• onze waardering

De lange schaduw - David Baldacci RECENSIE

Recensie: De lange schaduw - David Baldacci

De Lange Schaduw is wederom een gedegen thriller van David Baldacci uit de Amos Decker reeks. 

Amos Decker is adviseur bij de FBI en momenteel zit hij niet echt lekker in zijn vel. Zijn long time partner Alex Jamison heeft een andere job en de vrouw van een andere oud-partner, Mary Lancaster, heeft net zelfmoord gepleegd terwijl ze Amos aan de telefoon had.  De dag daarop krijgt hij van zijn baas Talbot een nieuwe partner aangewezen: Frederica White. De gebeurtenissen blijven een lange schaduw op Amos mindset werpen. Tijd om alles op een rijtje te zetten heeft Amos niet, want samen met Freddie wordt hij op het moordonderzoek gezet van een vrouwelijke federale rechter, Julia Cummins, die vermoord is samen met haar beveiliger. Er is in de eerste instantie geen touw aan vast te knopen, want iedere betrokkene lijkt een alibi te hebben en niemand heeft ook maar iets gezien of gehoord. De zaken worden langzaam maar zeker steeds ingewikkelder. Waarom was het nodig dat de rechter beveiligd moest worden? En waarom is de beveiliger doodgeschoten en de rechter op geheel andere wijze doodgestoken? 

David Baldacci heeft diverse series geschreven over specifieke hoofdpersonages. Amos Decker; Atlee Pine; Aloysius Archer; Camel Club; John Puller; King & Maxwell; Shaw ; Will Robbie en Travis Devine. Zijn losstaande thrillers zijn er maar een paar, maar die zijn dan ook wel van hoog niveau en je moet er vaak je aandacht goed bij houden. Zijn series zijn goed en vermakelijk, maar wel vaak luchtiger en ze lezen lekker weg. Zo ook De Lange Schaduw, wederom een thriller over Amos Decker. Ook als je de eerdere boeken in de reeks over Amos Decker niet gelezen hebt, is De Lange Schaduw heel goed 'los' te lezen. David Baldacci heeft een vlotte, maar ondertussen ook zeer gedetailleerde schrijfstijl. Hij is altijd kort en krachtig. In het eerste hoofdstuk weet je gelijk de kern van de achtergrond van de hoofdpersoon en zijn gemoedstoestand. Je krijgt op heldere wijze een stukje verleden van de personages mee zodat je eigenlijk gelijk bij bent en je zit direct in de verhaallijn.  

Amos is een gecompliceerde man, met een triest verleden. Door een ongeluk heeft hij hersenbeschadiging opgelopen en heeft hij nu een conditie die er voor zorgt dat hij werkelijk een absoluut geheugen heeft en niets kan vergeten.  Amos zelf noemt het sarcastisch zijn ´superpower´. Handig voor zijn beroep zou je denken, maar ook een hele zware belasting voor zijn geestelijk welzijn. Zijn vrouw en dochtertje zijn een aantal jaren geleden vermoord en Amos kan er maar niet overheen komen, omdat hij alles tot in de details in zijn herinnering ziet. Hij kan niet goed tegen veranderingen en stelt zich niet direct open voor andere mensen. Na een wat stroef begin, kruipt Freddie White echter onder zijn huid en Amos begint haar steeds meer te waarderen.  Ze krijgen een klik als blijkt dat Freddie ook een kind verloren heeft en zij als alleenstaande moeder het zwaar heeft met haar andere kinderen en haar baan als FBI agent, maar dat ze hoe dan ook zich vol inzet. 

Amos en Freddie vragen zich af waarom zij eigenlijk vanuit het noorden naar Florida gestuurd worden voor een moordzaak die de plaatselijke FBI ook heus wel zou kunnen onderzoeken.  Ze komen er achter dat het eigenlijk twee aparte moorden zijn. Vuurwapen tegenover mes, onpersoonlijk  een bijna clean schot afvuren versus zeer close en uitzinnig van woede diverse keren op iemand insteken. Het kan bijna niet met elkaar te maken hebben. Maar het ´waarom´ wordt niet direct duidelijk. Gaandeweg komen er steeds meer onderhuidse dingen naar boven en zoals gezegd worden de zaken steeds ingewikkelder. Amos moet teruggrijpen op zijn 100% score wat betreft het oplossen van zaken en alles in de strijd gooien om zijn positie bij de FBI en zijn samenwerking met Freddie te behouden. 

David Baldacci heeft series die een stuk luchtiger zijn dan de Amos Decker serie. Deze reeks over Amos Decker is eigenlijk best emotioneel en complex. Ook de andere personages worden uitgediept en zijn totaal niet oppervlakkig. Maar ondanks de soms emotionele ondertoon blijft De Lange Schaduw ook gewoon een spannende thriller en is het verhaal heel boeiend. Het leest lekker vlot. We zijn bovendien nog lang niet uitgekeken op Amos Decker. 

Recensie: De lange schaduw - David Baldacci

Amos Decker 7 - De lange schaduw

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Samen met zijn nieuwe partner Frederica White onderzoekt FBI-agent Amos Decker de brute moord op een federale rechter en haar bodyguard in haar woning in Florida. Rechter Julia Cummins had naar het zich laat aanzien geen vijanden en er zijn ook geen sporen van braak aangetroffen in haar woning. Buren en vrienden die in de buurt wonen hebben niks gezien of gehoord, en ex-man Barry en tienerzoon Tyler hebben beiden een sterk alibi.

  Decker moet antwoord zien te vinden op twee vragen. Waarom had de rechter behoefte aan een bodyguard en wat is de betekenis van de boodschap die de moordenaar heeft achtergelaten? Naarmate het onderzoek vordert, loopt het dodental op. Het spoor leidt naar een vroegere presidentscampagne en een onopgeloste misdaad. En naar hebzucht, bedrog, misleiding en corruptie in het centrum van de macht.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

 • Dwaalspoor - Colin Dexter

 • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

 • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

 • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Barista! Troost

 • Recensie: Grimm Seizoen 4

 • Recensie: Bibliotheek aan zee

Zoek in artikelen