• onze waardering

Gloriedagen - Corina Bomann RECENSIE

Recensie: Gloriedagen - Corina Bomann

Berlijn, 1919. Verpleegkundige Hanna Richter is aan het werk als er een gewonde soldaat wordt binnengebracht. Het blijkt haar verloofde te zijn en voor ze iets kan doen bezwijkt hij aan zijn oorlogswonden. Sindsdien heeft Hanna bij het zien van bloed paniekaanvallen, wat haar tijdens haar werk belemmert. Dokter Louis Coenradi heeft echter vertrouwen in Hanna en vraagt haar in zijn nieuwe hospitaal (het voormalige welgestelde sanatorium Waldfriede) te komen werken als röntgen-assistente waar ze een opleiding voor mag volgen. Hier kan ze geen nee tegen zeggen en ze reist af naar Waldfriede om samen met Coenradi het ziekenhuis op te bouwen.

Gloriedagen is deel een van de nieuwste boekenreeks van Corina Bomann. Hoeveel boeken er komen is op dit moment nog niet bekend, wel dat deel 2 Lichtpunt, in de derde week van februari 2023 uitkomt. Ook dit is weer een pareltje. Bomann schrijft zo beeldend dat je vanaf de eerste letter in het boek zit en door wilt blijven lezen. Ze combineert moeiteloos waargebeurd met fictie, zo is Gloriedagen gebaseerd op het leven van de echte Hanna, een verpleegster die dertig jaar heeft gewerkt in Waldfriede. Op basis van haar dagboeken schreef Bomann dit mooie, intrigerende verhaal.

Hanna leren we kennen als een sympathieke, slimme, maar iets timide jonge vrouw die door haar technische kennis al snel het röntgenvak onder de knie heeft en zelfstandig mag gaan werken. Ze maakt röntgenfoto’s, ontvangt patiënten in de kamer van dokter Coenradi en assisteert hem bij ingrepen. Tussen haar werk door helpt ze Coenradi met het opknappen van het ziekenhuis, schoonmaken van de kamers en repareren van bedden. Door hun intensieve samenwerken krijgt Hanna gevoelens voor Coenradi, wat verwarrend voor haar is omdat hij getrouwd is. Omgekeerd gebeurd hetzelfde, waardoor Coenradi enigszins jaloers wordt als blijkt dat Hanna een (geheime) relatie heeft met de nieuwe arts-assistent dokter Alexander Kirchfeld. Coenradi wil haar niet kwijt, iets dat zeker zal gebeuren mocht ze gaan trouwen en hij doet diverse pogingen om haar in het ziekenhuis te houden.

Bomann beschrijft de spanningen en gevoelens die daar bij komen kijken heel goed waardoor je echt meeleeft met de personages. Ook de relatie tussen Kirchfield en Hanna wordt goed beschreven. De dood van haar verloofde en het trauma dat ze daar aan over heeft gehouden komen mede door haar flashbacks, vaak tijdens hun afspraakjes aan bod. Enkele meningsverschillen onder andere  over het geloof drijft hen uit elkaar waarna Hanna een time out neemt en een paar maanden naar het buitenland gaat (op verzoek van Coenradi om medische kennis op te doen). Ze komt terug vol zelfvertrouwen en haar trauma lijkt onder controle. Hoe is het ondertussen met Kirchfeld? Heeft ze nog gevoelens voor hem? En wil ze de plannen die ze samen voor het vertrek hadden gemaakt doorzetten? Blijft ze in Waldfriede? En lukt het Coenradi (en Hanna?) om er een bloeiend hospitaal van te maken?

Gloriedagen is een page-turner voor liefhebbers uiteraard van de andere boeken van Bomann maar ook van Lucinda Riley en Sarah Lark. Als je van geschiedenis, oorlog en een vleugje romantiek houdt dan is dit boek zeker een aanrader. Enige nadeel is dat als het boek eenmaal uit is je moet wachten op het nieuwe deel. Of lees ze pas als alles verkrijgbaar is, maar dat is zonde. Je ergens op verheugen en mijmeren over hoe het verder zal gaan maakt je vanzelf blij!

Recensie: Gloriedagen - Corina Bomann

Waldfriede 1 - Gloriedagen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Berlijn, 1919. Dr. Louis Conradi bevindt zich op een kruispunt in zijn leven. De oorlog zette een streep door zijn plannen om als missionarisarts naar Afrika af te reizen, en in Zwitserland, waar hij nu woont, lijkt geen toekomst voor hem te zijn weggelegd. Dan hoort hij dat in Berlijn een ziekenhuis herbouwd wordt. Waldfriede – voorheen een chic sanatorium voor de rijken – wordt een hospitaal voor álle Berlijners. Hij meldt zich aan en inspireert onder andere de jonge verpleegster Hanna Richter om er ook flink de schouders onder te zetten.

  In een stad waar de Eerste Wereldoorlog diepe wonden heeft achtergelaten, waar de Spaanse griep en armoede om zich heen grijpen, waar de nog jonge Weimarrepubliek zich nauwelijks staande kan houden omdat nationalistische stemmen dagelijks aan kracht winnen, is het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Maar het personeel van Waldfriede is vastbesloten een veilige haven te zijn voor de bewoners van hun stad – wat de roerige politieke tijden hun ook voorschotelen.

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Boeken over magische scholen

 • Netflix maakt Frankenstein film met Guillermo Del Toro en sterrencast

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

Gerelateerde artikelen

 • Winnen: 5x Kerst op het eiland Skye van Kirsty Ferry

 • Thomas Tucker, Ontdekkingsreiziger van beroep - Harmen van Straaten

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Blijf bij mij

Zoek in artikelen