• onze waardering

Een huis aan de rivier - Liz Fenwick RECENSIE

Recensie: Een huis aan de rivier - Liz Fenwick

In Een huis aan de rivier beschrijft Liz Fenwick het verhaal van Thea. Thea, net gescheiden van haar man nadat hij zijn secretaresse zwanger heeft gemaakt, koopt een vervallen schippershuisje aan de rivieroever van de Tamar. De Tamar is de scheiding tussen Cornwall en Devon. Bij het verbouwen van dit huisje, vindt ze in een geheime bergplaats een bundeltje brieven. Deze brieven, geschreven door iemand met het initiaal 'Z' zijn vanaf het Engelse front van de Eerste Wereldoorlog geschreven. Bij het lezen van deze brieven, ontvouwt zich een waar liefdesverhaal, welke zijn weerslag zal hebben op haar eigen leven. 

Liz Fenwick, een Amerikaanse schrijfster die haar hart verloor aan Cornwall, staat bekend om haar romans die zich in dit gebied afspelen. Haar boeken werden al vertaald in 13 talen, waaronder in het Nederlands. 

Het verhaal is boeiend geschreven. Je wordt meegezogen naar het leven in Cornwall waar Thea haar leven weer probeert op te pakken na eens scheiding. Door het opknappen van het huisje doet ze ook aan heling van zichzelf. Wanneer ze de brieven ontdekt in de geheime bergplaats wil je, net als Thea, erachter komen wat het verhaal is. Doordat Liz Fenwick hierbij besloten heeft om er hele gedeeltes in te stoppen waarbij je als lezer teruggaat naar 1914, maakt dat je eigenlijk meer weet dan Thea over de liefdesgeschiedenis die aanleiding was voor het schrijven van de brieven.  

Liz Fenwick heeft in Een huis aan de rivier de setting in 1914 heel uitgebreid beschreven, waardoor je als lezer het idee hebt dat je samen met Alice (de hoofdpersoon in het gedeelte in 1914) over de velden in Cornwall dwaalt en zie je de rivier de Tamar aan je oog voorbijdrijven.  
Het gedeelte van het heden (2019) lijkt af en toe iets te toevallig, met de familielijnen die doorwerken tot aan Thea en haar zoon, maar dit maakt het lezen van dit verhaal niet minder leuk. 

In het eerste en tweede gedeelte van het boek zijn de verhalen (heden en verleden) apart van elkaar beschreven, maar vanaf het derde deel lopen ze door elkaar heen. Hierbij moet je goed je aandacht erbij houden om het allemaal in de juiste context te zien. Gelukkig heeft de auteur hierbij wel verwijzingen boven de hoofdstukken aangebracht om enig verschil aan te geven. 

Qua hoofdpersonages (Thea en Alice) zijn het echt twee uitersten. Thea komt vanaf het begin over als bedeesde vrouw die altijd klaar heeft gestaan voor haar man. Ze heeft haar eigen dromen opzijgezet, maar is nu ze gescheiden is eigenlijk op zoek naar zichzelf. Alice daarentegen is juist in het begin een vrouw die staat voor waar ze in gelooft, en daar ook de consequenties voor accepteert. Toch zijn er ook wel overeenkomsten tussen beide vrouwen. Beide vrouwen ervaren een druk van hun moeder. Beiden worden ze niet als bekwaam geacht in dingen die ze doen. Gelukkig keert het tij voor beide vrouwen aan het eind. Thea is aan het eind een sterkere vrouw dan je aan het begin zou verwachten en Alice beseft eindelijk welke gevolgen enkele acties vanuit haar verleden hebben op het leven dat ze leidt. 

Al met al is Een huis aan de rivier een zeer sterke historische roman, die de lezer naast een romantisch kijkje in de omgeving van Cornwall, ook een blik geeft in de tijd na de Eerste Wereldoorlog en wat dit ook inhield voor de vrouwen die achterbleven. 

Recensie: Een huis aan de rivier - Liz Fenwick

Een huis aan de rivier

  • Auteur:

    Liz Fenwick
  • Verschenen:

    6 juli 2022
  • Uitgave:

    ISBN 9789022596012
    Uitgever Boekerij
    416 pagina's
  • Uitgever:

    Boekerij
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een vergeten huis herbergt een geheim dat meer dan een eeuw verborgen bleef

    Na haar scheiding verhuist Thea naar een pittoreske, vervallen cottage aan de rivier Tamar, die precies tussen Cornwall en Devon loopt. Op deze prachtige plek hoopt ze eindelijk rust te vinden. Maar vlak na haar aankomst vindt ze een aantal brieven, samengebonden met een lint, die zijn geschreven door een man die zich ‘Z’ noemt. De brieven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog vanaf het front aan een geliefde gestuurd; het lijkt een liefdesverhaal met een tragisch einde te zijn.

    Terwijl ze de cottage en het land eromheen weer tot leven brengt, ontdekt Thea steeds meer over de twee mysterieuze geliefden. En haar eigen familiegeschiedenis blijkt meer te maken hebben met deze plek dan ze had kunnen vermoeden…

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Cadeautje! - Miriam Bos

  • Jess vertelt met wie Rory had moeten eindigen in 'Gilmore Girls'

  • Ontworteld - Naomi Novik

Zoek in artikelen