• onze waardering

Het oesterboek - Aad Smaal RECENSIE

Recensie: Het oesterboek - Aad Smaal

Oesters, je bent er gek op of je vindt het helemaal niks. Aad Smaal, Cees van Hemert en Margot Verhaagen vinden het fantastisch en hebben een ode aan de oester geproduceerd met dit prachtige boek. Het oesterboek is er absoluut voor de oesterfanaten. Je wordt namelijk meegenomen in alle facetten van de oester van de de vangst of kweek tot de bereiding van de oester.

De oester wordt veelal gezien als en luxe lekkernij die je vooral in een high-end restaurant bestelt. Het oesterboek laat zien hoeveel meer de oester is dan een aperitief.  Zo worden oesterkwekers geïnterviewd en spat de passie er vanaf. Je wordt door verschillende chefkoks uitgedaagd om haute cuisine oester gerechten op tafel te zetten. De foto's en vormgeving zijn prachtig en de recepten zijn zeer uitdagend.

Er staan ongeveer 15 oesterrecepten in van verschillende bekende chefs. Als je nog nooit met oesters hebt gekookt, zou je bijna niet aan de recepten durven beginnen, want een oester openmaken en de oester heel houden is al een grote uitdaging. De ingrediënten zijn voor de normale huis tuin en keuken chef ook lastig te vinden en de methodes zijn niet voor iedereen bekend. Hoe maak je bijvoorbeeld geklaarde boter of zorg je voor fijne brunoise, hoe kom je aan verse algen of sterke strange donkey gin? De recepten kosten erg veel tijd, maar leveren wel kunstwerkjes op als je het goed doet.

Openen van oesters

Ik ben absoluut geen oester fan en heb zelf nog nooit een oester opengemaakt. Ik had geen idee dat er verschillende type oesters bestonden, dus ik moest opzoek naar de crueses. Gelukkig kon de viswinkel in de buurt mij uit de brand helpen. Achter in het boek staat een instructie over het openmaken van de oester. Deze heb ik braaf gevolgd, maar ze gingen niet zo makkelijk open als ik had verwacht. Gelukkig baart oefening kunst en lukte het uiteindelijk om er een paar soepel(er) open te krijgen.

Gebakken creuses

Omdat ik niet zo'n fan ben van oesters, heb ik altijd gehoord dat gebakken oesters echt een ander effect hebben dan de rauwe variant. Blijkbaar staat dit ook niet vaak op een menukaart. Het zag er simpel uit, maar doordat het openen al een uitdaging was ben ik er toch wel een tijdje mee bezig geweest. Ze zien er absoluut niet zo uit als de foto, maar toch leuk om een keertje aan gasten te serveren. Ik was niet ontevreden over het eindresultaat, maar ik laat dit liever aan de chefs over volgende keer.

Het oesterboek is eigenlijk een koffietafelboek met ontzettend veel prachtige foto's. Daarnaast staat het vol met de geschiedenis van de oester, de verschillende type oester soorten en een aantal bijzondere recepten van chefkoks. Het is prachtig vormgegeven en je voelt in elk stuk de passie en de magie van de makers van dit boek. Wel is het alleen geschikt voor de échte oesterfanaten, want anderen zal je er niet snel mee verblijden.

Recensie: Het oesterboek - Aad Smaal

Het oesterboek

  • Auteur:

    Aad Smaal
  • Verschenen:

    31 augustus 2022
  • Uitgave:

    ISBN 9789401481137
    Uitgever Lannoo
    288 pagina's
  • Uitgever:

    Lannoo
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Oesters zijn superfood. Ze zijn lekker, gezond en het is een feest ze te serveren. Geur en smaak brengen liefhebbers in vervoering.
    Oesters hebben iets magisch. Maar er is meer: de oester heeft een interessante geschiedenis. De prehistorische oester diende als belangrijke voedselbron en de vetzuren in de oester hebben onze verre voorouders geholpen bij de evolutie tot mens. Al in de Oudheid geloofde men in de heilzame werking van het schelpdier tegen akelige kwalen. Op beroemde 17de-eeuwse schilderijen staan verleidelijke oesters symbool voor het opwekken van wellust. Tegenwoordig kweekt men oesterbroed op land en wil men verdwenen oesterbanken terugbrengen in zee.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Isabelle en de boeven - Michelle Robinson

  • Heb je nou al een vriend? - Marie Lotte Hagen

  • Recensie: Police

Zoek in artikelen