• onze waardering

Godmersham Park - Gill Hornby RECENSIE

Recensie: Godmersham Park - Gill Hornby

Godmersham Park is het tweede boek dat Gill Hornby schrijft over de familie van Jane Austen. Ze kwam eerder uit met 'Miss Austen', over de lotgevallen van Cassandra Austen, de zus van Jane. Godmersham Park gaat over een vriendschap tussen Jane Austen en Anne Sharp. Gebaseerd op ware gebeurtenissen dus, afgeleid van dagboeknotities en brieven.

Edward Austen, een van de broers van de tegenwoordig wereldberoemde schrijfster Jane Austen was getrouwd met een welgestelde erfgename Elizabeth Knight. Haar vader heeft Edward als zijn erfgenaam aangenomen en liet hem het landgoed Godmersham Park na. Edward was zo in staat om naast zijn eigen gezin ook voor zijn moeder en oudere broer Henry en zussen Cassandra en Jane te zorgen. In 1804 werd voor Edwards oudste dochter Fanny een gouvernante aangenomen. Anne Sharp was een verarmde ongehuwde dochter uit een gegoede familie. Haar vader en moeder zijn overleden en ze heeft geen plek meer om te wonen en geen plaats meer in de maatschappij. Hoewel ze is opgegroeid in luxe, moet Anne zich aanpassen om haar rol van gouvernante in te kunnen vullen, nu ze gekelderd is op de sociale ladder. Ze krijgt een goede band met Fanny, maar een nog betere band met Fanny's tante Jane Austen. De ontmoeting tussen Anne en Jane leidde tot een dikke vriendschap gedurende de tweejarige periode dat Anne gouvernante was op Godmersham Park. Jane behandelde Anne als gelijkwaardig, overigens tot ongenoegen van Edward en Elizabeth. Toen Anne door omstandigheden die door Henry Austen werden gecreërd, weg moest van Godmersham, corresponderden de twee vriendinnen nog lang met elkaar tot aan Jane's overlijden.

Gill Hornsby heeft de sfeer en de normen en waarden van die tijd goed beschreven in een stijl die erg aan Jane Austen doet denken. Modernere woordkeuze natuurlijk maar het sfeerbeeld is prachtig. Godmersham Park geeft een goed inzicht in het leven van vrouwen in de 19de eeuw. Een vrouw had toen niet echt veel te vertellen. Een vrouw mocht geen bezit hebben. Wanneer ze uit een goede familie kwam en de vader stierf, gingen huis en bezittingen over op een mannelijke erfgenaam. Als er geen zoon was, dan naar een ander mannelijk familielid. Vrouwen bleven berooid achter wanneer de mannen in de familie niet voor hen gezorgd hadden met een aparte erfenis. Wanneer een vrouw trouwde, stond haar leven alleen nog in het teken van haar man en kinderen. Als het huwelijk niet een huwelijk uit liefde was, was het eigenlijk een zwaar leven voor een vrouw. Vaak stierven ze uiteindelijk bij geboorte van het zoveelste kind. Zo ook de arme Elizabeth Austen, die stierf na de geboorte van haar 11de kind. Geen wonder dat Elizabeth in Godmersham Park wat onsympathiek overkomt. Haar leven was ondanks de luxe ook geen pretje.

Anne Sharp had sowieso aan het verkeerde eind getrokken. Verwend en gewend aan het leven van een jongedame van goede afkomst, bleef ze uiteindelijk zonder opties achter. Zonder geld is ze geen goede partij om te trouwen en dus blijft een baan zoeken als gouvernante over. Maar je behoort dan niet meer tot dezelfde sociale kringen als voorheen en Anne had daar duidelijk erg veel moeite mee. Na twee jaar verknalde ze het dan ook eigenlijk omdat ze geen gepaste afstand kon houden van Henry en Jane en dus moest ze vertrekken van Godmersham. Gelukkig heeft Gill Hornby nog onderzoek gedaan naar hoe het uiteindelijk verder ging met Anne na Godmersham en het blijkt dat Anne goed terecht kwam, als onafhankelijke en best welgestelde vrouw.

Jane Austen zelf was een uitzondering. In de eerste instantie werden de dames Austen onderhouden door Edward, maar Jane werd redelijk zelfstandig toen ze goed ging verdienen met de uitgifte van haar boeken (eerst anoniem, omdat vrouwen nu eenmaal niets zélf mochten). Jane schreef dan ook opzettelijk over huwelijken die uit liefde werden gesloten en waar man en vrouw meer gelijkwaardig waren en in goede harmonie samenleefden. Haar denkbeelden waren eigenlijk heel onvrouwelijk voor die tijd.

Het verhaal blijft helaas een beetje vlak, omdat Gill Hornby zich wat de waargebeurde situaties betreft strikt aan dagboeknotities van Fanny Austen en de briefwisseling tussen Anne en Jane Austen heeft gehouden. De fictie stukken, die Gill Hornby heeft geschreven om de gebeurtenissen aan elkaar te rijgen, zijn niet echt dramatisch. Het verhaal kabbelt dus voort, al is het voor Jane Austen fans wel interessant om te lezen hoe het er in de Austen familie echt aan toe ging. Ik geef Godmersham Park van Gill Hornby daarom 4 hartjes.

Recensie: Godmersham Park - Gill Hornby

Godmersham Park

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op 21 januari 1804, een ijskoude avond, arriveert Anne Sharp om halfzeven op de trappen van het landhuis Godmersham Park. Hoewel ze een verwende en stadse opvoeding heeft genoten, heeft ze geen andere keuze dan haar diensten aan te bieden als gouvernante van de jonge Fanny Austen.
    Ze maakt daarna deel uit van de familie boven, maar ook van de vele bedienden beneden in het huis, terwijl ze steeds weer moet bewijzen dat ze de ideale docent is voor het meisje. Ze geniet van de uitjes en de feesten, valt voor de charmes van oom Henry, en bouwt een langdurige en warme vriendschap op met tante Jane.
    Maar hoelang houdt Anne Sharp haar façade vol: wanneer zal ze moeten laten zien wie ze echt is?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Dex over school en andere ellende

  • Recensie: De oneindige zee

  • Recensie: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Zoek in artikelen