• onze waardering

Pony - R.J. Palacio RECENSIE

Recensie: Pony - R.J. Palacio

Silas woont bij zijn vader en hun eenogige hond Argos. In het midden van de nacht worden ze plots gewekt door drie ruiters. Ze nemen zijn vader mee en Silas blijft alleen achter. De volgende morgen staat er plots een witte pony voor Silas deur. Silas vat dit op als een teken dat hij zijn vader moet gaan zoeken en trekt er met de witte pony op uit. Hij komt terecht in de bossen en verdwaalt er na een tijd.

R.J. Palacio, auteur van het bijzonder succesvolle Wonder, schrijft met Pony een buitengewoon avonturenverhaal. Het boek is opgesplitst in verschillende hoofdstukken die telkens voorafgegaan worden door een bijzonder citaat of spreuk. 

Het verhaal situeert zich in de negentiende eeuw en vindt hoofdzakelijk plaats in uitgestrekte bossen. Silas, het hoofdpersonage, is een jongen met een bijzondere gave: hij kan namelijk geesten zien. Zo heeft hij een onafscheidelijke metgezel Middelwant, die hem steeds overal vergezelt. Voor anderen is het een denkbeeldige schim, maar voor Silas is Middelwant zijn trouwe maatje. Naarmate het verhaal vordert, kom je meer details te weten over de bijzondere band tussen Silas en Middelwant.

R.J.Palacio is een uitstekend schrijver, dat kenmerkt zich reeds door het originele taalgebruik in Pony: "Ergens diep vanbinnen, in de kamers van mijn hart, wist ik dat ik niet meer thuis zou komen."

Haar soms poëtische beschrijvingen zullen de lezer zeker ontroeren en aangenaam verrassen. "Het licht weerspiegelde in de glinsterende klippen boven aan de rotsen, sprankelend als oranje juwelen!"

Palacio gebruikt een ik-verteller als vertelperspectief. De lezer beleeft het verhaal door de ogen van Silas. Zo ga je samen met Silas op zoek naar zijn vader, beleef je net zoals hem alle avonturen die hij onderweg meemaakt en beleef je als het ware de spanning die dit met zich meebrengt.

Als lezer voel je je bijzonder verbonden met Silas, die er helemaal alleen voor staat nu zijn papa werd meegenomen (zijn mama stierf reeds bij zijn geboorte). Het taalgebruik van Palacio in Pony is bijzonder, haar welgekozen woorden en zinnen geven kleur aan de tekst en zorgen voor een sprankelend verhaal dat buitengewoon vlot leest. Ze weet als geen ander emotie en beleving in haar teksten te steken en is hierin zeer getalenteerd.

De personages die in Pony voorkomen, hebben telkens een bijzondere rol en werden nauwkeurig uitgewerkt met hun eigen eigenschappen. Je kan je volledig inleven in de gedachtewereld van de personages en van de protagonist.

Pony is een verhaal dat gaat over de band tussen de levenden en de doden, maar eveneens een verhaal over vriendschap en liefde, de band tussen een kind en een ouder en over liefde. 'Liefde is een reis zonder einde. De liefde overstijgt alles.' De thema's fotografie en spiritisme worden bijzonder fraai verweven in het verhaal.

Net wanneer je als lezer denkt te weten waar het verhaal naartoe gaat, weet R.J. Palacio je toch telkens weer te verrassen. Dit boek ontroert...tot tranen toe!

Pony is een wondermooi verhaal in het genre Young Adult en een absoluut pareltje! Ongetwijfeld een aanrader!

Recensie: Pony - R.J. Palacio

Pony

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De opvolger van het zeer succesvolle Wonder speelt zich af in het Wilde Westen. Midden in de nacht wordt Silas wakker als drie ruiters voor de deur staan die zijn vader dwingen met hen mee te gaan. Een beruchte crimineel wil dat Silas’ vader hem helpt met het maken van vals geld. De jongen blijft alleen achter. Hij heeft zijn vader beloofd thuis op hem te wachten. Maar hoe lang zal dat duren? Komt zijn vader wel terug?
  Als er opeens een geheimzinnige pony voor de deur staat, lijkt dat een teken. Silas moet proberen zijn vader te bevrijden. Hij springt op de pony en gaat achter zijn vader aan. Gelukkig heeft hij gezelschap van zijn beste vriend: een geest!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in februari op Netflix

 • Hoe je in één klap 101 miljoen volgers verliest - Frederick Deloddere

 • Jacht om Middernacht - Benjamin Read & Laura Trinder

 • Gloriedagen - Corina Bomann

 • Reserve - Harry hertog van Sussex

Gerelateerde artikelen

 • Make love

 • Onvergetelijk - Lex Martin

 • Recensie: De getuige

Zoek in artikelen