• onze waardering

Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver RECENSIE

Recensie: Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Als Doni samen met zijn vrienden stiekem het bos in gaat wordt hij overvallen door krijgers van een vijandige stam. Hij wordt gevangen genomen en met een enorm schip naar Suriname gebracht waar hij verkocht wordt aan een norse witte man, die eigenaar van een plantage is. Bedoeld als slaaf maar gelukkig is daar mama Ank, haar dochter Ella en Maurits de zoon van de plantage eigenaar. Zij maken zijn leven in gevangenschap dragelijk, maar liefst wil Doni terug naar zijn familie en in vrijheid leven.

Doni en de kracht van de blauwe veer bestaat uit twee delen. In de eerste helft van het boek maken we kennis met Doni, 11 regenseizoenen oud en een beetje ondeugend met een hang naar avontuur. Van zijn vader mag hij niet in het het bos komen en ook Luku, de medicijnman mag hij niet bezoeken, maar daar trekt hij zich niet veel van aan. Luku is een wijze, oude man die hem vertelt over de kracht van de blauwe veer. Om een veer te kunnen pakken moet je onzichtbaar zijn. Je kijkt een vogel in zijn ogen en zegt: Je ziet me niet, je hoort me niet, je ruikt met niet. Ik ben onzichtbaar. Dat blijf je herhalen totdat je de veer uit de staart van de vogel kunt plukken. De veer geeft je moed en kracht waar je ook bent. Een mooie levensles, die Doni hard nodig heeft als hij gevangen wordt genomen door een vijandige stam. Hij wordt overgedragen aan Afrikanen die voor de witte mensen werken en hem meenemen naar Suriname. Daar begint deel 2. In Suriname wordt hij verkocht als slaaf en sluit vriendschap met Ella en Maurits. Hij is vastbesloten om te ontsnappen en haalt Ella en Maurits over om mee te gaan.

Dwight van van de Vijver heeft een prettige schrijfstijl, vlot, begrijpelijk en beeldend. Kinderen die nog niet veel kennis hebben gemaakt met de Afrikaanse cultuur en inheemse stammen zullen misschien moeten wennen aan de gebruiken en hoe het leven daar in het bos gaat.
Het is een boek om de slavernij onder de aandacht te brengen maar dat wordt helaas niet echt benadrukt. Doni hoort alleen de verhalen van anderen en ondergaat het zelf niet. Een toevoeging zou zijn dat hij eerst als slaaf moest werken onder moeilijke omstandigheden en van daaruit zijn vrijheidsdrang ontstaat. De thema’s die van van de Vijver aansnijdt: anders zijn, moed, kracht en in je zelf geloven zijn zeer waardevol en voor ieder kind een mooi voorbeeld om te volgen.

Floor van het Nederend heeft de illustraties voor Doni en de kracht van de blauwe veer gemaakt. Zijn stijl is krachtig en sterk iets dat goed bij het karakter van Doni past. De illustraties zijn grafisch met zwarte outline en een kleurlaag en bevatten een hele of halve pagina. Hij gebruikt een afgemeten kleurenpalet in groen, bruin en aardse tonen dat de sfeer van de landen goed weergeeft. De illustraties zijn zeker een aanvulling, het geeft een rust moment tussen het lezen door en kinderen krijgen hierdoor een goed beeld van de omgeving die zij wellicht nog niet kennen.

Doni en de kracht van de blauwe veer is een boek dat ieder kind moet lezen, niet alleen qua bewustwoording van de geschiedenis van de slavernij maar ook vanwege het in jezelf geloven. Vertrouwen hebben en niet opgeven geeft je de kracht om alles te doorstaan!

Recensie: Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Doni en de kracht van de blauwe veer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dit kinderboek van Dwight van van de Vijver gaat over de jonge Doni, die op een kwade dag in het bos wordt overvallen door een aantal krijgers van een vijandige stam. Voor hij begrijpt wat er gebeurd is, vaart hij op een enorm schip de oceaan over. De tocht is een nachtmerrie en als hij in Suriname aankomt is het daar nauwelijks beter. Hij wordt als slaaf verkocht en komt op een plantage terecht waar hij zich zonder familie of bekenden moet zien te redden. Doni sluit vriendschap met het zoontje van de plantagehouder en met Ella, die ook op de plantage leeft. Maar toch wil Doni maar één ding: terug naar zijn familie. Van de medicijnman in zijn dorp heeft hij geleerd dat een blauwe vogelveer hem bijzondere krachten kan geven. Die zal hij nodig hebben om zijn doel te bereiken: ontsnappen en een weg terug naar huis vinden. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Boeken over magische scholen

 • Netflix maakt Frankenstein film met Guillermo Del Toro en sterrencast

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Wicca 1 - Het boek der schaduwen

 • Joe Manganiello wil een nieuwe film van Dungeons & Dragons maken

 • Lees een fragment uit Wires and Nerve, The Lunar Chronicles, van Marissa Meyer

Zoek in artikelen