• onze waardering

Kilometers zonlicht - Marike Goslinga RECENSIE

Recensie: Kilometers zonlicht - Marike Goslinga

In Kilometers zonlicht maken we kennis met Peer en met Leonne. Beide lopen ze het Pieterpad. Peer loopt het in zijn eentje. Hij loopt weg van zijn slechte cijfers, weg van de ruzies met zijn moeder, maar misschien loopt hij nog wel het meeste weg van zichzelf.

Leonne loopt het Pieterpad met haar moeder. Zij wil hiermee aandacht vragen voor het klimaat. Met het wandelen van deze tocht verkleint ze haar ecologische voetafdruk en dit legt ze vast in een vlog. Tijdens het wandelen ontmoeten Leonne en Peer elkaar. Ze trekken met elkaar op, maar Leonne heeft vanaf het begin het gevoel dat Peer iets voor haar verbergt. Ze proberen elkaar te ontlopen, maar hun wegen kruisen elkaar steeds.

Marike Goslinga heeft met Kilometers zonlicht een jeugdroman geschreven die indruk maakt. Goslinga laat de lezer echt een kijkje nemen in het hoofd van de tieners Leonne en Peer. En zo ervaar je bijna zelf hoe lastig sommige strubbelingen zijn.

Goslinga heeft het verhaal afwisselend vanuit Peer en vanuit Leonne geschreven. Hierdoor worden de hoofdstukken behapbaar en leest het geheel vlot.

Leonne is een meisje dat niet tegen onrecht kan. Als ze vanaf de eerste kennismaking met Peer, die zich Mick noemt, door heeft dat hij wat verborgen houdt en niet eerlijk is, gaat voor Leonne de deur dicht. Dit is ook haar valkuil; ze heeft over alles en iedereen direct een oordeel klaar. En hier is ze dan ook lastig vanaf te brengen.

Peer heeft met zijn moeder afgesproken dat hij het Pieterpad loopt, niet blowt, om de dag belt en werkt aan zijn achterstanden op school. Ook heeft hij onderweg geen internet, hij heeft een oude Nokia van zijn moeder mee. Peer is een jongen die het helemaal niet zo kwaad bedoelt. Hij doet wat leugentjes om bestwil, over zijn leeftijd en over zijn naam. Deze leugentjes brengen hem echter verder van huis dan hij had verwacht. Hij komt erachter dat als je dicht bij jezelf blijft en eerlijk bent, het leven een stuk gemakkelijker is.

‘De eenzaamheid van een paar dagen geleden was verdwenen, het leek wel of hij rustiger werd. Zich lekkerder voelde in zijn eentje. Niet te geloven hoe ellendig hij zich die eerste nacht had gevoeld, en dan daarna, alles was steeds erger geworden.’ (Blz. 181)

Kilometers zonlicht is een jeugdroman over op zoek zijn naar jezelf, maar vooral over trouw zijn aan jezelf. Leonne en Peer hebben hier beide iemand voor nodig om ze tot dat inzicht te brengen. En dat is Nicky in dit verhaal. Leonne en haar moeder komen Nicky per toeval tegen in het café waar ze werkt. Er is direct een connectie tussen Nicky en Leonne. Nicky valt niet op meisjes of op jongens, ze valt op mensen. Haar openheid werkt aanstekelijk op zowel Leonne als Peer. En dit zorgt ervoor dat ze uiteindelijk beide zichzelf durven zijn. Nicky studeert psychologie en vindt het interessant om mensen te doorgronden. Ze is een paar jaartjes ouder dan Peer en Leonne en dus ook ietsje wijzer op bepaalde gebieden. Peer worstelt met paniekaanvallen. Nicky legt hem uit dat die komen omdat hij niet goed luistert naar zijn eigen lichaam. Dit lijkt wat belerend, maar is het niet door de manier waarop Goslinga het Nicky laat uitleggen. 

Marike Goslinga heeft met Kilometers zonlicht een jeugdroman geschreven die iedere puber zou moeten lezen. Het maakt duidelijk dat iedereen geheimen en issues heeft waar hij/zij mee moet dealen, maar dat als je dicht bij jezelf blijft, je trouw blijft aan jezelf en je niet te snel oordeelt over anderen, het leven zo gek nog niet is.

Recensie: Kilometers zonlicht - Marike Goslinga

Kilometers zonlicht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Peer loopt. Weg van zijn slechte cijfers, van de ruzies thuis. En misschien nog wel het meest van zichzelf.
  Leonne loopt ook, voor haar vlog over het klimaat. Wanneer Peer en Leonne elkaar onderweg ontmoeten, voelt Leonne meteen: deze jongen houdt iets voor haar verborgen. Ze proberen elkaar te ontlopen maar komen elkaar onvermijdelijk telkens weer tegen op de route. Tot ze er niet meer omheen kunnen: zij moesten elkaar ontmoeten.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Halloween Young Adult boeken

 • Recensie: Alcoholvrije dranken

 • Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen