• onze waardering

Hoe Cas toevallig geestenjager werd - Eline Vantilt RECENSIE

Recensie: Hoe Cas toevallig geestenjager werd - Eline Vantilt

Cas vindt het moeilijk om vrienden te maken op zijn nieuwe school. Op zijn vorige school werd hij gepest en uit angst dat dit terug gebeurt, komt hij niet op voor Fien, een meisje uit zijn klas, dat door twee jongens gepest wordt. Wanneer het op een dag heel hard stormt, besluit Cas om in de vuurtoren te gaan schuilen. Maar de vuurtoren is niet zo verlaten als hij dacht...
Hij ontmoet er Nomi, een vreemd meisje dat naar de zee ruikt. Plots verdwijnt het meisje voor zijn ogen...Nomi is een geest. Cas en Fien gaan op zoek naar haar en belanden in het Schemerrijk, een plek vol geheimen, monsters en geesten.

Eline Vantilt schreef met Hoe Cas toevallig Geestenjager werd haar tweede jeugdboek. Eerder schreef ze reeds Voorbij de sterren, een spannend sciencefictionverhaal met een vleugje fantasy.

Cas, het hoofdpersonage in Hoe Cas toevallig geestenjager werd, heeft een bijzondere band met zijn grootvader, die hij abuelo noemt. Zijn grootvader houdt van verhalen verzinnen en vertelt hem vaak spannende verhalen over spoken en monsters die heel wat avonturen beleven.
In het begin van het verhaal volgen we Cas op school en thuis. Daar heeft hij het niet makkelijk en komt hij op voor Bram en Stijn, twee jongens van zijn klas, die Fien pesten door propjes papier naar haar te schieten. Uit angst zelf gepest te worden, verklikt Cas Bram en Stijn niet en komt hij niet op voor Fien.
Bovendien komt Cas te weten dat zijn grootvader geestenverdrijver is en kan hij zijn hulp dan ook heel goed gebruiken wanneer Cas en Fien proberen te weten te komen wat Nomi's missie is.

Vantilt koos in Hoe Cas toevallig Geestenjager werd voor een hij-verteller. Cas is het hoofdpersonage en we volgen hem doorheen het verhaal dat boordevol avontuur zit.
Waar het verhaal vrij realistisch start, neemt het na een tijdje een wending en begeven we ons eerder in het fantasygenre daar we samen met Fien en Cas het Schemerrijk betreden. Het Schemerrijk is een soort wachtkamer waar allerlei geesten en monsters leven in afwachting van waar ze naartoe gaan.

Eline Vantilt voegt hier en daar bovendien humor toe aan Hoe Cas toevallig Geestenjager werd dat jonge lezers wel zal weten te boeien: "Zijn grootvader had dunne grijze haren en hij was zo gerimpeld als een rozijn". Af en toe voegt Vantilt een metafoor toe aan het verhaal bv. de vergelijking van mama die zich boos maakt. Vantilt vergelijkt dit boos maken met een stier die zich klaarmaakt voor de aanval.

De auteur neemt uitgebreid haar tijd in het eerste stuk van het realistische verhaal. Hierbij is er veel aandacht voor het gevoel van Cas en hoe hij worstelt met het feit dat hij niet opkwam voor Fien. Enerzijds wil hij wel opkomen voor haar, maar anderzijds is hij heel bang dat hij opnieuw gepest zal worden. 

Naarmate het verhaal vordert, gaat het tempo ook vooruit en steekt Vantilt er wel wat vaart in. De zoektocht naar Nomi, het geestenmeisje, is niet helemaal zonder gevaar en ze dienen het op te nemen tegen een bijzonder sluwe tegenstander. Fien en Cas dienen elkaar te helpen en op elkaar te vertrouwen, zal hen dit lukken in hun strijd om het tegen Nomi op te nemen?

Hoe Cas toevallig geestenjager werd is een avontuurlijk verhaal voor tieners waar heel wat mysterie in voorkomt en geesten talrijk aanwezig zijn.

Recensie: Hoe Cas toevallig geestenjager werd - Eline Vantilt

Hoe Cas toevallig geestenjager werd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Cas gelooft niet in dezelfde dingen als zijn grootvader, die hem enge verhalen vertelt over spoken en monsters. Maar dan ontmoet hij Nomi, een vreemd meisje dat naar de zee ruikt. Als ze voor zijn ogen verdwijnt, leert Cas de waarheid: Nomi is een geest. Op zoek naar een manier om haar te verjagen, belanden Cas en de moedige Fien in het Schemerrijk, een plek vol geheimen én monsters … 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Geluk in het spel

  • Recensie: Red Dead Redemption II | 4 hartjes

  • Recensie: How to love

Zoek in artikelen