• onze waardering

Altijd borreltijd - Susan Aretz RECENSIE

Recensie: Altijd borreltijd - Susan Aretz

Altijd Borreltijd van Susan Aretz is niet zo zeer een kookboek als wel een eyeopener.  Het is alweer haar derde "borrel" boek, maar nog altijd vernieuwend.  

Wij Nederlanders zijn gauw geneigd tijdens gezellige avondjes of borrels de zakken chips open te trekken, de eeuwige stukjes worst en kaas op tafel te zetten en dat was het dan wel. Tegenwoordig gaan we dan al helemaal uit ons dak als we een borrelplank samenstellen met wat exotischere producten: de Fuet, olijven, Pancetta of Serrano hammetjes en Manchego met een vijgendipje. Voor mijzelf geldt, dat ik ook gauw in hetzelfde oude vertrouwde blijf hangen en meestal dezelfde hapjes op tafel zet bij een borrel. Altijd Borreltijd van Susan Aretz kan daar verandering in brengen. Het speelt in op de nieuwste trends, maar vernieuwt ook de oude gewoontes op een leuke manier. En dat allemaal met maximaal 5 ingrediënten. Volgens Susan Aretz mag je de ingrediënten op de recepten natellen, maar eigenlijk moet je de hapjes gewoon maken en naar eigen inzicht toevoegen of weglaten wat jij wilt. 

Je doet enorm veel ideeën op en er is voor ieder wat wils! Je hebt ook thema's, zoals een Paasplank en een Kerstplank. Je kunt gerechten zelf maken, maar ook gewoon zelf kopen. En alles is naar eigen inzicht te combineren. De essentie is dat je via Altijd Borreltijd inspiratie kunt opdoen en eens op een verrassende manier een aparte borrel kunt organiseren. Je kunt zelfs een hele tapas maaltijd ervan maken. Alles op een hele creatieve wijze. 

Het boek is aantrekkelijk uitgevoerd, met veel verduidelijkende foto's, een logische opbouw en achterin nog een leuke handige aanvulling over hoe je een aantal heerlijke cocktails kunt maken. Lekker voor bij die diverse borrelhapjes! En zoals de titel al zegt: het kan altijd borreltijd zijn. Dat hoeft niet alleen in de weekeinden of als je gasten hebt.  

Persoonlijk werd ik gegrepen door de Pintxos (blz.92-93). Alleen vond ik de aankleding die je volgens Altijd Borreltijd zou kunnen doen, wel erg magertjes. Bij Pintxos draait het meer om het beleg dan om het stukje stokbrood eronder. Het is eigenlijk een soort tapasmaaltje in het klein en compact. Maar hey, je kunt de uitvoering immers altijd aanpassen en dat heb ik dus zeker ook gedaan. Lekker veel topping erop. De ideeën daarvoor komen wel uit het boek. Bijvoorbeeld de zalm met avocado (blz.110) en de gevulde eieren(blz. 34), maar dan deconstructed; en de Serranoham (blz.93), maar dan met ansjovis mayonaise (blz.21) eronder. Ook de saucijzenbroodjes (blz. 74) combineren met de pintxos was een idee die ik kreeg van Altijd Borreltijd

Daarnaast heb ik een "oude klassieker", de boven beschreven borrelplank, aan de hand van Altijd Borreltijd aangepast naar een wat apartere variant. De blokjes kaas, worden aangemaakt met honing en espresso (blz.65 ) de toast carpaccio komt erbij. Alleen maak een carpaccio nestje en leg de toast apart ernaast, zodat deze niet nattig wordt. De olijven en stukjes worst en hammetjes worden gecombineerd met vis, die je weer kunt combineren met de roomkaas. En dan natuurlijk die leuke roomkaasdip-egel, met pepselstekels! (blz.57). Het is dan wel geen Pasen, maar het is nu wel herfst en dat is de tijd van egeltjes. Ook hier de tip: geef er losse pepselsticks naast, want de sticks die je in de roomkaas steekt, worden op den duur wat zacht en sompig. 

Al met al is Altijd Borreltijd van een super creatief boek, waar ik met plezier gebruik van zal maken. Voor dit alles dan ook 5 hartjes! 

Recensie: Altijd borreltijd - Susan Aretz

Altijd borreltijd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat Susan Aretz betreft is het áltijd borreltijd. Met twee succesvolle borrelboeken op haar naam weet zij als geen ander hoe je een heerlijke borrelplank maakt. Met dit boek maak jij met maximaal 5 ingrediënten razendsnel de lekkerste borrelhapjes. Hapjes die, zoals je gewend bent van Susan, nét even anders dan anders zijn. Geniet van smeuïge borrelboters, dips en mix & match diverse pintxos (Spaanse stokbroodjes met de spannendste smaakcombinaties). Of wat dacht je van Koreaans geïnspireerde gehaktballetjes, knoflook broodsticks en oesters met een gin granita? Ook voor de vega(n) borrelaar is er volop keuze. Daarnaast zijn er volop verrassende cocktails & mocktails om het borrelplezier compleet te maken. Kortom, met Altijd borreltijd heb je nooit meer een excuus om niet te borrelen!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Spookhuis te koop - Isabelle Quinn

  • Recensie: De knikkerverzamelaar

  • Recensie: Het droge seizoen

Zoek in artikelen