• onze waardering

Zonnevangers 2: De verdwijning - Ida Michelsen Tufte RECENSIE

Recensie: Zonnevangers 2: De verdwijning -  Ida Michelsen Tufte

Zonnevangers : De Verdwijning is het 2e deel van de Zonnevangers-serie van de Noorse schrijfster Ida Tufte Michelsen en het vervolg op Het geheime Verbond. Het is een fantasierijke serie voor jeugd vanaf 9-10 jaar oud. 

De twaalfjarige Alma Feng komt na de zoveelste verhuizing terecht op het eiland Evelsoy, samen met haar vader Simon. Haar vader blijkt in deel 1 Het Geheime Verbond heel wat te verbergen te hebben en Alma kwam voor heel wat verrassingen te staan. In deel 1 kwam Alma er achter dat ze officieel Alma Frevelleng heet en uit een magische familie komt. Een familie van Zonnevangers. In het land leven de magische families naast de gewone mensen maar het volk wordt onderdrukt door de dictator Grootminister Gabriella Grubel en haar leger van aanhangers, de Grubelgroep. Ze wil alle Zonnevangers gevangennemen. Gabriella blijkt zelf een machtige Zonnevanger te zijn en ze wil haar macht voor eigen gewin gebruiken en kan geen tegenwerking van andere Zonnevangers gebruiken. Vandaar dat ze jacht op hen maakt. De Zonnevangers leven nu in verborgenheid en hebben een geheim verbond gesloten om Gabriella ten val te brengen en het land te bevrijden. Simon heeft na de dood van zijn vrouw hun naam veranderd in Freng en verbergt zich nu met Alma om haar te behoeden voor gevaar en voor de gekte van het zonnevangen. De Zonnevangers, zijn er namelijk om de Tijd in de wereld te beheren.

Tijd zweeft om de mensen heen als draden en ieder mens heeft zijn eigen tijdsdraad. Het is aan de Zonnevangers om afgebroken draden netjes op te ruimen, zodat er geen chaos ontstaat. Om dit te kunnen doen, kunnen ze Tijd ook beheersen door met hun vingers te knippen en tijd in te korten, terug te spoelen of stil te zetten. Ze kunnen in seconden over de wereld reizen en zelfs door tijd en ruimte via zonnestralen, die ze kunnen vangen en bewaren in magische doosjes, de aria's. Oma Elionora komt Alma echter opeisen en Simon stemt uiteindelijk met veel tegenzin ermee in dat Elionora Alma gaat opleiden. Alma komt er achter dat haar moeder niet dood is, maar verdwenen, net als meerdere Zonnevangers. Zondermeer door toedoen van Gabriella Grubel natuurlijk. Elionora neemt Alma uiteindelijk mee naar de stad, Belmeling. Daar komt Alma in opleiding en in een geheime magische bibliotheek terecht en krijgt ze eindelijk ook vrienden. Een vriendin zoals Pilla, wiens vader ook verdwenen is. De twee besluiten uit te gaan zoeken wat er achter die verdwijningen zit en ze willen natuurlijk Alma's moeder en Pilla's vader gaan zoeken. 

Ida Tufte Michelsen heeft een fijne heldere schrijfstijl. De tekst is niet te ingewikkeld. De gebeurtenissen en de magische acties worden in eenvoudige bewoordingen duidelijk uitgelegd, zodat kinderen vanaf zo ongeveer 9 jaar het allemaal goed kunnen begrijpen. De namen die ze aan de magische dingen geeft zijn grappig. Het is denk ik wel een dingetje bij kinderboeken over magie, dat er ook gekke namen in voor komen. Er zit zeker voldoende humor in het verhaal, waardoor de opbouw naar de spannende gebeurtenissen niet te intens wordt. Het verhaal wordt chronologisch verteld, dus het is goed te volgen. Met name de mysterieuze gebeurtenissen en de geheimen, die op de achtergrond blijven sluimeren, maken De Verdwijning tot een goed en boeiend verhaal over vertrouwen, vriendschappen en natuurlijk de strijd tussen goed en kwaad. 

Het is leuk om te lezen hoe Alma haar magische gave onder de knie leert krijgen. In De Verdwijning moet Alma langzaam maar zeker haar achterstand proberen in te halen op de opleiding. Ze moet in ieder geval slagen voor haar 'vliegtraining', een manier om jezelf in de tijdreis te werpen, zeg maar. Het examen heet de Opvlieging. Ook de karakterontwikkelingen zijn mooi beschreven door Ida Tufte Michelsen. Zeker op een manier die voor de doelgroep ook duidelijk is. Alma die vroeger altijd op school het buitenbeentje was en gepest werd, krijgt nu aansluiting bij gelijkgestemden en ze krijgt vrienden, zoals Pilla en Avir. Oma Elionora die de taak heeft haar onwetende kleindochter op niveau te brengen, binnen korte tijd en in het geheim en die ook nog moet werken met het Geheim Verbond. Vader Simon, die je in deel 1 nog zo raar vond, maar als je te weten komt wat hij allemaal heeft meegemaakt en het gemis van zijn vrouw meetelt, dan begrijp je dat hij Alma ver weg wilde houden van alles wat maar met zonnevangen te maken heeft. Want Gabriella Grubel is zeker een gevaar en haar personage wordt ook beschreven als een intense dreiging. 

Bij een boek over magie en scholen wordt al snel de vergelijking met Harry Potter getrokken, maar die vergelijking met de Harry Potter-reeks zou ik niet maken. Deze Zonnevangers-serie is voor jongere kinderen en veel speelser. Oké, de gewone mensen worden Schaduwen genoemd in plaats Muggles en er is magie en een kind dat alles nog moet leren, net als Harry, maar daarmee hebben we het wel een beetje gehad. Het Tijd-element en tijdreizen op zonnestralen zijn absoluut uniek. 

Met de Zonnevangers: Het Geheime Verbond is Ida Tufte Michelsen een leuke spannende jeugdserie begonnen met veel potentie. Het Geheime Verbond was nog even inkomen, maar deel 2 Zonnevangers: De Verdwijning, maakt de verwachtingen helemaal waar.  Er is nog steeds heel veel niet duidelijk en de geheimen en vragen stapelen zich op. stof genoeg voor nog een deel. De verwachtingen voor deel 3 liggen nu hoog en dus maar hopen dat die snel uitkomt! Deze Zonnevangers-serie is een echte aanrader en deel 2 Zonnevangers: De Verdwijning krijgt een upgrade naar 5 hartjes.  

Recensie: Zonnevangers 2: De verdwijning -  Ida Michelsen Tufte

Zonnevangers 2 - De verdwijning

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Alma is een Zonnevanger; ze kan de draden van de tijd vastpakken. Ze komt steeds meer te weten over haar krachten, maar Alma blijft zich afvragen wat de verdwijning van haar moeder met het Zonnevangersverbond te maken heeft. Haar vader laat niets los, en dus starten Alma en haar vriendin Pilla een gevaarlijke zoektocht naar Alma’s moeder en Pilla’s verdwenen vader.
    Intussen komt de machtige premier Grubel steeds dichterbij, en ze zint op wraak...

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: All we had

  • Nine and a half weeks

  • Chicklit top 6: september 2017

Zoek in artikelen