• onze waardering

Mayday - Grethe Bøe RECENSIE

Recensie: Mayday - Grethe Bøe

Piloten Ylva Nordahl en John Evans begeleiden een helikopter wanneer zij gestrest worden door een Russische piloot. De straaljagers raken elkaar en Ylva en John storten neer in Russisch gebied. Terwijl een derde wereldoorlog een steeds reëlere dreiging wordt, moeten Ylva en John de toendra doorkruizen om veilig thuis te komen. En daar is haast bij, want alleen hun getuigenis kan de oorlog voorkomen.

Mayday van Grethe Bøe begint met een spannende proloog die je direct het verhaal in trekt. Wanneer het verhaal daarna vervolgens op chronologische wijze wordt vertelt, ben je al nieuwsgierig. En dat is fijn, want er komt vooral in het begin wel wat informatie op je af. De schrijfster heeft duidelijk goed onderzoek gedaan. Dat is prettig omdat je dan als lezer ook wat meer weet over hoe alles werkt, maar die informatie en de soms wat lastigere woorden halen op bepaalde plekken wel de vaart een beetje uit het verhaal

Toch leest Mayday lekker weg, onder andere door de sfeer die de schrijfster in het verhaal heeft verwerkt en de manier waarop ze de setting tot leven brengt. Bovendien weet Grethe Bøe de spanningsboog goed op te bouwen door de tijdsnood van de personages en een aantal korte, goed geplaatste zinnen die de nieuwsgierigheid van de lezer opwekken. Je komt steeds meer te weten over de situatie, de personages en hun achtergrond. En ook de personages zelf komen steeds meer te weten over elkaar.

Een van die personages is Ylva Nordahl. Ze is een sterke onafhankelijke vrouw die veel waarde hecht aan vrijheid. Ze worstelt met de dood van haar vader, die net als zij piloot was, en die onder verdachte omstandigheden is overleden. Ook John Evans speelt een belangrijke rol. Hij is Ylva’s instructeur en heeft in zijn carrière al veel meegemaakt, wat doorspeelt in zijn persoonlijke leven. Andere belangrijke personages zijn Ylva’s geliefde en hacker Storm, Russische gevechtspiloot Igor en de politieke leiders. Door die verschillende perspectieven krijg je de verschillende kanten van het verhaal goed te zien.

Het plot zit goed in elkaar en hoewel er nergens echt grote verrassingen zijn, is het ook een spannend plot. Het einde is vooral realistisch en dat past erg goed bij de manier waarop Mayday geschreven is.

Al met al is Mayday een fijne thriller. De personages zijn goed uitgewerkt en hebben zowel hun goede als hun slechte kanten, wat ze realistisch maakt. En hoewel de spanning niet bloedstollend is, is dit zeker wel een spannend verhaal, dat bovendien uitloopt in een goed geschreven plot. Ik geef Mayday van Grethe Bøe daarom 4 hartjes.

Mayday - Grethe Bøe

Mayday

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op het moment dat de betrekkingen tussen Rusland en het Westen zich op een dieptepunt bevinden, worden navo-piloten Ylva Nordahl en John Evans opgejaagd door een Russische piloot. De straaljagers raken verstrikt in een gevaarlijk kat-en-muisspel en als de F-16 van Ylja en John in botsing komt met de Russische jager, raakt deze onbestuurbaar en crashen ze op Russisch grondgebied. Een explosieve politieke crisis volgt, waarbij beide partijen elkaar beschuldigen van een oorlogsdaad.

    Terwijl de machtsblokken zich opmaken voor de strijd en via de media allerlei fake news wordt verspreid, staan Ylva en John voor een schijnbaar onmogelijke missie. Ternauwernood aan de dood ontsnapt moeten ze te voet over de ijzige toendra terug zien te komen naar Noorwegen. Zijn ze op tijd terug om te kunnen vertellen wat er écht is gebeurd om zo een oorlog te voorkomen? En zijn Ylva en John zelf eigenlijk wel wie ze zeggen te zijn?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • High protein - Hannah Vreugdenhil

  • Kick-off: Leesclub leest Violet

  • Academicus Vampyrus 5: Geestesband

Zoek in artikelen