• onze waardering

Chinese-ish – Rosheen Kaul & Joanna Hu RECENSIE

Recensie: Chinese-ish – Rosheen Kaul & Joanna Hu

Rosheen Kaul is chef-kok bij het restaurant Etta in Melbourne en heeft Chinese-ish samen met een vriendin en illustrator Joanna Hu gemaakt. Hu is namelijk tijdens de pandemie uit verveling recepten gaan tekenen die ze zelf graag at. Dit kookboek bevat allerlei niet-authentieke Aziatische recepten met invloeden uit de hele wereld. Het boek is niet alleen Chinese-ish, maar Kaul en Hu herkennen zichzelf hier ook in, want ze zijn Chinees, maar ook Australisch en maken onderdeel uit van verschillende culturen.

Het boek start met een introductie van ingrediënten, keukengerei en vervangingen, want een rijstkoker is eigenlijk wel noodzakelijk in de Chinese keuken. Gelukkig wordt in Chinese-ish ook uitgelegd hoe je rijst goed kunt koken zonder rijstkoker. Je duikt direct de basis in, want hoe maak je noedels, bouillon, wontons, dumplings, gebakken rijst, congee en hoe roerbak je eigenlijk groenten. Deze basics worden jouw basis en houvast voor Chinese-ish koken.

De illustraties van Hu worden gecombineerd met foto's waardoor het een leuk, hip en speels karakter krijgt. Door de speelsheid lijkt het koken minder ingewikkeld te worden. Daarnaast zijn de stukjes bij elk recept leuk en luchtig geschreven. Je krijgt echt een beeld bij de recepten en kunt je inleven in de ervaringen van Rosheen Kaul. Extra handigheidje zijn de opmerkingen bij een aantal recepten, hier staat in waarmee je dingen kunt vervangen, waar je ze kunt kopen of wat extra tips voor tijdens het koken.

De recepten wisselen qua hoeveelheid ingrediënten, moeilijkheid en qua aantal te volgen stappen. De meeste lijken best simpel maar vereisen best wat oefening, zoals droogbakken (van rijst en groenten) en bijvoorbeeld het 'correct' vouwen van dumplings. Daarnaast heb je best wat dingen nodig die alleen in de toko te vinden zijn en nog niet de standaard supermarkten hebben bereikt, maar wat wil je anders met een Chinese-ish kookboek. Smaken, ingrediënten en kooktechnieken kunnen voor iedereen die niet bekend is met de Aziatische keuken soms complex aanvoelen. Wel is dit het ideale instap boek omdat je wel echt vanaf de basis goed meegenomen wordt en oefening baart kunst.

Gebakken rijst met groente

Dit ziet eruit als het meest simpele gerecht uit het boek en je hebt hier nog geen gekke ingrediënten voor nodig. Voor mij een ideaal startpunt, omdat ik geen toko in de buurt heb en weinig Aziatisch kook op vele curry's na. Toch bleek dit moeilijker dan gedacht. Droogbakken is echt een kunst die je in de vingers moet krijgen. Prima smakelijk, maar ook niet mega bijzonder dus.

Drooggebakken sperziebonen

Om het droogbakken nog maar een kans te geven heb ik voor dit recept gekozen. Het ging al een stuk beter dan met de rijst, maar ik schrok als Nederlandse kaaskop toch direct van de 6 gedroogde Szechuan chilipepers. Toch heb ik braaf het recept gevolgd, maar voor mij was dit veel te spicy. Leuk om te proberen, maar volgende keer toch wat minder pepers! Wel wil ik nog heel graag de dumplings uitproberen, want die zien er amazing uit. 

Chinese-ish is een super fijn boek om je jezelf de Chinese-ish basics eigen te gaan maken. De recepten zijn niet te ingewikkeld en je kunt veel variaties proberen als er eentje niet helemaal gelukt is. Zorg er wel voor dat je met je boodschappenlijstje naar de toko gaat en in één keer meerdere ingrediënten in huis haalt die je vaker kunt gaan gebruiken. Het leuke design vraagt ook om jouw speelsheid en daagt je uit om nieuwe dingen te proberen en laat het lijken alsof het allemaal niet zo moeilijk is. Ga lekker aan de slag en probeer een hele nieuwe (niet-authentieke) keuken uit.

Recensie: Chinese-ish – Rosheen Kaul & Joanna Hu

Chinese-ish

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Chef-kok Rosheen Kaul en illustrator Joanna Hu zijn in China geboren maar groeiden in Australië op. Moesten zij zich vasthouden aan de culinaire tradities van hun ouders of inburgeren in de keuken(s) van Australië? Of bewandel je een nieuwe weg waarbij smaak zwaarder weegt dan authenticiteit? Chinese-ish is een ode aan de samensmelting van cultuur en identiteit en biedt een schat aan niet-authentieke gerechten. Leer de basis van de Chinese keuken kennen: technieken als rijst koken, goede dumplings en diverse Chinese bouillons maken. Lees over tips & trucs en handige adviezen over minder bekende ingrediënten. Krijg inzicht in welke ingrediënten je makkelijk kunt vervangen of weglaten en welke juist niet en ga aan de slag om succesvol chinese-ish te koken. Van krokante mihoenpannenkoeken, kip met gefrituurde basilicum en szechuanpeper of ‘miljonairsrijst’ en ‘drie aardse schatten’. Maak geroerbakte knoflookscheuten met ibéricoham of Chinese snacks die een beetje raar lijken zoals szechuan worstjes met koriander- en muntblaadjes op witbrood. Maak feestmaaltijden voor grote gezelschappen of eenvoudige gerechten voor één persoon. Sluit een maaltijd af met 'custardtaartjes voor valsspelers'.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Column: Mijn breins ondoorgrondelijke wegen

  • Recensie: Scoob!

  • Sneeuwstorm - Suzanne Vermeer

Zoek in artikelen