• onze waardering

Parsi - Farokh Talati RECENSIE

Recensie: Parsi - Farokh Talati

Het kookboek Parsi is gemaakt door Farokh Talati, dit is het eerste boek van deze kok. Farokh Talati is al sinds zijn 16e als kok werkzaam en heeft over de hele wereld gereisd om in verschillende keukens kok te kunnen zijn. Dit kookboek bevat authentieke recepten vanuit Perzië tot Bombay. Het kookboek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken van specerijen tot masala's tot aan koekjes en gebak. Je vindt alles wat hier tussenin valt, zo kan je denken aan ontbijt, snacks, salades, groenten, vlees, vis zoetigheden en ijs. Er is werkelijk overal aan gedacht. Het kookboek begint met een uitgebreid voorwoord en een inleiding waarin er meer wordt verteld over religieuze ceremonies en de reden van het kookboek.  

Bij het zien van de omslag van Parsi zou je niet direct aan een kookboek denken, als je het boek open doet is het direct duidelijk. De foto's in het boek zijn gemaakt door San A. Harris en Oliver Chanarin. Zij hebben zowel gerechten als de bevolking gefotografeerd. De foto's zijn werkelijk prachtig, ze zijn erg gedetailleerd en kleurrijk. Zo heb je soms ook meerdere foto's van één gerecht op één pagina maar dat is absoluut niet hinderlijk. Als er meerdere soorten mayonaise, ketchup zijn afgebeeld, wordt er duidelijk beschreven wat welk foto is.  

Je vindt meerdere keren dezelfde ingrediënten of soort producten terug in de recepten. Een bezoekje aan de toko is vaak wel nodig voor het bereiden van een gerecht. Er zijn ook recepten waarbij het lastig is om aan de ingrediënten te komen. Parsi bevat namelijk ook nogal bijzondere gerechten zoals hersenen op toast met boter en krokante, kruidige kalfshersenen. Het is naar eigen smaak of je deze gerechten eens zou willen uitproberen. Het lastig te verkrijgen van de producten maakt het kookboek wel minder toegankelijk. In veel van de gerechten wordt gebruik gemaakt van gember-knoflookpasta, hoe je deze pasta maakt wordt ook beschreven in het boek. 

Om een gehele maaltijd te serveren moet je soms meerdere gerechten maken om een complete maaltijd op tafel te zetten. Met dit kookboek is dat goed mogelijk, het hoofdstuk met rijst en peulvruchten bevat goede recepten die naast een vlees- of visgerecht gemaakt kunnen worden. Bovenaan elk recept staat een stukje geschreven over het gerecht of de geschiedenis hiervan, dit is een leuke toevoeging. Er wordt duidelijk aangegeven voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is. Het aantal personen verschilt per recept, zo zijn er gerechten voor 2, 4 of 6 personen. Een bereidingstijd mist helaas wel bij de het recept.  

Badam ni marghi, kip in een rijke amandelsaus 

Dit is typisch een gerecht dat er op de foto niet heel erg spectaculair of aantrekkelijk uitziet maar waar je toch benieuwd naar raakt door de titel en de benodigde ingrediënten. Tijdens het bereiden van de kip komen de heerlijke geuren van alle specerijen die erin zitten je al tegemoet. Je ruikt van alles maar kan de geuren onderling nog wel redelijk uit elkaar halen. Ik had kipfilet gekocht omdat er in de winkel niet een grote kip te krijgen was, ik had beter kippenpoten kunnen kopen want de kipfilet is na de bereiding een beetje droog geworden. Zoals eerder benoemd moet je er voor een complete maaltijd wel andere gerechten bijmaken. Onderaan het recept staan suggesties die goed bij de kip passen, deze gerechten zijn ook in het kookboek te vinden. De smaak van de kip is heel erg lekker. Je proeft goed alle kruiden, deze zijn mooi in de ingekookte yoghurt getrokken. Zo zegt een foto van een gerecht toch niets over de smaak hiervan. Mijn gerecht is wel heel anders geworden dan op de foto, mogelijk heb ik er niet voldoende kruiden in gedaan. Bovenaan het recept staat een mooi verhaaltje over hoe dit recept in oude Parsische kookboeken staat beschreven. Zo is het idee dat dit gerecht met 100 stuks van iets moet worden gemaakt, 99 is te weinig en 101 teveel staat er geschreven. In dit kookboek hebben ze het gemakkelijker gemaakt en het aantal grammen van 100 stuks amandelen opgeschreven. De amandelen worden in dit kookboek vervangen door amandelmeel.   

