• onze waardering

De grote cirkel - Maggie Shipstead RECENSIE

Recensie: De grote cirkel - Maggie Shipstead

In 1914 worden Marian Graves en haar tweellingbroertje als baby gered na een schipbreuk. Ze worden door hun excentrieke oom opgevoed in Montana. Hier begint Marians fascinatie voor vliegen. Op haar veertiende stopt Marian met school en begint ze met vlieglessen. Vele jaren later, in 2014, wordt Hadley Baxter gecast om Marian te spelen in een film, die draait om Marians verdwijning op Antarctica. Hadley dompelt zich volledig onder in het karakter van Marian, waardoor hun overeenkomsten zichtbaar worden.

In deze historische, maar ook avontuurlijke roman volg je het leven van pilote Marian Graves. Haar droom was om rond de wereld te vliegen, maar eindigde door een crash op Antarctica, zonder genoeg brandstof om hier weg te kunnen komen. De grote cirkel komt een beetje traag op gang, omdat Maggie Shipstead de tijd neemt om het verhaal en de personages goed te introduceren. Het verhaal van Marian bestrijkt ongeveer 50 jaar, voor Marian verdwijnt, leidt ze een bijzonder enerverend leven. Je leert niet alleen Marian, maar ook haar ouders en hun achtergrond kennen. De grote cirkel bevat veel familie- en relatiegedeeltes, deze zijn nodig om Marians behoeften, wensen en drijfveren goed te kunnen begrijpen. Je leert Marian ook nog beter kennen door de ogen van Hadley, de actrice die het leven van Marian wil vertolken voor een film.

Tijdens het lezen merk je dat Maggie Shipstead diepgaand onderzoek heeft gedaan voor het schrijven van De grote cirkel. Door haar rijke taalgebruik komt de omgeving echt tot leven en zie je alle plekken echt voor je, maar ook leer je hierdoor de personages goed kennen en kun je als het ware een kijkje nemen in hun gedachten. Maggie Shipstead heeft voor het schrijven van het boek verschillende plaatsen bezocht, waaronder Montana en Antarctica. Haar broer, voormalig piloot van de luchtmacht, hielp haar met de technische details over de vliegtuigen.

De perspectieven in het verhaal wisselen tussen Marian en Hadley, oftewel tussen het heden en het verleden. Voorafgaand aan het hoofdstuk wordt duidelijk aangegeven waar en wanneer het verhaal zich afspeelt. De grote cirkel is een beetje een mysterieus verhaal: je weet ongeveer hoe het gaat eindigen, maar je weet het niet precies. Naarmate het verhaal vordert krijg je steeds meer aanwijzingen dat het einde misschien wel anders is dan je had verwacht. 

Recensie: De grote cirkel - Maggie Shipstead

De grote cirkel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nadat de tweeling Marian en Jamie Graves in 1914 als baby’s zijn gered in een schipbreuk, worden ze opgevoed door hun excentrieke oom in Montana. Tijdens een ontmoeting met enkele piloten die over de stad vliegen in versleten dubbeldekkers, begint Marians levenslange fascinatie voor vliegen. Op haar veertiende stopt ze met school en vindt ze een onwaarschijnlijke en gevaarlijke beschermheer, een rijke dranksmokkelaar. Hij zorgt voor een vliegtuig en vlieglessen, in ruil voor haar diensten. Met zijn hulp kan Marian haar droom waarmaken maar de deal zal haar voor altijd blijven achtervolgen, zelfs als zij eenmaal de wereld rondreist, hoog in de lucht.

    In 2014 wordt Hadley Baxter gecast om Marian te spelen in een film die draait om haar verdwijning op Antarctica. Hadley wil zichzelf en haar carrière opnieuw definiëren, nadat ze jarenlang de hoofdrol heeft gespeeld in een romantische filmfranchise. Ze dompelt zich volledig onder in het karakter van Marian, waardoor de parallellen tussen hun levens zichtbaar worden. Hun verhalen leggen de honger naar zelfbeschikking van beide vrouwen in totaal verschillende geografische gebieden en tijden bloot.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • The Bromantics boekenclub bespreekt romantische boeken voor mannen

  • Recensie: Alibi

  • Recensie: Het hart van een vrouw

Zoek in artikelen