• onze waardering

Het Libby Garrett-project - Kelly Oram RECENSIE

Recensie: Het Libby Garrett-project - Kelly Oram

Het Libby Garrett-project is het tweede deel van de X-experiment serie geschreven door Kelly Oram. De serie focust vooral op de wetenschap en welke rol de liefde daarin speelt. Ditmaal gaat het verhaal over Libby, de beste vriendin van Avery, die we kennen uit Het Avery Shaw-experiment.

Libby heeft een enorme crush op Owen, een knappe universiteitsstudent. In het eerste boek zagen we het duo al flikflooien, maar nu gaat het nog verder. Ze spreken elk weekend af om seks te hebben, zelfs in het openbaar. Alleen wilt Libby een echte relatie, maar ziet Owen dit helemaal niet zitten. Op een dag worden ze betrapt in een café waar Adam werkt. Avery en het nerdgroepje beslissen dat er verandering in de zaak moet komen. Samen met Adam creëren ze een twaalfstappenprogramma zodat Libby kan afkicken van haar verslaving aan Owen. Tot dat niet alles volgens plan gaat.

Er zijn redelijk grote verschillen tussen het eerste en het tweede deel van de serie. Waar er bij het eerste deel nog sprake is van een wetenschappelijk thema, lijkt dit nu zo goed als verdwenen. Het twaalfstappenprogramma is niet zo prominent meer aanwezig als bij het eerdere experiment. Opvallend is ook dat de humor wat zoek is. Het Libby Garrett-project is veel serieuzer geschreven. De karakters zijn een stuk volwassener dan Avery en Aiden. Dit maakt ook dat het verhaal niet zo luchtig en vlot meer overkomt. De schrijfstijl van Kelly Oram is met andere woorden wat veranderd.

De enige grote gelijkenis komt voort uit het liefdesverhaal. Ook ditmaal is het de jongen die als eerste verliefd blijkt te zijn. Daarnaast is de romantische spanning nog steeds aanwezig zoals we gewend zijn. Liefde komt vaak uit een onverwachte hoek, maar dan moet je deze ook leren omarmen. En laat dat net hetgeen zijn waar Libby het moeilijk mee heeft. Zij gelooft dat niemand haar zal zien staan omdat ze een maatje meer heeft.

Toch blijf je als lezer een beetje op je honger zitten. Het verhaal is deze keer minder sterk omdat het twaalfstappenprogramma op de achtergrond komt te staan. De kern van het romantische sprookje zit dus wel goed, maar Kelly Oram lijkt het oorspronkelijke thema wat uit het oog te zijn verloren.

Het Libby Garrett-project mag dan misschien meer bladzijden tellen dan zijn voorganger, dit maakt het nog niet beter. Er zijn veel scènes waar de conversaties vol herhalingen zitten. Het lijkt soms alsof je een stuk aan het herlezen bent. Sommige delen konden makkelijk weggelaten worden zonder het eigenlijke verhaal aan te tasten. Alhoewel de aantrekkingskracht tussen de hoofdpersonages dan weer doet verder lezen.

De cover van Het Libby Garrett-project lijkt ook duidelijk een jonger publiek aan te trekken. Alleen is het boek een pak schunniger deze keer. Het verhaal draait vooral rond het seksleven van Libby en Owen. Dit maakt het misschien minder bedoeld voor echt jonge lezers. Alhoewel Libby leert dat een relatie niet enkel op seks gebaseerd hoeft te zijn.

Beide delen kunnen moeilijk met elkaar vergeleken worden omdat ze zo verschillend zijn. Alhoewel het wel duidelijk is dat het verhaal rond Avery veel beter geschreven was. Het Libby Garrett-project mist een beetje de luchtige humor van eerder. Die is zeker nog wel aanwezig, alleen niet meer zo prominent. Bovendien zitten veel fragmenten vol herhaling en ligt de focus niet meer op het wetenschappelijke thema zoals we gewoon zijn.

Recensie: Het Libby Garrett-project - Kelly Oram

Het X-experiment 2 - Het Libby Garrett-project

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Libby Garrett is verslaafd aan haar goddelijke vriendje Owen. Dat hij haar vooral leuk vindt voor de seks, ziet ze niet. Avery en haar vrienden maken zich daarom zorgen. Als ze niet gauw iets doen, blijft er van de vrolijke, zelfverzekerde Libby niets over!
    Om van haar Owen-verslaving af te komen, moet Libby het twaalfstappenprogramma doorlopen. Als begeleider strikken ze Adam, hun favoriete barman. Maar Adam heeft al jaren een crush op Libby…

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Begeerd door jou

  • Hamnet - Maggie O'Farrell

  • De opvolger - James Patterson

Zoek in artikelen