• onze waardering

De geur van de vrijheid - Giovanna Giordano RECENSIE

Recensie: De geur van de vrijheid - Giovanna Giordano

In De geur van de vrijheid, een roman van Giovanna Giordano, maakt Antonio Grillo zich los van zijn dorp Grillo onder de rook van de Stromboli op Sicilië om zijn streven naar ongebondenheid waar te maken in Amerika.

Dat gaat gepaard met veel meer hobbels en valkuilen dan gedacht. Giordano laat je 426 van in totaal 430 bladzijden in het onzekere of het hem gaat lukken en zich bij zijn geliefde Elide in Norfolk te voegen. Een jonge blonde schone die op tijdens één van zijn avonturen op zee ontmoette en van wie hij door onachtzaamheid – verlies in een kaartspel – afscheid moest nemen.

In dat spel valt hem weliswaar een aap in de schoot maar dat die afspraak rakelt kennelijk in een ander, dus het vergeetboek. De afloop is al even verrassend als de veelheid aan avonturen die hij op weg naar La Merica beleeft.

Feit en fictie staan beurtelings in pole position in een verhaal dat je in hoog tempo  van de ene naar de andere situatie leidt.

Giordano neemt een lange aanloop naar het vertrek van Antonio die door een listige stiefmoeder tot drie keer toe op het randje van de dood wordt gebracht, bang als ze is dat haar eigen zoon Placido zijn geliefde halfbroer naar de States al volgen.

De auteur stelt in dit epos meervoudig onder bewijs dat nieuwsgierigheid de motor van de tong is. De passie voor dieren, waarmee Antonio moeiteloos kan communiceren, zijn blindelings vertrouwen en zekere weekhartigheid geven voeding aan kwellingen die hij moet ondergaan. Giordano zet sterk in op de zingeving van het leven, etaleert een schuier grenzeloze fantasie, waarmee ze de aandacht van de lezer gevangen houdt. Die vindt met enige regelmaat passages die op hem- of haarzelf van toepassing zouden kunnen zijn, een voortdurende worsteling met element4en op de zoektocht naar het ware.

Gedurende de reis brokkelt bij de hoofdrolspeler stukje voor beetje de zekerheid af de zekerheid af dat vrijheid aan een locatie is gebonden. De reiskoffer met attributen van thuis slaat brokken weg uit het zekere. Een auteur legt in dit boek een hoge mate van verbeeldingskracht aan de dag. Je kunt je voorstellen dat de lezer met belangstelling uitkijkt naar het vervolg op deze roman dat de Wereldbibliotheek in het vooruitzicht stelt.

De geur van de vrijheid, die beurtelings bitter en zoet is, maakt duidelijk dat de herontdekking van  de Italiaanse schrijfster, het weer opvoeren van haar werk uit de laatste decennia van de vorige eeuw, leesgenot brengt met terugwerkende kracht.

Recensie: De geur van de vrijheid - Giovanna Giordano

De geur van de vrijheid

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Antonio Grillo, een jonge Siciliaan, scheept zich in 1923 in en vertrekt naar Amerika, op zoek naar de vrijheid. Zijn tocht is een omgekeerde odyssee, weg van huis naar het onbekende. Onderweg beleeft hij allerlei avonturen, hij ontdekt de liefde en de dood, hij krijgt te maken met geweld en verraad, maar weet altijd te overleven zonder zijn onschuld te verliezen.

    Want Antonio Grillo weet dat verbeelding het grootste hulpmiddel in het leven is. Zijn blauwe ogen veranderen van kleur naargelan zijn stemming, en fleuren op wanneer hij geniet van de pure vrijheid: niet te weten waar je heen gaat of wat er van je zal worden.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: ¡Sabor Sabor!

  • Recensie: Night School

  • Wat je zegt zie je zelf - Jacodine van de Velde

Zoek in artikelen