• onze waardering

Vlievlug - Roel Verheggen RECENSIE

Recensie: Vlievlug - Roel Verheggen

Mees, enig kind, woont samen met zijn mama en papa en hun parkiet Pipo. Hij krijgt regelmatig woedeaanvallen en ontvangt sinds kort mysterieuze briefjes. De briefjes komen van de geheimzinnige Vlievlug die Mees uitdaagt op zoek te gaan naar 'de schat van onschatbare waarde'. Samen met twee kinderen uit zijn klas, Noa en Sterre, ontdekt Mees meer over de geheimen van Schatterdam. Zal hij bovendien 'de schat van onschatbare waarde' vinden...?

Vlievlug is het tweede deel van De geheimen van Schatterdam. In het eerste deel, Griebel, volgen we Noa, een jongen die vaak erg bang is. Bang voor een jongen die hem pest, maar eveneens bang voor het donker in zijn kamer. Wanneer hij bezoek krijgt van een griezelig mannetje, Griebel, dient Noa dapper te zijn en zijn angsten te overwinnen.

Roel Verheggen, de auteur, schrijft met Vlievlug een knap tweede deel over de geheimen van Schatterdam. Beide verhalen, zowel Griebel als Vlievlug, kunnen afzonderlijk worden gelezen, maar wanneer je het tweede deel leest, merk je dat er af en toe een terugblik wordt geworpen op wat er in het eerste deel gebeurt. Zo focust Verheggen nu op Mees, een personage dat in het eerste deel voorkwam als pester van Noa. In het tweede deel wordt Mees het hoofdpersonage en krijgt Noa een ondergeschikte rol. Leuk om te zien hoe beide verhalen toch met elkaar verweven zijn, maar niettemin, afzonderlijke verhalen zijn.

Waar het in het eerste deel over Griebel gaat die Noa 's nachts bezoekt, gaat het in dit tweede deel over Vlievlug, een meisje met gouden haren die mysterieuze briefjes achterlaat voor Mees. Zowel thuis als op school krijgt Mees vaak woedeaanvallen. Wanneer je verder in het verhaal zit, leert Mees met deze woedeaanvallen omgaan en wat hij dient te doen wanneer dit voorvalt. Hij leert Noa beter kennen en er ontstaat een band. Mooi om te zien hoe het boek eindigt en hoe de band met zijn ouders verandert.

Vlievlug gaat over de zoektocht naar jezelf en naar wie er voor jou klaarstaat.

De bijzondere zwart-wit illustraties in Vlievlug werden gemaakt door de Taiwanese Yuhan Lin. Zij brengt de donkere sfeer uit het verhaal mooi aan bod. Ze legt de nadruk op het werken met schaduwen en schakeringen en weet zo mooi toe te werken tot een sfeervol geheel. 

De cover van het boek wordt in kleur weergegeven waarbij we Vlievlug zien die met haar rug naar ons gedraaid staat en naar Mees kijkt. Doordat het nacht is en heel donker, krijgen we via het licht van de maan toch een glimp van Vlievlug. Haar gezicht zien we niet, waardoor het geheimzinnige behouden blijft.

Griebel en Vlievlug zijn de eerste twee delen uit de serie De geheimen van Schatterdam. Er is nog een derde deel, Maanvonk, waarbij het hoofdpersonage een personage is dat in het tweede deel voorkomt. Het vierde deel, Zilverwind, verschijnt in april 2023.

Kortom, Vlievlug, is een spannend leesboek met een vleugje mysterie voor kinderen vanaf 9 jaar over de zoektocht naar jezelf.

Recensie: Vlievlug - Roel Verheggen

De geheimen van Schatterdam 2 - Vlievlug

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Mees is enig kind en zijn ouders hebben een drukke baan. Regelmatig krijgt hij woedeaanvallen, thuis en op school. Dan krijgt hij briefjes van de mysterieuze Vlievlug. Ze daagt hem uit op zoek te gaan naar ‘de schat van onschatbare waarde’ en na te denken over zijn allergrootste wens. Samen met Sterre en Noa ontdekt hij meer over de geheimen van Schatterdam en het weeshuis dat daar in de bossen heeft gestaan. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Vichy

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Recensie: Aan tafel in Venetië

Zoek in artikelen