• onze waardering

Echo - Matt Haig RECENSIE

Recensie: Echo - Matt Haig

Wat een goed boek is Echo van Matt Haig! Als je de korte inhoud leest, zou je kunnen denken dat het een speciaal dystopisch YA-boek zal zijn, met teveel fantasy en weinig diepgang. Maar niets is minder waar! Het speelt zich natuurlijk in de toekomst af, maar het is zo goed gebracht, het verhaal zit zo knap in elkaar en doet te tegelijk heel hard nadenken, dat het een boek is voor iedereen. Zoals de auteur het ook zo mooi schrijft in zijn nawoord:

Persoonlijk had ik liever dat er geen etiketten op boeken werden geplakt. We plakken ook geen etiketten op onze dromen, dus waarom zouden we dat met onze geschreven dromen wel doen?

Echo speelt zich dus in de verre toekomst af. Audrey is een tiener die opgroeit in een futuristische wereld, maar haar vader heeft haar altijd geleerd om menselijk te blijven. Zij houdt van boeken, filosofie en dromen. De wereld loopt intussen ook vol echo's: machines die sprekend op mensen lijken en die zijn ontworpen om voor de mensen te werken, maar ze zijn niet menselijk en kennen geen emoties. Audrey's vader maakt zich grote zorgen over het toenemend aantal echo's en ook Audrey staat er heel wantrouwig tegenover. En dat wantrouwen wordt alleen maar versterkt wanneer er op een dag iets verschrikkelijks gebeurt door toedoen van een echo. 

Maar dan ontmoet Audrey de echo Daniel. Hij is niet zoals de andere echo's, hij voelt een connectie met Audrey en lijkt emoties te hebben, ook al zouden echo's die niet mogen en kunnen hebben. Krijgt Audrey's vader gelijk dat echo's teveel macht zullen krijgen en dat het uit de hand zal lopen?
Maar als Audrey's leven in gevaar is, voelt Daniel de sterke aandrang om haar te redden. Maar durft Audrey hem te vertrouwen? 

Er zit zoveel in dit boek: uiteraard het futuristische element, maar ook liefde, verlies en vooral de vraag wat ons menselijk maakt.Het plot is heel bijzonder en zie je niet meteen aankomen, maar past eigenlijk perfect in het verhaal. 

Audrey's personage maakt een hele evolutie door, eerst wantrouwt ze de technologie en de echo's, maar dan blijkt dat ze alles wat ze ooit gedacht heeft, moet omgooien; en dat ze net een mens heel hard moet wantrouwen en de technologie en een echo zal moeten gebruiken om haar leven te redden. En hoewel Daniel eigenlijk een machine is, is hij ook een hoofd'personage' en kom je veel over hem te weten door de 'gedachtelogs' die hij deelt. 

De cover van het Nederlandstalige exemplaar van Echo is ook heel mooi: het koppeltje dat onder de sterrenhemel loopt en de c van echo die gevormd wordt door een maansikkel, de maan die ook een belangrijke rol speelt in het boek. 

De auteur Matt Haig schrijft romans, kinderboeken, non-fictie en filmscenario's. Zijn boek Middernachtbibliotheek is tot nu toe zijn bekendste boek en stond wekenlang op de bestsellerslijsten, maar Echo zou deze roman wel eens kunnen volgen.

Recensie: Echo - Matt Haig

Echo

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Audreys vader heeft haar geleerd menselijk te blijven in de moderne wereld waarin ze leven. Ze heeft een muur om zichzelf heen gebouwd; een muur van boeken en muziek, filosofie en dromen. Een muur die Audrey onderscheidt van echo's: verfijnde, emotieloze machines die zijn ontworpen om sprekend op mensen te lijken en voor mensen te werken, maar die niet menselijk zijn.
  Daniël is een echo, maar hij is niet zoals de andere echo's. Hij voelt een connectie met Audrey, een gevoel dat niet past in het ontwerp van Daniël. Hij kan het dan ook niet begrijpen of uitleggen. En wanneer Audrey zich in verschrikkelijk gevaar bevindt, weet hij dat hij haar móét redden.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

 • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

 • Cumulus - Neal Shusterman

 • Een huwelijk in het Duincafé - Debbie Johnson

 • De meestervervalser - Annemarie Jongbloed

Gerelateerde artikelen

 • Trading Up (Hogerop)

 • De pechvuurtoren - Nicki Thornton

 • Recensie: In Pursuit of Silence

Zoek in artikelen