• onze waardering

Ik moet je verraden - Ruta Sepetys RECENSIE

Recensie: Ik moet je verraden - Ruta Sepetys

Roemenië ontworstelde zich als laatste in Oost Europa aan de dwingelandij van het Kremlin. Dat heeft alles te maken met de angstcultuur die Nicolae Ceausescu zijn lang oplegde. Een geslepen dictator die de wereldleiders en de paus in de ootje nam door zo nu en dan af te geven op Moskou.

Hoezeer de bevolking leed onder zijn schrikbewind maakt Ruta Sepetys (1967) duidelijk in de historische roman Ik moet je verraden. Door grondige research, het nauwgezet bevragen van bronnen  en tal van gesprekken met direct betrokkenen was ze in staat om onder de huid van de Roemenen te kruipen.

Haar oeuvre is gericht op jongeren. In dit boek is het de 17-jarige Cristian Florescu die gegrepen wordt door het onrecht en er een vuist tegen wil maken. Maar ook hij krijgt te maken met de wijdverspreide tentakels van de Securitate, de nietsontziende geheime dienst. Achter iedere boom huist een verklikker en dat de directeur van zijn school er ook één is mag geen wonder heten.

De drang om medicijnen te verkrijgen voor zijn zieke bunu (opa) doet hem zwichten en brengt hem in grote moeilijkheden. Het verraden van zijn geliefden doet hem walgen van eigen handelen.

Zijn contacten met de Amerikaanse ambassade, waar zijn moeder schoon maakt, biedt uitkomst en trekt hem vlot. Cristian gaat voorop in de strijd, wat hem op het randje van de dood brengt.

Een verhaal dat je pakt, dat je niet even los kunt laten en bijna dwangmatig naar de laatste bladzijde voert. Inzicht geeft in een regime dat een volk straatarm en doodsbenauwd maakt. Opgehangen aan jongeren die aan de ketting rammelen, zich niet bij de situatie neerleggen en hun leven riskeren in een ongelijke strijd.

Sepetys laat je meekijken in de keuken, doet je de pijn voelen van de offers die moeten worden geplengd om de laatste plooi in het ijzeren gordijn glad te strijken. Een boek dat is gevoed met interessante details die de verbazing over de uitwerking van een maniakaal steeds nieuwe impulsen geven.

Zoals de wreedheid in de Jilava-gevangenis die kinderen een trauma voor het leven bezorgt, niet zelden naast fysieke verminking. De auteur met een Litouws-Amerikaanse achtergrond bewijst met dit boek dat de eerder aan haar verstrekte Carnegie medal op de juiste plaats landde.

Je zou je kunnen voorstellen dat de lezer een zucht van verlichting slaakt als Ceausescu op 25 december 1989 voor het vuurpeloton staat. Een Eerste kerstdag die de Roemenen met een kapitaal in de geschiedenisboeken zullen schrijven. Waakzaamheid blijft geboden, want Ceausescu heeft nogal wat geesten verminkt waardoor hij over zijn graf mee kan regeren.

Recensie: Ik moet je verraden - Ruta Sepetys

Ik moet je verraden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ik moet je verraden van Ruta Sepetys (winnaar Beste Boek voor Jongeren 2021 met Stilte heeft een eigen stem) geeft een inkijk in het communistische Roemenië vanuit de ogen van een 17-jarige jongen. Als geen ander verpakt Ruta Sepetys historische feiten in weergaloos spannende romans!

  Roemenië, 1989. De 17-jarige Cristian Florescu droomt ervan om dichter en filosoof te worden. Maar Roemenen zijn niet vrij om te dromen. Het land is in de greep van een maniakale dictator, Nicolae Ceausescu, die met harde hand regeert. Leugens, spionage en het zaaien van angst zijn aan de orde van de dag. Als Cristian wordt gechanteerd door de geheime politie staat hij voor een groot dilemma: verraadt hij iedereen van wie hij houdt – of gebruikt hij zijn nieuwe positie om het kwaadaardigste regime in Oost-Europa van binnenuit te ondermijnen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

 • Boze zomer - Jan-Willem Anker

Gerelateerde artikelen

 • En de minnaar is...

 • Recensie: Terug naar school

 • Recensie: Aal onder water

Zoek in artikelen