• onze waardering

Wees niet bang - Aisha Dutrieux RECENSIE

Recensie: Wees niet bang - Aisha Dutrieux

Wees niet bang is en prachtige roman van Aisha Dutrieux waarin onder andere het moederschap centraal staat. Laura's moeder heeft zelfmoord gepleegd toen ze vier jaar oud was, nu ze zelf zwanger is en binnenkort moeder zal worden wil Laura meer te weten komen over haar eigen moeder. Haar zus, vader en stiefmoeder praten er niet graag over. Om toch antwoorden te vinden stapt ze in de auto naar haar oma, Chiara. Zij is na het overlijden van haar dochter een nieuw leven begonnen in Italië.

Laura vindt Chiara relatief gemakkelijk in het dorp Calceranica en begint hier langzaam antwoorden te vinden. Ze komt erachter dat haar moeder Maria een pedofiel was en daarom uiteindelijk zelfmoord gepleegd heeft. Chiara gaat na dit bezoek van Laura mee naar Nederland en hoopt er meer te kunnen zijn voor haar kleindochters en hen antwoorden te geven die ze hen al lang schuldig is. Langzamerhand kom je meer te weten over Maria, haar gevoelens en vooral de strijd die ze jaren lang met zichzelf heeft gevoerd. Er is een grote kloof en onwetendheid over pedofilie in de samenleving, daarom is het ontzettend goed dat een boek zoals Wees niet bang een ander inzicht kan brengen. 

Wees niet bang beschrijft het perspectief van Chiara, Maria en die van Laura. De dagboeken van Maria geven inzicht in de (innerlijke) strijd die ze continu met zichzelf voert sinds ze erkent dat ze dit soort gevoelens heeft. Dutrieux zorgt er met Wees niet bang voor dat er meer kleur gegeven wordt aan deze ingewikkelde en beladen thema's. Er is relatief weinig bekend over pedofilie bij vrouwen en er wordt helemaal weinig over geschreven. 

De roman leest fijn door, doordat Dutrieux een luchtige schrijfstijl heeft. Het gaat naast deze ingewikkelde topics, bovenal over de liefde van een moeder voor haar kinderen. Je leest namelijk over de veroordeling van de buitenwereld, maar ook de machteloosheid van Maria, toen ze de voogdij over haar dochters verloor. Daarnaast is Chiara altijd voor haar dochter blijven vechten ondanks de situatie waar ze zich in bevond. Laura doet alles aan om alles te weten te komen over haar moeder zodat ze haar eigen kind niet in de steek zal laten, terwijl haar zus Felicia zo min mogelijk wil weten om op die manier haar kinderen te beschermen.

Het boek is absluut niet veroordelend, maar geeft een juist ander perspectief aan een klinische diagnose van een psychiatrische aandoening. Het wordt niet goed gepraat of verantwoord, maar laat zien hoe ingewikkeld het is voor mensen die hier een zware last van ervaren en er tegen blijven vechten. Wees niet bang is een prachtige roman die twee ingewikkelde thema's, zelfmoord en pedofilie, bij elkaar brengt. Een dappere keuze om hier een boek over te schrijven, want dit kan snel in verkeerde aarde vallen, maar absoluut de moeite waard! 

Recensie: Wees niet bang - Aisha Dutrieux

Wees niet bang

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'Er zijn woorden die zich niet laten terugnemen. Eenmaal uitgesproken zijn ze onverbiddelijk tot leven gewekt. Woorden kunnen levens verwoesten, mensen doen besluiten zonder elkaar verder te gaan. Ze kunnen de persoon die je bent in de ogen van je kinderen voorgoed doen veranderen. Ze kunnen zelfs je eigen moeder doen twijfelen of ze jou wel op de wereld had moeten zetten.'

    Op de dag van Lara's vierde verjaardag pleegt haar moeder, Maria, zelfmoord. Jaren later, als Lara volwassen is en in verwachting van haar eerste kind, wil ze weten waarom haar moeder dit deed. Maar al snel wordt duidelijk dat niemand hierover wil praten.

    Lara's oma, Chiara, is na de dood van haar dochter vertrokken naar het Italiaanse bergdorp Calceranica. Na jarenlang geen contact te hebben gehad met haar oma besluit Lara haar op te gaan zoeken. De antwoorden die Lara van haar oma krijgt, zetten haar leven op zijn kop.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • De gruwelgevangenis - Rik Peters

  • Sleutel tot de kracht - Nora Roberts

  • De releasedatum van Riverdale seizoen 3 is bekend

Zoek in artikelen