• onze waardering

Jerks at Work - Tessa West RECENSIE

Recensie: Jerks at Work - Tessa West

Het boek Jerks at work is geschreven door Tessa West. Tessa West is een Amerikaanse hoogleraar psychologie aan de New York University. Tessa West heeft meer dan zestig artikelen gepubliceerd in bekende tijdschriften voor psychologie en is expert op het gebied van interpersoonlijke interactie en communicatie. In Jerks at work heeft zij een mooie combinatie gemaakt van een soort zelfgids en een kijkje in het hoofd van werknemers. Er wordt in het boek verwezen naar diverse onderzoeken die bijvoorbeeld bij dieren zijn gedaan die dan mogelijk weer iets zeggen over onze interactiepatronen.  Achterin staat dan ook een referentielijst met alle (wetenschappelijke) artikelen die gebruikt zijn voor het schrijven van die boek.  

Iedereen herkent het waarschijnlijk wel, een collega die je liever kwijt dan rijk bent. Veel mensen hebben collega's die ze wel en niet leuk vinden, je kunt tenslotte niet bevriend zijn met heel de werkvloer. Dit boek speelt daar heel goed op in en heeft ook nog eens zeer nuttige tips hoe je hier dan mee om kan gaan. Er wordt per hoofdstuk een type collega behandeld. Bovenaan de pagina staat de titel van het hoofdstuk, je kunt dus goed zien in welk hoofdstuk je aan het lezen bent en over welk typ collega het verhaal gaat. Voorbeelden van typen die aan de orde komen zijn de hielenlikker, de meelifter, de bulldozer, de micromanager en de nalatige baas. Herken je er al één? Er wordt dus naar verschillende functies en lagen binnen een bedrijf gekeken. Dit wordt op zo'n duidelijke manier beschreven dat je het direct kan linken aan één van je collega's.  

Het fijne aan dit boek is dat er ook in staat wat je moet doen of hoe je op bepaalde collega's moet reageren. Tessa West laat je eerst inlezen in het type zodat jij vanuit zijn of haar perspectief de werkvloer kan zien. Er wordt in de verhalen gebruik gemaakt van hele praktische voorbeelden, dit zorgt ervoor dat je je goed kan inleven maar ook goed weet hoe je de persoon vervolgens kan benaderen. Zo begint dan ook elk hoofdstuk met een situatie op de werkvloer, hiermee kan je kijken of je het juiste type voor je hebt en jouw collega in het verhaal herkent. Na deze introductie volgen tips over wat je wel of juist niet moet doen. Alles is duidelijk opgedeeld in tips en stappen. Het zijn zeer praktische tips en stappen die waarschijnlijk voor iedereen wel uit te voeren zijn. Door het hoofdstuk heen staan er dikgedrukte woorden of woorden in een groter lettertype die belangrijk zijn. Deze vangen je aandacht wat precies de bedoeling is. Jerks at work leest lekker weg, als je begint met lezen moet je eerst wel even wennen aan de verhalen en personages die het verhaal van de werkvloer vertellen. Er komen namelijk verschillende namen voor, dus je als je veel achter elkaar leest is het soms even wat lastiger terug te halen. 

Na alle praktische handvatten staan er ook vervolgstappen, stel je hebt een actie uitgevoerd dan staat er bijvoorbeeld dat je je daarna niet moet laten verleiden om het één en ander toch te doen. Je wordt op een prettige en volwassen manier bij de hand genomen om de lastige situaties aan te gaan pakken. Wat echt goed is aan dit boek is dat, zoals eerder gezegd, alles van twee kanten wordt belicht. Je krijgt inzichten van de persoon, maar ook wat de andere persoon dan het beste als tegenreactie kan geven. Jerks at work is een combinatie van een lesje psychologie en praktische tips en is op een toegankelijke manier geschreven. 

Recensie: Jerks at Work - Tessa West

Jerks at Work

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  We hebben allemaal wel eens een collega gehad die ons het bloed onder de nagels vandaan haalde. Om dat probleem het hoofd te bieden probeerden we van alles: klagen bij vrienden, afstand nemen op de werkvloer, roddelen over de persoon in kwestie in de hoop dat onze leidinggevende ervan hoorde.

  In Jerks at work laat Tessa West zien hoe je met die moeilijke collega om kunt gaan. Ze laat je kennismaken met de verschillende archetypen, zoals de gaslighter, de bulldozer, de meelifter, de negeerder en de micromanager. West leert je hoe je deze stoorzenders herkent, maar nog veel belangrijker: hoe je ermee omgaat.

  Boordevol alledaagse voorbeelden en slimme strategieën, zoals:

  • voorkomen dat een bulldozer invloed krijgt door ervoor te zorgen dat die niet als eerste aan het woord komt in vergaderingen;

  • je goed presterende team beschermen tegen meelifters;

  • de tactieken van een gaslighter gebruiken om ze met hun eigen trucs te verslaan.

  Jerks at work is de definitieve gids voor het omgaan met – en uiteindelijk loskomen van – de aanmatigende bazen, irritante collega’s en lastige mensen die je het werk en leven zuur kunnen maken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Netflix maakt Frankenstein film met Guillermo Del Toro en sterrencast

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

 • 10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is

Gerelateerde artikelen

 • Carpati - Irina Georgescu

 • Ute Ehrhardt omnibus

 • Angstige mensen - Fredrik Backman

Zoek in artikelen