• onze waardering

De verloren ring - Kirsty Manning RECENSIE

Recensie: De verloren ring - Kirsty Manning

Doctor Kate Kirby doet onderzoek naar een opgegraven collectie sieraden: 'Schat van Cheapside'. Het zijn prachtige juwelen en Kate probeert het verhaal achter deze sieraden te ontrafelen. De prachtige juwelen spreken tot de verbeelding en Kate reist de hele wereld over om het verhaal van de sieraden te achterhalen. Uiteindelijk stuit ze op een boeiend verhaal waarin ook haar eigen familie een rol krijgt.

Het verhaal van De verloren ring is geïnspireerd op de waargebeurde vondst van de grootste verborgen schat aan sieraden in Londen. De kostbaarheden werden in 1912 gevonden tijdens sloopwerkzaamheden in Cheapside, daarom ook de naam: 'Schat van Cheapside'. Maar het is nog altijd niet bekend van wie de schat was. Dit mysterie heeft auteur Kirsty Manning benut en zij heeft de geschiedenis met haar fantasie aangevuld en het verhaal van Essie en Kate geschreven. De 'Schat van Cheapside' bestaat uit ongeveer vijfhonderd juwelen. De auteur benoemt in het boek ook een aantal sieraden, die echt onderdeel zijn van deze schat. Door echte feiten in het verhaal te verweven lijkt deze vertelling realistisch en krijgen de waargebeurde historische gebeurtenissen kleur en betekenis. Een deel van de juwelen is overigens te zien in het Museum of Londen.

Auteur Kristy Manning woont en werkt in Australië. De verborgen ring is de tweede roman die verschijnt bij Uitgeverij De Fontein. Eerder verscheen Een ketting van jade. In deze mooie historische roman staat ook een sieraad centraal en is een boeiende geschiedenis tot leven gebracht. Auteur Kirsty Manning heeft een toegankelijke en vloeiende schrijfstijl en neemt je als lezer mee in de verzonnen historie van de juwelen uit de 'Schat van Cheapside'. 

De verloren ring is geschreven vanuit wisselend perspectief en er wordt geschakeld tussen heden en verschillende momenten in het verleden. De wisseling in perspectief en tijd zorgt voor spanning en maakt dit verhaal meeslepend. De verhaallijnen in het boek lijken in eerste instantie los van elkaar te bestaan, maar uiteindelijk blijken de verhaallijnen verbonden. Niet helemaal verrassend en toevallig, maar het is mooi om te lezen hoe de verhalen vervlochten raken en hoe de geschiedenis ook onderzoekster Kate weet te raken.

In het boek komen drie vrouwen en tijden aan bod: Kate in het heden, Essie rond 1912 en het jonge meisje Aurelia in 1666. Met name Kate en Essie spelen een grote rol in het boek. Het verhaal van Essie spreekt het meest. Zij leeft rond 1912 en heeft een zwaar leven. In de arbeidersklasse is het leven hard en daarnaast draagt ze ook de zorg voor haar broer en zusjes omdat haar moeder vaak dronken is. Het is hard werken, er is veel onrecht richting vrouwen, de pest heerst en de dood waart over straat. Auteur Kirsty Manning weet deze tijd levensecht te schetsen en tot leven te brengen. De verloren ring is een boeiende historische roman. Het tempo ligt niet hoog, maar het verhaal leest heel prettig.

Recensie: De verloren ring - Kirsty Manning

De verloren ring

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De Amerikaanse historica Kate Kirby wordt gevraagd om een artikel te schrijven over de Cheapside-juwelen, een in 1912 in Londen opgegraven verzameling sieraden van onschatbare waarde. Als ze in Londen aankomt om de sieraden in het echt te bekijken, kan ze niet vermoeden dat dat het begin is van een zoektocht naar het verleden van haar eigen familie. Want in 1912 was haar overgrootmoeder Essie Murphy, een arme arbeidersdochter van Ierse immigranten, erbij toen deze sieraden gevonden werden. Deze vondst zou haar leven en dat van haar latere familie bepalen…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Tess valt door de mand

  • Nina Dobrev keert terug voor de finale van The Vampire Diaries

  • Stuur mij een man

Zoek in artikelen