• onze waardering

Het Korean Vegan kookboek - Joanne Lee Molinaro RECENSIE

Recensie: Het Korean Vegan kookboek - Joanne Lee Molinaro

Joanne Lee Molinaro heeft maar liefst 3.000.000 volgers op TikTok en 500.000 op YouTube. Niet vreemd dus dat er ook een kookboek kwam van de Amerikaanse advocaat, blogger en veganist.

In Het Korean vegan kookboek worden de recepten soms afgewisseld met verhalen. Verhalen over het leven in Korea, van de familie van Joanne Lee Molinaro, haar Omma (mama) en hun hahlmuhnee (oma) en het leven van het gezin in Amerika. Ik vind die verhalen in een kookboek eigenlijk altijd heerlijk en van mij hadden het er nog wel meer mogen zijn. Joanne Lee Molinaro is dan ook een begenadigd verhalenverteller. Familiefoto's completeren de verhalen.

Veel van de recepten in Het Korean vegan kookboek zijn gebaseerd op recepten van Omma, de moeder van Joanne Lee Molinaro. De Koreaanse keuken is niet echt een vegan keuken en daarom heeft de schrijfster geprobeerd het Koreaanse gevoel in haar recepten vast te houden, maar dan in een vegan-versie. In de Verenigde Staten is het boek een regelrechte bestseller.

Uiteraard is er een overzicht van veelgebruikte ingrediënten. Daarvoor moet je even naar de toko, maar die zijn er tegenwoordig gelukkig meer dan genoeg. In de recepten die ik maakte werd in beide gevallen Gochugaru gebruikt. Mijn toko kende dat niet, maar het bleek vervangbaar te zijn door chilipoeder of chiliflakes. Een ander ingrediënt was Gochuiang. Daarvan waren er meerdere versies verkrijgbaar. Ik koos voor de saus. De andere was meer een pasta.

Het gerecht dat ik er mee maakte draagt de naam 'Boze Penne', afgeleid van het Italiaanse arrabbiata, dat boze pasta betekent. Door aan het pastagerecht  Gochugaru en Gochuiang toe te voegen werd het een pasta met Koreaanse smaak. Deze pasta viel, hoewel behoorlijk pittig, erg goed in de smaak en was bovendien niet moeilijk. Dat wist ik al want de recepten in Het Korean vegan kookboek krijgen een classificatie van het niveau waarbij de meeste 'makkelijk' of 'gemiddeld' zijn en een enkeling 'oefening baart kunst'. Ook de omschrijving 'hard' komt voor, wat dan weer een rare vertaling is. Ook wordt per recept aangegeven of het glutenvrij (of glutenvrij te maken) of notenvrij is. Bij de pasta maakte ik een paar dagen van te voren, ook nog een komkommerkimchi die door toevoeging van de Gochugaru erg pittig bleek, maar ook erg lekker.

Het Korean vegan kookboek is van het voorgerecht en de soepen tot aan de zoete desserts een heel toegankelijk kookboek als je eens Koreaans wilt eten. De foto's van het gezin van Joanne Lee Molinaro en van de recepten maken het boek compleet.

Recensie: Het Korean Vegan kookboek - Joanne Lee Molinaro

The Korean Vegan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wie wel eens in een Koreaans tentje heeft gegeten, weet dat vissaus en gegrild vlees een grote rol spelen. Maar de belangrijkste ingrediënten van de authentiek-Koreaanse gerechten uit de jeugd van Joanne Lee Molinaro – online beter bekend als ‘the Korean Vegan’ – zijn helemaal plantbased. Het zijn juist de Koreaanse doenjang (gefermenteerde sojaboonpasta), gochujang (chilipeperpasta), dashima (zeewier) die zich perfect lenen voor veganistische gerechten vol smaakexplosies om nooit meer te vergeten.

    In haar debuut deelt immigrantendochter Joanne de recepten die haar familiegeschiedenis – en haarzelf – vormden – maar dan 100% vegan. Sommige gerechten komen recht uit haar jeugd zoals Jjajangmyun, de rijke Koreaans-Chinese zwarte bonen-noedels die ze op haar verjaardag at. Sommige zijn een eerbetoon, zoals de chocolade-zoeteaardappelcake die een ode is aan de twee ingrediënten die haar moeders leven redden.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Cate Blanchett kruipt in de huid van Lucille Ball

  • Herfst release data van jouw favoriete series!

  • Recensie: Super normaal

Zoek in artikelen