• onze waardering

Offer - Toni Coppers RECENSIE

Recensie: Offer - Toni Coppers

De thriller Offer van Toni Coppers is zijn derde boek met Alex Berger in de hoofdrol. Alex is een vroegere politie-inspecteur die sinds de dood van zijn vrouw wat teruggetrokken leeft en af en toe bijklust als privédetective als hij weer eens wat geld nodig heeft. Hij is net op een retraite in de Italiaanse Alpen wanneer hij een telefoontje krijgt van zijn goede vriendin Sara. Sara werkt bij Interpol en is belast met het onderzoek naar meerdere moorden in het Ardense dorpje Suxy. Suxy ligt midden in het woud van Anlier en lijkt, mede door een slechte internetverbinding, wel afgesloten van de rest van de wereld. Sara roept de hulp in van Alex om samen met haar en de plaatselijke recherche op zoek te gaan naar de moordenaar, die de jonge meisjes naakt achterlaat in het woud. 

De lugubere en mysterieuze sfeer van het boek en van het woud wordt al wat opgeroepen door de eenvoudige cover van Offer: een aantal rondcirkelende kauwen op een oranje achtergrond. Het woud rondom Suxy speelt een belangrijke rol in het boek, je zou kunnen stellen dat het een personage op zich is. 

Het boek leest heel vlot. De schrijfstijl vertelt op een mooie en eenvoudige manier wat er verteld moet worden en is goed te volgen. Je kan vlot verder blijven lezen zonder sommige zinnen nog eens te moeten herlezen omdat je ze niet goed begrepen hebt, iets wat wel fijn is bij een thriller. 

Alles wordt vanuit het perspectief van Alex Berger beschreven. Hij is duidelijk het hoofdpersonage en dus leef je met hem het meest mee. Alhoewel het bij een misdaadverhaal ook wel interessant kan zijn als je bijv. ook de insteek van andere rechercheurs krijgt.
Het stoort zeker niet dat het niet in de ik-vorm geschreven is, het is zo ook wel duidelijk genoeg dat het vanuit Alex Berger verteld wordt. Het maakt de afstand tussen jou als lezer en het hoofdpersonage misschien alleen net iets afstandelijker, omdat hij zogezegd niet zelf spreekt. 

Offer kent een aantal spannende wendingen en een heel verrassende ontknoping, Toni Coppers slaagt erin om je regelmatig op een dwaalspoor te brengen. Enige minpuntje is dat de ontknoping nog wat langer had mogen duren en het fijn was geweest indien die nog wat meer werd uitgewerkt.

Het boek behandelt verschillende thema's: zeker vriendschap, de hechte vriendschap tussen Alex en zijn goede vrienden aan wie hij zich tot op zekere hoogte durft open te stellen. Een ander belangrijk thema in het boek is eenzaamheid, Alex voelt zich vaak eenzaam sinds hij zijn vrouw verloren is. Alex rouwt ook nog om zijn vrouw, dus rouw is zeker ook een thema. En verder misbruik en verwaarlozing en de psychische gevolgen die dat op iemand kan hebben. En er zit tenslotte ook nog een dosis romantiek in. 

Toni Coppers is een Vlaamse misdaadauteur die al verschillende prijzen won, waaronder de Hercule Poirot juryprijs en de Hebban-thrillerprijs. Offer schreef hij samen met zijn echtgenote en coauteur Annick Lambert. Hij woont en schrijft ook deels in de Ardennen. 

Offer is een intrigerende, goed opgebouwde thriller die je een aantal aangename leesuurtjes zal bezorgen, heel waarschijnlijk zal je het jammer vinden dat je al afscheid moet nemen van het woud van Anlier en zijn bewoners. 

Recensie: Offer - Toni Coppers

Offer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vier meisjes verdwijnen in het woud. Het dorp zwijgt. Dan worden ze gevonden… Alex Berger, ex-flik en een wat bijzondere privédetective, is op retraite in de Italiaanse Alpen. Ver weg van zijn job waar hij zwaar over twijfelt, op zoek naar zichzelf en – om de lokale natuurvereniging blij te maken – ook op zoek naar een wolf. In de Ardennen, in het oude Woud van Anlier, vindt een boswachter het lichaam van een jonge vrouw. Ze ligt naakt op een boomstronk, misbruikt en gewurgd. De plaats delict roept lugubere herinneringen op aan een cold case. Het onderzoek concentreert zich rond Suxy, een dorpje van niks midden in het woud, zo goed als zonder internet en telefoon, afgesloten van de wereld. Het is een dorp van oudjes, maar ook van zonderlingen en mensen die je ’s nachts liever niet tegen het lijf loopt. Sara Cavani van Interpol roept de hulp in van haar goede vriend. Alex Berger laat zijn wolf achter om mee te jagen op een veel gevaarlijker roofdier dat zich schuilhoudt in de bossen rond Suxy. Hij duikt onder in het enorme woud en wordt er geconfronteerd met zijn eigen angsten en demonen. Maar Alex is niet alleen… Ook de moordenaar zwerft er rond op zoek naar een volgende prooi. Toni Coppers staat bekend om zijn ingenieuze en spannende plots. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed, die tot leven komen dankzij de uitgewerkte psychologische karaktertekeningen. Zijn taal is mooi en toegankelijk. Toni’s werk werd veelvuldig bekroond. De combinatie van spanning, schoonheid en menselijke diepgang maakt Coppers lezen zo verslavend.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • Borsten en eitjes - Mieko Kawakami

 • Spider-Man: No Way Home trailer onthuld

 • In dienst bij de duivel

Zoek in artikelen