• onze waardering

De Albatros - Simona Lo Iacono RECENSIE

Recensie: De Albatros - Simona Lo Iacono

DE ALBATROS zoomt in op auteur van De Tijgerkat

In de roman De Albatros beschrijft Simona Lo Iacono (Siracusa, 1970) het leven van Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Uitgangspunt is diens ziekbed in Rome, van waaruit Giuseppe de jeugd aan zich voorbij ziet trekken.

Centraal daarin staat Antonno, die ‘zo maar’ de adellijke familie op Sicilië binnen stapt waarvan Giuseppe deel uit maakt. Zijn roots blijven hangen in het mysterie. Hij leeft ‘omgekeerd’: begint in alles met het eind, loopt achteruit en begint aan een boek op de laatste bladzijde. Zeepwater inslikken: geen bellen naar buiten blazen, want echte schoonheid huist binnen

Hij, die net zo geruisloos verdwijnt als hij opduikt, is voor de vorming van Giuseppe van grote invloed. De weelderige palazzi en de aanhoudende zon hebben hun keerzijde.

Mooi gepenseelde literatuur, die je deelgenoot maakt van Sicilië in de eerste helft van de twintigste eeuw, met inbegrip van de twee Wereldoorlogen die de rijke familie Lampedusa van alle franje ontdoen. Het wordt je, om met Simona te spreken, aangereikt door de ogen.

 

De veelheid aan familiaire details zouden wellicht enige ballast kunnen zijn, wanneer ze op een minder creatieve manier waren opgediend. Bij alle welgesteldheid is er het ware van de eenvoud die Antonno zijn vriend voorschotelt.

Binnen de historische context spreekt de auteur haar fantasie aan waar het de figuur Antonno betreft. Wel verrichtte ze zeer nauwgezet onderzoek naar dat wat het leven van Tomasi di Lampedusa inkleurde. Een epos dat spreekt met groot inlevingsvermogen.

Overgoten met een saus die staat voor de Siciliaanse natuur, de nestgeur en de mores van het eiland. Deze plaatst kinderen, de picciriddi, buiten de realiteit totdat de volwassenheid ze daar onvoorbereid in volle hevigheid mee confronteert.

 

De albatros is van grote toegevoegde waarde voor het verwerken van De Tijgerkat, verleent extra dimensie. Een bevestiging vooral dat volwassenheid de exponent is van dromen in de jeugd.

Recensie: De Albatros - Simona Lo Iacono

De albatros

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In een ziekenhuis in Rome in 1957 ligt Giuseppe Tomasi di Lampedusa op sterven. In gedachten beleeft de schrijver van de wereldberoemde roman De tijgerkat zijn jeugd op Sicilië opnieuw, de prachtige palazzi, de zonovergoten zomers, de wereld van zijn adellijke familie, waarin hij het enige kind was. Tot Antonno opduikt. Antonno is volkomen anders dan de andere kinderen die hij kent. Als Antonno door een boek bladert, begint hij achteraan, hij loopt achteruit als hij ergens wil komen en zoekt naar manieren om te vergeten dat je geboren wordt om te sterven. En Antonno wijkt niet van zijn zijde. Hij is als de albatros die de kapitein niet in de steek laat, zelfs niet als hij pech heeft. Tot Antonno even plotseling als hij kwam, verdwijnt.

    In deze weemoedige roman De albatros schetst Simona Lo Iacono een prachtig portret van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, een auteur met een leven, zo rijk dat het een roman waard is. Ze geeft prachtige beschrijvingen van Sicilië en van de indrukwekkende palazzi van adellijke families. En onder dit alles ligt Lo Iacono's overtuiging dat je het lot van iedere volwassene kunt vinden in zijn kinderdromen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Vol van vertrouwen - Robyn Carr

  • Recensie: Een jaar met jou

  • En de minnaar is...

Zoek in artikelen