• onze waardering

Op zoek naar mijn vader - Pere Cervantes RECENSIE

Recensie: Op zoek naar mijn vader - Pere Cervantes

De historische roman Op zoek naar mijn vader handelt over oorlogsleed in Barcelona dat zucht en kreunt onder het Franquisme. Nil Roig, een jongen van dertien, krijgt de volle laag over zich heen. Zijn zus komt om bij een bomaanslag, waarbij hij zelf een arm verliest. Hij wordt gekweld door het gemis van zijn vader, een republikein waarop intensief wordt gejaagd.

Auteur Pere Cervantes(1971) dringt met deze meeslepende roman, zijn tiende inmiddels, voor het eerst de Nederlandse markt binnen. Een verhalenverteller pur sang uit zich in een boek waar de gesel van de oorlog zich vastzet op een aantal rivaliserende krachten. Nil is getuige van een moord in het trappenhuis van de woning waar zijn moeder hem weg wil houden van verschrikking.

Het laatste woord dat over de lippen van een stervende man komt is David, niet toevallig de naam van zijn vader. Nil krijgt van de man een plaatje dat met de eraan gehechte code over leven en dood beslist. Het grijpt terug naar een incident waarbij zijn ouders betrokken zijn en  inspecteur Valiente zijn broer en zijn potentie verliest… Het zet hem vol met haat waarvan onder meer  Nil’s vader het slachtoffer wordt.

Veel speelt zich af in en rond een bioscoop met een geheime plek waar verboden films worden getoond. Een verhaal, sterk in de relationele sfeer, niet besteed aan tere zieltjes, want de gewelddaden zijn serie geschakeld. Cervantes trekt je er vol in. Het lijkt verstandig om het boek in stilte te consumeren, want de kans is groot dat je anders met opgeheven vuisten of oerkreten de omgeving een verkeerd signaal afgeeft over je geestelijke gezondheid. Je krijgt een uitstekende indruk van het Barcelona onder Franco, verpaupering en verschraling in allerlei opzichten, verkettering van homoseksualiteit.

De vrouw als lustobject met als enig recht het aanrecht. Walgelijke autoritaire mannen die hun verstand verstoppen in bestialiteit.

De spanningsboog staat voortdurend strak. Cervantes is een stilist die trakteert op prachtige volzinnen zoals die waarin hij de schaduw van de dood het flauwe winterse licht laat verdringen. Op zoek naar mijn vader is een boek dat je pakt, in Spanje een bestseller werd en het ongetwijfeld in Nederland goed gaat doen en interesse opwekt naar de andere romans die hij uit zijn pen liet vloeien.

Recensie: Op zoek naar mijn vader - Pere Cervantes

Op zoek naar mijn vader

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Barcelona, 1945. De twaalfjarige Nil Roig, die ervan droomt om ooit filmoperateur te worden, fietst door de hele stad om filmspoelen van de ene naar de andere, voor hem magische bioscoop te brengen.

  Op de dag dat hij dertien jaar wordt, is hij in het trappenhuis bij zijn woning getuige van een moord. Nadat de moordenaar heeft gedreigd hem ook te doden als hij hier ooit iemand over verteld, geeft het stervende slachtoffer Nil een mysterieus en naar later blijkt uiterst zeldzaam verzamelplaatje met de foto van een vooroorlogse filmacteur. Met zijn laatste krachten fluistert hij de jongen een naam toe: David. Dat is ook de naam van Nils vader, die verdween op de dag dat Barcelona bezet werd door de regering van Franco. 

  Nil gaat op zoek naar de waarheid achter zijn vaders verdwijning en achter het mysterieuze filmplaatje. Een zoektocht waarvoor hij een hoge prijs zal moeten betalen. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

 • Boze zomer - Jan-Willem Anker

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het Siamees moment

 • Recensie: Voor altijd gelukkig

 • Top 10 best geklede vrouwen in series

Zoek in artikelen