• onze waardering

Ik wens je het allerbeste - Mason Deaver RECENSIE

Recensie: Ik wens je het allerbeste - Mason Deaver

Hoofdpersoon Ben De Backer komt in Ik wens je het allerbeste uit de kast als non-binair. Hen vindt het lastig dit aan hun ouders te vertellen, maar hen vindt ook dat ze er recht op hebben dit te weten. De reactie van hun ouders is niet zoals verwacht, hen wordt het huis uit geschopt en moet gedwongen intrekken bij zijn oudere zus Hannah en haar man Thomas. Ben heeft Thomas nog nooit ontmoet, omdat Hannah al een tijd uit huis is en geen contact meer heeft met hun ouders. Toch wordt Ben bij Hannah en Thomas met open armen ontvangen. Door de afwijzing van hun ouders wordt de angststoornis waar Ben mee moet dealen verergerd. Daarom hangt hen niet aan de grote klok dat hen non-binair is. Alleen Hannah, Thomas en hun therapeut weten het. Op hun nieuwe school houdt Ben zich gedeisd, opvallen is het laatste wat hen wil. Toch ziet Nathan Allan, een vrolijke en sociale klasgenoot, Ben staan en hij ontfermt zich over Ben. Hun vriendschap groeit, of is het misschien meer dan alleen vriendschap?

Mason Deaver heeft met Ik wens je het allerbeste een Young Adult neergezet waar je u tegen zegt. Het is een verhaal over een persoon, een puber, die eindelijk durft te vertellen wie hen is en dan in een fractie van een seconde alles kwijtraakt. Gelukkig kan Ben terecht bij hun zus Hannah en haar man Thomas. Zij respecteren Ben zoals hen is en hun huis is voor hen een veilige haven.

Dit is het eerste boek dat ik heb gelezen over dit onderwerp. En ik moest even wennen aan de voornaamwoorden. Voor mijn gevoel horen ‘hen’ en ‘hun’ bij meervouden. Maar op een gegeven moment went het en heb je als lezer niet meer het gevoel dat het taalkundig niet klopt.

Wat Mason Deaver goed heeft verwerkt in deze roman, is dat jongeren die in deze situatie zitten wel enige vorm van hulp nodig hebben. Hannah schakelt voor Ben een psycholoog in die hen helpt om te gaan met de situatie en zijn angststoornis. Als lezer word je meegenomen in die sessies, wat je een inkijkje geeft in het verleden van Ben.

Ben kent maar één persoon die ook non-binair is en die spreekt hen alleen via internet. Dat is de vlogger Mariam. Aan hen heeft Ben heel veel steun. Mariam woont in Amerika, maar is geboren in Bahrein. Je zou denken dat de ouders van Mariam meer moeite hebben met de ‘aard’ van hun kind dan de ouders van Ben. Maar niets is minder waar.

Ik weet niet veel van Mariams ouders, maar ik weet dat zij nooit een probleem hebben gehad met het feit dat hun kind non-binair en panseksueel is. Mariam heeft nooit hun identiteit en seksualiteit hoeven te verbergen voor hun ouders.

Schrijver Mason Deaver heeft een open en eerlijke Young Adult geschreven over jongeren die zichzelf ontdekken. Hierbij horen een heleboel onzekerheden en struggles. Deaver heeft die op een treffende wijze verwoord, waardoor je Ben, Nathan en hun vrienden vanaf de eerste bladzijde in je hart sluit. Het zijn stuk voor stuk karakters die herkenbaar zijn voor veel lezers. De voorbeelden die Deaver geeft, bezorgen je soms kippenvel, maar aan de andere kant zijn ze ook herkenbaar. Bijvoorbeeld dat Ben op zijn nieuwe school geen nieuwe vrienden durft te maken en in de pauzes alleen zit. Of dat Ben niet naar schoolfeestjes durft te gaan. Gelukkig bestaat het boek niet uit louter problemen, want Ik wens je het allerbeste is ook een romantisch boek. Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat je dit boek als lezer in je hart sluit. En je hoopt van harte op een nieuw boek met Ben en Nathan.

Recensie: Ik wens je het allerbeste - Mason Deaver

Ik wens je het allerbeste

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer Ben De Backer bij hun ouders uit de kast komt als non-binair, wordt hen uit hun huis gegooid en gedwongen in te trekken bij hun oudere zus Hannah en haar man Thomas, die Ben nog nooit heeft ontmoet. Ben worstelt met een angststoornis die nog verergerd wordt door de afwijzing van hun ouders. Hen komt alleen bij Hannah, Thomas en hun therapeut uit de kast en probeert zich gedeisd te houden op hun nieuwe school. Maar Bens pogingen om de laatste helft van het laatste jaar onopgemerkt door te komen, worden gedwarsboomd wanneer Nathan Allan, een grappige en charismatische leerling, besluit om Ben onder zijn hoede te nemen. Terwijl de vriendschap tussen Ben en Nathan groeit, beginnen hun gevoelens voor elkaar te veranderen, en wat begon als een rampzalige wending van gebeurtenissen, lijkt ineens een kans op een gelukkiger nieuw leven. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Zolang het duurt

 • Seventeen & Homo Sexualis - Kenzaburo Oë

 • Recensie: Glazen Troon 7 – Koninkrijk van As

Zoek in artikelen