parijs vormt het decor van een spannend kat-en-muisspel met meerdere mensenlevens als inzet.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Mummy ster Brendan Fraser maakt graag nog een vervolg

 • Dit is waar de kinderen uit kerstfilms nu zijn

 • Dit is de release datum van Shadow and Bone seizoen 2 + eerste beelden

 • Genoeg gezegd – Karen Rose

 • Nee! Kerstklassieker The Holiday krijgt toch geen vervolg

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: 28 dagen Bikini Body Guide

 • Recensie: The half of it

 • Stephanie

Zoek in artikelen