• onze waardering

Carpati - Irina Georgescu RECENSIE

Recensie: Carpati - Irina Georgescu

Wat is het fijn om eens een kookboek in handen te hebben dat niet gaat over de Mediterrane keuken of over Azië. Carpati is een boek dat gaat over Roemenië. Het hart van Oost-Europa, aldus de in Groot-Brittannië wonende  schrijfster Irina Georgescu. Carpati gaat over gewoon eten. De dagelijkse Roemeense kost en die is zeker niet zo verfijnd als sommige andere Europese keukens. Toch is de keuken sterk beïnvloed door bijvoorbeeld Griekenland, Turkije, Oostenrijk en Hongarije.

Carpati is een heerlijk boek om doorheen te bladeren. Naast food-fotografie vinden we veel mooie sfeerbeelden vanuit Roemenië waar de Karpaten voor een groot gedeelte het bergachtige landschap bepalen. Dat is ook de reden dat Irina Georgescu deze naam heeft gekozen voor haar boek.

De recepten in Carpati kenmerken zich door eenvoud. Er wordt weinig gebruik gemaakt van kruiden. Aardappelen, rijst, varkensvlees en kaas worden, naast groenten, veel gebruikt. Ik maakte een moussaka met aardappel. Een gerecht dat zijn typische smaak krijgt van de aubergine en wordt afgewerkt met bechamelsaus en kaas. Met aardappel was het veel minder specifiek. Een prima ovenschotel, maar zonder kruiden en de uitgesproken smaak van aubergine. De bechamelsaus werd vervangen door yoghurt met eidooier en de kaas werd een cheddar. Dat laatste zegt vooral iets over de huidige woonplaats van de schrijfster. Of het werkelijk moussaka was laat ik in het midden. Erbij aten we een witte koolsalade waarbij dille en citroen zorgden voor de extra smaak. Een prima bijgerecht.

Een belangrijk onderdeel van de Roemeense keuken is brood. In Carpati is er dan ook een hoofdstuk aan gewijd. Ik vind het heerlijk om mijn eigen brood te bakken, maar doe het te weinig. De Roemeense recepten lijken niet al te  moeilijk en ik ga ze dan ook zeker uitproberen. Met name de Pitã cu cartofi, waarbij aardappelpuree in het deeg wordt gebruikt en dat wordt gebakken in bladeren van savooiekool staat hoog op mijn lijstje. Het is ook één van de favorieten van Irina Georgescu, omdat ze het recept heeft van haar oudtante.    

Naast hapjes, brood, hoofd- en bijgerechten vinden we achter in Carpati ook nog een aantal basisrecepten voor onder andere kaas, vinaigrette en ijs én een hoofdstukje over tafelzuur, jam en drankjes want in Roemenië wordt nog heel veel zelf thuis gedaan.

Carpati is een boek waarin heel veel recepten staan die eenvoudig thuis te maken zijn. Geen recepten voor chique diners, maar gewoon om dagelijks op tafel te zetten met heel gewone ingrediënten. Daarnaast geeft het een goed beeld van de gewoonten in Roemenië wat nog wordt aangevuld met een hoofdstukje over de culturele waarden en het culinaire erfgoed van dat land.

Recensie: Carpati - Irina Georgescu

Carpati

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De keukens van Oost-Europa staan al jaren in de belangstelling, en terecht. In deze regio staan authenticiteit en culinaire tradities hoog in het vaandel en verbouwen veel mensen nog steeds zelf hun groenten. Met Carpati maak je kennis met de Roemeense keuken die zich kenmerkt door invloeden uit Griekenland, Turkije en de Slavische landen in het zuiden; maar ook de Oostenrijkse, Hongaarse en Saksische keukens in het noorden. Aan de Roemeense eettafel begin je met een keur aan chacuterie als Pleşcoi (worst) en Sibiu (salami) vergezeld door pickles en kleine salades als gefermenteerde kool met groene tomaten en kaviaar van aubergine met rode uien en venkelzaad. Maak kennis met de Roemeense variant van moussaka, musaca de cartofi of een pilaf met gerookte pruimen en gekaramellisseerde bosuitjes. Maak zelf, borş, een van de belangrijkste basisingrediënten van de Roemeense keuken: een gefermenteerde drank met een delicate zoetzure smaak waarmee diverse gerechten verrijkt worden. Maak je eigen kersen- of walnotenlikeur, geniet van de diverse broodrecepten als scovergi (platbrood met kaas en yoghurt) en sluit een maaltijd af met cataif, filodeegnestjes met walnoten en geklopte room.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Laatste dagen op Ellis island

  • Handboek voor historiehoppers: De middeleeuwen - Jonathan W. Stokes

  • Recensie: Bodyguard 3 - Hinderlaag

Zoek in artikelen