• onze waardering

Het kostbare leven van Lonny Quicke - Kirsty Applebaum RECENSIE

Recensie: Het kostbare leven van Lonny Quicke - Kirsty Applebaum

Lonny Quickle is een leefling. Lonny kan namelijk levens redden, helaas gaat dit wel ten koste van hemzelf. Elke keer als hij iemand anders geneest, veroudert Lonny zelf. Samen met zijn opa, vader en broertje Mug woont hij in het bos. Zijn familie bewaart deze afstand echter niet voor niets. Lukt het Lonny's vader om hem te beschermen?

Het kostbare leven van Lonny Quickle is een mysterieus fantasieverhaal. Na een incident besluit Lonny om met zijn broertje naar de stad, Farstoke, te gaan. Hier is het toevallig festivalweek, een feest van de leeflingen. Lonny hoort verschillende verhalen over hoe de dorpelingen leeflingen zien. Hij (en jij als lezer dus ook) leert daardoor twee versies van de verhalen kennen: de versie van de dorpelingen en de versie van oma Quickle. Dit geeft een mooie boodschap mee: verhalen hebben vaak twee kanten en ook dit kan afhankelijk zijn van de verteller. Daarnaast kunnen verhalen in de loop der tijd veranderen.

Lonny en Mug worden door Jess en haar kleindochters Erin en Katy met open armen ontvangen. Maar is alles zoals het lijkt? Zijn ze wel echt zo aardig en lukt het Lonny en Mug om het grote geheim te bewaren?

Het kostbare leven van Lonny Quickle heeft verschillende verrassende wendingen. Zo is bijvoorbeeld de moeder van Lonny en Mug overleden. Thuis wordt hier niet over gesproken, maar Lonny wil graag meer over zijn moeder te weten komen. Ook komt Lonny voor verschillende keuzes te staan. Deze keuzes zetten je aan het denken. Wat zou jij doen als je Lonny was? Voor wie zou jij je leven geven? Hangt het ook af van de hoeveelheid leven die je geeft of heeft het alleen te maken met de relatie die je met die persoon hebt? Is het feit dat Lonny een leefling is een gave of juist ook een vloek? Wanneer Lonny voor bepaalde lastige keuzes staat leef je bijna met hem mee en heb je met hem te doen.

Kirsty Applebaum heeft een fijne en vlotte schrijfwijze, door haar schrijfwijze komt het verhaal ergens ook realistisch over. Hoewel het verhaal een mooi einde heeft, voelt het af en toe een beetje afgeraffeld, alsof het snel is geschreven. Het kostbare leven van Lonny Quickle is een filosofisch, fantasieverhaal over lief hebben, verliezen en leven.

Recensie: Het kostbare leven van Lonny Quicke - Kirsty Applebaum

Het kostbare leven van Lonny Quicke

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Stel dat je levens kon redden. Dat je een stervend wezen uit de klauwen van de dood kon bevrijden, alleen maar door het aan te raken. Dan zou je dat meteen doen, toch?
  Maar wat als dat zou betekenen dat je elke keer een beetje van je eigen levenstijd kwijtraakte... Wat deed je dan?
  Lony Quicke is een 'leefting'. Hij heeft deze levensreddende gave. Wanneer er een stervend wezen in de buurt is, voelt hij een drang om het te redden, zo sterk dat hij die onmogelijk kan weerstaan. Daarom woont hij met zijn familie in het bos, ver van de stad. Maar kan zijn vader hem voor altijd beschermen...?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Filmpjes van bekende films met bad lip reading!

 • Eddie Albert en de bonte beestenbende - Paul O'Grady

 • De slechte karakters in goede series

 • De stad in je hoofd - Tessa de Loo

 • Geloof mij nooit - Loes den Hollander

Gerelateerde artikelen

 • Niets minder - Anna Todd

 • Recensie: Een ladder naar de hemel

 • Recensie: Sonic

Zoek in artikelen