• onze waardering

TAHIN - Esther Erwteman RECENSIE

Recensie: TAHIN - Esther Erwteman

Esther Erwteman heeft een van de leukste kookstudio's in Amsterdam: Esthers Cookery. Haar Nederlands-Joodse achtergrond en allerlei verre reizen hebben haar gevormd en geven veel kleur aan haar kookboek(en). Deze enthousiaste chef uit haar liefde voor tahin in dit boek, want wat kan je niet maken met deze 'magische' sesampasta?

Je kunt er namelijk mee schenken, smeren, roeren en rollen, schudden, knabbelen, kneden, roeren, snijden, verwarmen, bakken, afkoelen en verwennen. Naast al deze korte hoofdstukken wijd ze in TAHIN nog één hoofdstuk aan recepten uit haar vorige boek Nosh. Alle foto's van de gerechten zien er heerlijk uit en daarnaast is het enthousiasme van Esther Erwteman en haar dochter zijn zichtbaar in elke foto waar ze zelf opstaan. Hierdoor krijg je direct zin om zelf aan de slag te gaan.

Wat het makkelijk maakt is dat je voor elk recept natuurlijk tahin nodig hebt. Zorg ervoor dat je goede tahin koopt, want dit is de basis qua smaak in alle recepten. Het zijn ontzettend uiteenlopende vegetarische gerechten wat het leuk maakt om te lezen en zo is er voor ieder wat wils. Je kan cocktails met tahin maken, het gebruiken als dressing of je maakt de meest verrukkelijke baba ganoush.  

De recepten bevatten vooral ingrediënten die je gemakkelijk kunt kopen in de supermarkt of op de markt. Daarnaast zorgt ze ervoor dat de instructies voor de gerechten in TAHIN duidelijk zijn door te werken met stappen. De ingrediëntenlijst staat al gesorteerd per onderdeel van het gerecht, er staat bij vermeld voor hoeveel personen het is en hoelang het ongeveer duurt om het te maken. Vooral de stappen zijn fijn om te volgen en je merkt hieraan direct dat ze zelf veel kookt. Zelfs als je weinig verstand hebt van koken kan je aan de slag met de recepten in TAHIN en komt er gegarandeerd wat lekkers uit.Choemoes, oftewel hummus is sinds een paar jaar in elke supermarkt te vinden. Maar hoe maak je nu een lekkere versie zelf? Deze variant kost (helaas) wel wat tijd, omdat je aan de slag gaat met gedroogde kikkererwten die je minimaal een halve dag moet weken, daarna koken en dan pas mixen. Het is absoluut niet moeilijk en alle tijd die je erin stopt 100% waard! 

De foto bij dit gerecht ziet er erg indrukwekkend uit, daarom leek het mij een uitdaging om eens een hele bloemkool te roosteren. Twee sausjes maken, de bloemkool insmeren en deze in de oven laten garen. Easy peasy om te maken en de smaken zijn bizar lekker!  Het zoete van de tahin en ahornsiroop, spicyness van de groene peper en de overige kruiden complementeren elkaar zo ontzettend goed dat je deze bloemkool graag vaker op tafel wilt zetten om jouw gasten te verassen

TAHIN is een ontzettend gaaf kookboek die je een kijkje geeft in de keuken en het leven van Esther Erwteman. Natuurlijk staat de sesampasta centraal als basis voor alle gerechten. Er is geen enkel recept in dit boek dat je niet graag zou willen proberen. Dus koop TAHIN snel en zet je tafel vol met heerlijke gerechten om te delen, borrelen en vooral te genieten.

Recensie: TAHIN - Esther Erwteman

TAHIN

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Vanaf haar eerste kennismaking met tahin, midden in de oude stad Jeruzalem, was Esther Erwteman verkocht. De licht notige, tikje bittere, zijdezachte sesampasta die menig portie falafel en hummus verrijkt en verdiept, inspireerde haar tot het maken van het kookboek TAHIN: een ode aan hét basisingrediënt van de Midden-Oosterse keuken.

    In haar nieuwe kookboek gaat Esther op zoek naar de eindeloze mogelijkheden van tahin en laat ze je kennismaken met meer dan 101 moderne, lichte gerechten boordevol smaak. Begin je dag met een stapel verse panbroodjes met tahinispread, bak een smeuïg chocolade-tahincake voor bij de koffie, lunch met een pittige linzensalade bomvol smaak en groente of maak indruk met de kikkererwten-sesamtajine met rozenharissa.

    In het verhaal van Ali Baba en de veertig rovers openen rovers hun schatkamer met de spreuk 'Sesam, open u'. In TAHIN laat Esther zien dat sesam zelf al een schat op zich is.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: The man who killed Don Quixote

  • Recensie: Just f*cking do it

  • Het eigenwijze vrouwenboek

Zoek in artikelen