• onze waardering

De Gouden Enclaves - Naomi Novik RECENSIE

Recensie: De Gouden Enclaves - Naomi Novik

De Gouden Enclaves van Naomi Novik is les drie van de Scholomance en daarmee het slotdeel van de Scholomance trilogie. 

Een recensie van een reeks kan niet zonder een korte uitleg van de voorgaande delen, dus even in het kort, zonder directe spoilers:  

Galadriel Higgins, in het kort 'El' genoemd en Orion Lake zijn tovenaars. Je wordt geboren als tovenaar, maar magische krachten komen niet zomaar aanwaaien. Je moet je krachten opbouwen. Doe je dit om de goede manier, dan bouw je mana op. De goede magie, zuiver en puur. Heb je daar echter geen geduld voor dan haal je kracht uit levende dingen, zelfs uit mensen, dan bouw je slechte magie op: malia. De meeste magiërs nemen de korte weg en geven er niet om wat of wie ze opofferen om malia te verwerven. De kracht van malia heeft echter ook een enorme aantrekkingskracht op demonen en monsters: de Mals, die uit de aarde naar boven komen om zich tegoed te doen aan de magiërs en aardlingen. De bescherming van een groep magiërs is dan bijna een noodzaak. 

Tovenaars zijn alom geaccepteerd, maar ze leven apart van de gewone aardlingen, in groepen bij elkaar: enclaves. Hun kinderen sturen ze voor hun opleiding naar de internationale school : Scholomance in de enclave van Londen. Scholomance is een levend magisch organisme, dat zelf ook mana nodig heeft. Er zijn geen leraren. De school zorgt op magische wijze voor alles wat de kinderen nodig hebben en geeft hen zelf les. De school, opgericht door de tovenaar Sir Alfred Cooper Browning, blijkt echter gebouwd op een fundering opgetrokken uit slechte magie: malia. Vandaar dat Scholomance een paradijs is voor Mals en zelfs de zogenaamde beschermers Geduld en Standvastigheid blijken demonen te zijn: Muilmonden. Alle kinderen zijn in gevaar. 

El en Orion zijn twee tovenaars met bijzondere krachten. El is in een voorspelling genoemd als De Vernietiger . Ze is mentaal ongelofelijk sterk en kan Mals voelen en in een oogwenk vermorzelen. Orion blijkt uit alles mana te kunnen halen, maar zijn wezen blijft 'honger' hebben. Als examenopdracht hebben El en Orion samen met hun vrienden, de oudere leerlingen van Scholomance, iedereen gered uit de school. Helaas is Orion, als Laatste Leerling achtergebleven. Verzwolgen door Geduld nadat hij El naar buiten duwde met als laatste woorden "El, ik houd ontzettend veel van je." 

Nu in De Gouden Enclaves komen El en haar resterende vrienden Liu, Liesel, Aadhya en Shan Feng boven in de buitenwereld terecht. Als door een wonder komt ook Orion naar boven uit de puinhopen van Scholomance. Het duurt echter niet lang dat El ontdekt dat niet alleen Scholomance op slechte funderingen gebouwd is, maar ook alle enclaves over heel de wereld. Overal schuilen maleficaria die de enclaves bedreigen en mensen doden. Maar de grootste bedreiging zijn de machtige Muilmonden. Entiteiten die alles en iedereen verzwelgen en dan voor eeuwig op hun levenskracht teren. Scholomance is gebouwd op een Muilmond. Een Muilmond die nog in leven blijkt te zijn en die het lichaam van Orion Lake als verschijningsvorm heeft aangenomen. El komt er achter dat zij inderdaad een Vernietiger is. Een Vernietiger van Muilmonden. Als enige kan zij het tegen hen opnemen en daarna samen met haar vrienden, de enclaves redden door hen schone goede funderingen van goud te geven, gevuld met goede magie, de mana. Maar als alles schoongemaakt moet worden, inclusief Scholomance zelf, moet El een onmogelijke taak volbrengen. Ze moet Orion Lake doden. 

Met De Gouden Enclaves gaat de Scholomance serie ineens fiks de diepte in. De relatie tussen Orion (die niet alleen Orion meer is...) en El wordt steeds ingewikkelder. Vooral als El er achter komt dat Orions moeder Ophelia alles en iedereen heeft opgeofferd voor haar ambities. Misschien eerst uit goede voornemens, maar wederom op de verkeerde manier. Zo komt El achter het grote geheim van Orion zelf. Ook Orions kracht is een verwrongen creatie van zijn moeder! El beseft dat de Orion die ze ziet en die de ondergang van Scholomance schijnbaar overleefd heeft, niet haar Orion is. Ze besluit hoe dan ook een manier te vinden om háár Orion te redden. 

De Gouden Enclaves voldoet aan alle verwachtingen als slotstuk! Het verrassende concept van deze Scholomance serie, die magie eens vanuit een totaal andere hoek bekijkt, wordt nu doorgetrokken naar de wereld buiten de school. Minder directe horror en juist meer uitleg over het hoe, wat en waarom. Het blijft anders dan anders en Naomi Novik heeft een unieke bijzondere wereld gecreëerd. De Gouden Enclaves is wat serieuzer en diepzinniger dan de vorige twee delen, maar ondanks alle horror stukken, spanning en ingewikkeld plot blijft Naomi Novik er toch ook een humoristische twist ingooien, dankzij Els zelfspot. Naomi Novik heeft een vrij directe schrijfstijl, maar toch weet ze mysterie in de verhaallijn heel lang te bewaren. 

De Gouden Enclaves is wederom vanuit de optiek van El geschreven. Naomi Novik houdt zich bij haar sterke vrouwelijke hoofdpersoon. Waar in deel twee, de Laatste Leerling, de personages al veel meer uitgediept werden, zien we El nu tegen de achtergrond van haar afkomst en in interactie met de familie van Orion. De moeder van Orion, Ophelia, is de baas van de rijke enclave van New York en ook in de wereld die Naomi Novik geschapen heeft leren we dat macht en honger naar macht corrumpeert. In De Gouden Enclaves is El volwassen geworden. Ze is geen onzekere tiener meer die worstelt met haar krachten, maar juist een kracht om rekening mee te houden. Ze kan zich richten op een toekomst.  

Ook De Gouden Enclaves krijgt om dit alles zeker 5 hartjes. Naomi Novik sluit de Scholomance trilogie af door een spannende volwassen draai te geven aan een bijzondere 'coming of age' serie. 

Recensie: De Gouden Enclaves - Naomi Novik

De Scholomance Serie 3 - De Gouden Enclaves

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    El is uit de Scholomance ontsnapt, maar een nieuw gevaar dreigt. Het enige waar je nooit over praat als je in de Scholomance zit, is wat je zult doen als je eruit komt. El heeft op wonderbaarlijke wijze haar eindexamen gehaald. Samen met Orion en hun bondgenoten redde El de enclaves, maar nu is iemand anders van plan de enclaves te vernietigen. El is vastbesloten terug te keren naar de Scholomance, ook al is de kans dat ze er ooit weer uit zal komen afschuwelijk klein.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De stadstuin

  • Recensie: Spring!

  • Recensie: Ant-Man and the Wasp

Zoek in artikelen