• onze waardering

Over frituren - Meneer Wateetons RECENSIE

Recensie: Over frituren - Meneer Wateetons

Het is altijd weer afwachten wat het volgende boek van Meneer Wateetons zal zijn. Eigenlijk zijn alle boeken een soort van experiment van de schrijver. Deze keer gaat het dus Over frituren. De lekkerste, meest logische en meest veelzijdige manier van eten bereiden, aldus Meneer Wateetons.
Waar het ook over gaat, het is altijd een genot om zijn boeken te lezen en dat komt vooral door de vol humor geschreven teksten. Zoals alleen al de toevoeging op de cover 'F*ck de airfryer'. Daarmee is de toon wel gezet.  Over frituren is vooral een heel praktisch boek voor hen die meer willen dan kant-en-klare kroketten en frikandellen. In dit boek komen alle bekende snacks voorbij én meer natuurlijk, anders zou Meneer Wateetons, Meneer Wateetons niet zijn.

Uiteraard kan een boek Over frituren niet zonder een inleiding over vet en olie, maar ook over inpakken, waar Meneer Wateetons al eens een heel boek aan wijdde. Inpakken in allerlei beslagen, in paneermeel en in deeg en vellen. Dat alles is de basis voor het frituren.

En dan volgen de recepten. Wat moet je daar over zeggen? Wat wil je, een kaassoufflé? Een loempia, kroket, frikandel (of is het frikadel of friquandelle? Gewone frietjes of 1000 laagjes friet? Friet van zoete aardappel of toch gewoon chips? Je vindt ze allemaal in Over frituren. Net als trouwens bekende sauzen als satésaus, currysaus, aioli. mosterd, ketchup, loempiasaus, mayonaise en veel meer.

De keuze voor mijn eerste probeersel was nog niet zo gemakkelijk. De frikandel staat hoog op mijn verlanglijstje. Smaakt hij echt als de bij ons zo populaire snack? Ik kan het nog niet zeggen want hij staat nog steeds op mijn lijstje. Misschien moet je het gewoon zelf proberen!
Wat ik wel maakte waren gefrituurde drumsticks en die waren zalig. Drumsticks gemarineerd/gepekeld in yoghurt met (best veel) zout en daarna met heel veel aanhangende yoghurt ruim door de bloem gehaald. Zalig en eigenlijk waren ze koud, de dag erna, nóg lekkerder.

Als tweede maakte ik, volgens Meneer Wateetons, Vlaamse bouletten. Bijzonder is dat de gehaktballen in eerste instantie worden gegaard in een stoommandje en vervolgens worden afgebakken in de frituur. Ik was eigenwijs en gebruikte tandoori-kruiden, maar dat had eigenlijk niet gehoeven. Een gehaktbal met traditionele kruiden is al lekker genoeg.

Veel meer hoeft er net gezegd te worden over dit boek. Voor iedereen die van frituren houdt, maar ook van een beetje zelf doen in de keuken is Over frituren het ultieme kookboek. Ik weet serieus niet of hier nog een doosje kant-en-klare snacks binnenkomt. Dank, Meneer Wateetons voor dit handige doe-boek!

Recensie: Over frituren - Meneer Wateetons

Over frituren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Meneer Wateetons kan er kort over zijn: frituren is de beste kooktechniek op aarde. Het is de ultieme krokantmaker. Bovendien geeft vet een heerlijk mondgevoel. Vet geeft volheid. Vet geeft smaak. En begin bij hem maar niet over de airfryer - want dat is eigenlijk gewoon een snelle heteluchtoven die mijlenver van de frituurpan afstaat. Wel eens een oliebol gemaakt in de airfryer? Nou dan.

    In Over frituren laat Meneer Wateetons je de eindeloze mogelijkheden van het garen in hete olie zien. Met recepten van de welbekende snacks als kroketten, kaassoufflés en frikandellen tot gefrituurd lekkers (hartig én zoet!) uit alle windstreken van de wereld. En Meneer zou Meneer niet zijn als hij je niet alle theorie achter deze verpletterend veelzijdige kooktechniek leert en tips geeft over hoe je zelf het beste uit je frituurpan (of wok) haalt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Do It Yourself: Een unieke bedwand van boeken

  • Soulmates - Het verhaal van Crystal

  • Kluizenaar - Terrence Lauerhohn

Zoek in artikelen