• onze waardering

Amari en de Nachtwachters - B.B. Alston RECENSIE

Recensie: Amari en de Nachtwachters - B.B. Alston

Amari en de Nachtwachters is het debuut van B.B. Alston. Hij woont in South Carolina in de Verenigde Staten. Het boek is een wereldwijde bestseller en won de jeugdboekenprijs van Barnes & Noble, in Nederland kreeg het de Bronzen Griffel 2022.
B.B. Alston schreef het boek omdat hij als kind geen boeken kon vinden die over zwarte kinderen gingen. Hij wil kinderen meegeven dat ze uniek zijn en zich niet hoeven te schamen voor wie ze zijn. 

En inderdaad, het boek doet denken aan de magische wereld van Harry Potter en Nevermoor, maar daar zijn de helden geen zwarte meisjes, wat in Amari en de Nachtwachters wel het geval is. Het hoofdpersonage, Amari Peters, groeit als zwart kind op in een armoedige buurt, net als B.B. Alston vroeger. Haar oudere broer Quinten is al zes maanden vermist, en niemand lijkt hem nog te zoeken, de politie gaat er vanuit dat het weer zo een jongere is die zichzelf in de problemen heeft gebracht. 

Maar dan krijgt Amari een zonderling figuur van het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken op bezoek en vindt ze in Quinten's kast een geheimzinnige koffer. Ze wordt uitgenodigd voor een test op het Bureau waar blijkt dat zij ook een bovennatuurlijk talent heeft. Er is alleen een groot probleem, haar talent blijkt hartstikke illegaal te zijn. Amari moet plots heel snel gaan geloven in tovenaars, elfen en vuurspuwende draken; ze moet bovendien een slechte toveraar proberen ontmaskeren en haar broer vinden. 

Het boek Amari en de Nachtwachters is een heel knap, eigentijds avontuur met heel verrassende wendingen, telkens je denkt dat je nu wel doorhebt hoe het in elkaar zit, word je weer op het verkeerde been gezet.
Het boek zit ook vol verwijzingen naar mythische figuren en plaatsen. Zo wordt Amari bijvoorbeeld gedwarsboomd door de familie Van Helsing (uit Dracula). En blijkbaar heeft B.B. Alston de broer van Amari, Quinten, vernoemd naar zijn vrouw Quinteria, die hij expliciet bedankt in zijn nawoord. 

Het is een heel mooi verhaal over vriendschap, Amari's BFF aanvaardt Amari voor wie en wat ze is. Dit in tegenstelling tot de vele andere kinderen die haar pesten om haar anders te zijn, net zoals dat gebeurde op haar overwegend witte school.
Maar het gaat ook over jezelf accepteren en doorgaan, niet opgeven en strijden voor datgene waar je in gelooft. 
Ieder hoofdstuk begint ook met een mooie illustratie, die symbool staat voor wat er in dat hoofdstuk gebeurt. 

Amari en de Nachtwachters is een heel spannend, magisch verhaal, dat vraagt om een verfilming. Intussen verscheen ook al deel 2, Amari en het spel der Magiërs, en is de auteur, B.B. Alston al bezig aan het derde deel. 

Recensie: Amari en de Nachtwachters - B.B. Alston

Amari en de Nachtwachters

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Amari Peters heeft altijd al gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken…

    In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Schot in de roos

  • Charlie St. Cloud

  • Recensie: Britt-Marie was hier

Zoek in artikelen