Shrewsburykoekjes 

Naast een maaltijd wilde ik ook uit één van de zoete hoofdstukken iets bereiden. Dit zijn de Shrewsburykoekjes geworden. Op dit eenvoudige koekje zijn de Parsi dol en dat snap je ook wel na het proeven. Het is een lekker luchtig koekje waar je al veel te snel veel te veel van zou eten. Om de koekjes luchtig te houden moet je de bloem en bakpoeder per een paar eetlepels door de boter, suiker en ei mengen. Je moet oppassen dat je toch niet te snel teveel tegelijk er doorheen roert want dan neemt het mengsel de bloem toch echt wel slecht op. De verleiding is groot om na het toevoegen van de bloem het deeg toch even te kneden omdat niet alles direct even goed is opgenomen. Het wordt niet een heel erg compact deeg. Na het in de koelkast plaatsen van het deeg waardoor het weer koud wordt, is dit probleem opgelost en is er een mooi deeg van te maken. Denk dus niet direct dat het mislukt is. In dit recept zie je de eigen voorkeur van Farokh Talati. Zo geeft hij aan wat zijn voorkeur is met het maken van koekjes wanneer het deeg klaar is voor de bereiding. Er staat beschreven dat de koekjes 30 tot 35 minuten in de oven moeten, ik heb ze er eerder uitgehaald omdat zij meer richting bruin kleurden dan het goudbruine dat de bedoeling was. Het verschilt dus erg per oven wat de bereidingstijd is, houd de koekjes goed in de gaten tijdens het bakken.  

Het kookboek Parsi krijgt 3 hartjes. Dit kookboek is een zeer mooie manier om deze keuken en achtergronden te leren kennen. De verhalen in het voorwoord en de verhalen boven de recepten laten je goed kennis maken met cultuur. Zoals het voorwoord heel passend wordt afgesloten; veel plezier met experimenteren!  

Recensie: Parsi - Farokh Talati

Parsi

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De keuken van de Parsi laat zich het best omschrijven als een fusionkeuken: vluchtelingen (Zoroastrianen) uit het voormalige Perzië vestigden zich in de 8e eeuw in het westen van India waardoor een rijke culinaire interactie ontstond. Farokh Talati, chef-kok van St. John Bread and Wine te Londen, is Parsi en met dit kookboek krijg je alle recepten uit de Parsikeuken waarmee Talati is grootgebracht. Maak kennis met dhansak, een populair vleesgerecht met linzen en groenten als aubergines, spinazie en pompoen. Of ontdek de enorme variatie in eiergerechten als gebakken ei op spicy tomaten of op ‘rijst van gisteren’. Parsi zijn dol op vlees- en visgerechten maar de keuken biedt ook een keur aan vegetarische schotels als aubergines gestoofd in kokosmelk & korianderchutney. Ontdek heerlijke pickles van mango en fenegriek of maak de mooiste salades uit de Parsikeuken: rammenas met komkommer & granaatappel of van wortel, maïs & paneer. Maak je eigen specerijenmengsels als sambhal masala of ghee, yogurt en paneer. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De drager van stof – J.M. Miro

  • De man van rook - J.M. Miro

  • Fietsgids Frankrijk - Lonely Planet

  • Krekel - Annet Schaap

  • De vlucht van de marter - Mauro Corona

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Twee kunnen een geheim bewaren

  • Recensie: Chaos Walking

  • Episoden uit het leven van LuLu

Zoek in artikelen