• onze waardering

Jeanne - Katherine J. Chen RECENSIE

Recensie: Jeanne - Katherine J. Chen

Iedereen heeft wel eens gehoord van Jeanne d'Arc, het eenvoudige en inspirerende Franse boerenmeisje dat zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland en hoe ze aan haar eind is gekomen, maar wie was ze nu echt? Op deze vraag heeft Katherine J. Chen een antwoord proberen te geven in haar boek: Jeanne.

De cover van het boek springt in het oog, het is een kleurrijke cover. De titel is prominent in beeld, daaronder bevindt zich de Franse lelie, hét symbool van Frankrijk.

Het verhaal begint in 1422 in Domrémy, de woonplaats van Jeanne. Ze is tien jaar oud en speelt liever oorlogje tegen de jongens uit een naburig dorpje dan meisjesdingen te doen. Ook hier is de oorlog voelbaar. Haar vader haat haar en laat dat ook handhandig merken. Als haar zuster sterft gaat ze naar Vaucouleurs, waar ze wordt opgemerkt door het leger. Men stuurt haar naar de Dauphin in Chinon en deze ontmoeting verandert alles. Ze wordt naar Orléans gezonden om die stad te bevrijden van het langdurige beleg door de Engelsen, waarna alles geschiedenis is. Hier krijgt ze ook de bijnaam De Maagd van Orléans, maar haar vijanden liggen op de loer.

Jeanne komt in dit boek over als een sterke jonge vrouw met een eigen wil en heel daadkrachtig, maar ook niet altijd sympathiek. Het is heel bijzonder eigenlijk hoe zo'n jonge vrouw zo'n belangrijk personage uit de geschiedenis is geworden, en dat in een wereld die gedomineerd werd door mannen in een tijd van oorlog. Katherine J. Chen heeft in haar boek Jeanne als een meisje neergezet dat gewoon en natuurlijk overkomt. Ze heeft een fictief verhaal bedacht hoe Jeanne in het echt zou zijn geweest, wat verrassend is en heel mooi is om te lezen. Het zou zo maar kunnen dat Jeanne zo was.

Jeanne komt in dit boek niet over als de heldhaftige heldin die Frankrijk naar de overwinning zou leiden, en dat is heel anders dan in andere boeken die over haar zijn geschreven. Niet iedereen zal hiervan gecharmeerd zijn, maar in mijn ogen voegt dit boek veel toe aan het leven van Jeanne, al dan niet fictief.

De schrijfstijl is beeldend, de Middeleeuwse Franse dorpjes en de hevige oorlogsstrijd kan je zo voor je zien. De karakters komen natuurgetrouw over, met al hun emoties en verlangens. Jeanne is in dit boek een fantastisch personage. Het verhaal leest fijn, hoewel je wel even aan de schrijfstijl moet wennen. In het midden van het verhaal is het wat langdradig, er wordt veel uitgeweid en verteld, maar het verhaal van Jeanne is zo dat het toch boeiend is. Eén minpuntje is dat in mijn ogen het verhaal van Katherine J. Chen niet af is, het eindigt bij haar degradatie in de ogen van de Dauphin (nu koning) Karel. Als het verhaal echt eindigde zoals Jeanne aan haar eind kwam, was dat een afsluiting geweest van een turbulent leven en was het een geheel verhaal.

Al met al is het boek Jeanne van Katherine J. Chen een bijzondere historische roman over een belangrijk personage, waarbij de auteur geprobeerd heeft – en wat mij betreft daarin zeker is geslaagd – om Jeanne d'Arc als een gewoon meisje neer te zetten, die de pech had op te groeien in een tijd van oorlog, maar daar het beste van wilde maken. Het is een inspirerend en boeiend verhaal, over een jonge vrouw waarvan iedereen wel eens heeft gehoord en een boek dat ik echt kan aanraden.

Recensie: Jeanne - Katherine J. Chen

Jeanne

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Domrémy, 1412. Frankrijk staat op het punt de oorlog tegen -Engeland te verliezen. Mensen lijden honger. De Franse koning is ondergedoken. In deze chaos staat een jonge vrouw op die het tij weet te keren en die de Fransen naar de overwinning zal leiden. Zij zal een heldin worden wier naam eeuwenlang herinnerd wordt: Jeanne d’Arc.

  We volgen Jeanne tijdens haar jeugd vol daadkracht en geweld, reizen in haar tienerjaren met haar mee naar het Franse leger en aanschouwen haar succesvolle slagvelden. Jeannes daden zijn roekeloos, haar beweegredenen teder en we maken kennis met een vrouw vol wilskracht. Aan het hof vindt ze een weg door de verraderlijke politieke spelletjes die gespeeld worden en ondervindt ze de rol die religie daarin heeft. Velen waarmee ze in aanraking komt voelen zich bedreigd door een vrouwelijke leider, laat staan een heilige. En niet alleen de hovelingen, maar ook Jeannes eerste kennismaking met glorie kunnen sneller voor haar ondergang zorgen dan ze voor mogelijk had gehouden.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

 • Dwaalspoor - Colin Dexter

 • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

 • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

 • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: A Week Away

 • Recensie: Ik houd je in de gaten

 • Lupin seizoen 1 part 2 trailer onthuld door Netflix

Zoek in artikelen