• onze waardering

Wacht op mij - Santa Montefiore RECENSIE

Recensie: Wacht op mij - Santa Montefiore

In de twintig romans die ze schreef is de liefde voor Santa Montefiore (1970) het alles omvattende thema. In haar nieuwste boek, Wacht op mij, heeft die zware concurrentie van reïncarnatie.

De Britse Florence is als puber smoorverliefd op haar buurjongen Aubrey. Dat verandert als ze ontdekt dat zijn broer Rupert zoveel meer inhoud heeft dan je aan een ogenschijnlijk saaie Piet toeschrijft. Het voltrekt zich allemaal tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog die op het punt van uitbreken staat. Het geluk van de jonggeliefden slaat om in een diepe tragedie als Rupert in het krijgsgeweld zijn leven laat. Dat gebeurt in de Slag om Arnhem. Florence is dan in verwachting van haar dochter Mary-Alice.
De bodem valt weg onder bestaan. Het voert haar naar Australië waar ze zich los hoopt te maken van de benauwde omgevingen en de zin van het (her)leven hoopt te vinden.

De andere hoofdpersoon is Max, die zoveel jaren later aanhoudend wordt geconfronteerd met beelden uit de Tweede Wereldoorlog en met de persoon die hij in het vorig leven is geweest. Een laat dat nou net de Rupert-van-Florence zijn.
De zoektocht naar bewijs vervreemdt hem van de vrouw waarmee hij op het punt staat te trouwen. Teveel om het met toeval af te dekken.

Montefiore vindt de drive voor dit verhaal in hetgeen een goede vriend is overkomen, gebeurtenissen met een hoog gehalte aan het paranormale. Ze laat daar een saus van fantasie overheen gaan. Toch kun je je niet aan de indruk onttrekken dat het schrijven van een boek met zoveel diepgang in de materie, alleen lukt als je zelf open staat voor de mogelijkheden ervan. Daarover laat de auteur geen twijfel bestaan

Voor wie regressie iets onbestaanbaars is, vormt het een niet te slopen hinderpaal in de liefde; voor wie zich er wel in kan vinden voegt het er een extra dimensie aan toe. De auteur laadt de creaties in Wacht op mij op met sterke karakters. Een boek met imponerende overgangen dat diep inzoomt op wat spiritualiteit in de liefde kan veroorzaken met de plussen en de minnen prachtig geanalyseerd.

Hoe je ook staat ten opzichte van de bestemming van de ziel, het raakt je als lezer in het hart en stemt tot nadenken. Dat geldt zeker ook voor het gedicht waaraan de roman de titel ontleent. En voor ons Nederlanders is Oosterbeek bij Arnhem in dit boek zoveel meer dan zo maar een dorpje.

Recensie: Wacht op mij - Santa Montefiore

Wacht op mij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Gulliver’s Bay, Cornwall, 1944

  Als Rupert Dash sneuvelt tijdens de Slag om Arnhem, is zijn vrouw Florence er kapot van. Ze kan niet accepteren dat hij voor altijd uit haar leven is verdwenen. Wanneer ze een gedicht met de titel Wacht op mij verborgen vindt in een oud boek, gelooft ze dat het een teken van haar man is. Een belofte dat hij bij haar terug zal komen.

  Londen, 1988

  Max heeft altijd last gehad van een vreselijke terugkerende droom. Een waarbij hij met een parachute landt achter de vijandelijke linies, en wordt omringd door het onophoudelijke geluid van geweervuur. De droom eindigt met zijn dood op het slagveld. Om te begrijpen waarom hij wordt achtervolgd door zulke afschuwelijke nachtmerries, begint hij aan een spirituele reis die hem naar Gulliver’s Bay leidt, en een man genaamd Rupert Dash.

  Melbourne, 1995

  Florence ontvangt een brief van Max. Ze heeft hem nog nooit ontmoet en hij woont aan de andere kant van de wereld. En hij zegt dat hij zich een leven herinnert dat aan iemand anders vóór hem toebehoorde. Hij zegt dat hij haar echtgenoot was, Rupert - de man waar Florence eenenvijftig jaar op heeft gewacht...

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Verliefd in het voorjaar - Nora Roberts

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik jou was van Marijke Vos

 • Terschelling - Linda van Rijn

 • De nieuwe achternaam - Elena Ferrante

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

Gerelateerde artikelen

 • Het museum van gevonden voorwerpen - Emma Zegers

 • Trammelant op Texel - Lily Frank

 • Recensie: Zodiak - Dolende ster

Zoek in artikelen