• onze waardering

Gouden nevel - Thijs Voortman RECENSIE

Recensie: Gouden nevel - Thijs Voortman

Professor Sarah Hallbrook werkt als bioloog en klimaatwetenschapper aan de universiteit van Oxford. Ze lijkt een rustig en succesvol leven te leiden als ze plotseling gebeld wordt via Facetime door een onbekende vrouw. De verbinding is zo slecht dat Sarah moeite moet doen om het te verstaan en dan gebeurd er nog iets ergs met de vrouw voordat de telefoon op zwart gaat. Wie is die vrouw? En waarom krijgt Sarah de opdracht om op zoek te gaan naar een onderzoek dat haar overleden vader twintig jaar geleden heeft geleid? Sarah besluit te doen wat de vrouw vraagt en vlucht halsoverkop naar Nederland om van daaruit samen met forensisch rechercheur Floyd Walsh op zoek te gaan naar antwoorden. Alleen zijn zij niet de enige die hier naar op zoek zijn. Lukt het hen om de onderzoeksresultaten te vinden en uit de handen van haar belagers te houden? Waar werkte haar vader aan dat zo belangrijk was? Een superspannend kat-en-muisspel over de evolutie, duurzaamheid en klimaatverandering.

Thijs Voortman is jurist en mediator en heeft zijn eigen kantoor op het gebied van duurzaamheid. Dat lees je terug in zijn eco-thriller Gouden Nevel. Heel natuurlijk verweeft hij wetenswaardigheden over dieren, de natuur en klimaatverandering door zijn verhaal heen. Voor diegene die van weetjes houden of graag iets leren erg leuk want het verhaal gaat hierdoor nog meer leven. De schrijfstijl van Voortman is gelijk aan die van zijn collega thriller-schrijvers. Het leest als een trein, precies genoeg details, geen moeilijke taal, de wetenswaardigheden zijn goed te begrijpen en hij sluit bijna bij elk hoofdstuk af met een kleine cliffhanger waardoor je door blijft lezen.

Gouden nevel bevat de standaard thriller-elementen zoals het kat-en-muisspel, een trauma uit het verleden, diverse moorden en vertwijfeling wie je wel of niet kunt vertrouwen. De wetenswaardigheden, het actuele thema van duurzaamheid en klimaatverandering tilt het boek naar een hoger niveau. Daarnaast zorgt Voortman voor veel afwisseling door het verhaal af te laten spelen in Nederland, Australië, de Seychellen, Noorwegen en IJsland waardoor de feiten niet uit een land komen en je je beseft dat klimaatverandering over de wereld speelt en zich niet alleen beperkt tot het smelten van de ijskappen. Goed dat Voortman heeft gekozen om het onderzoek van Sarah’s vader tussen 1987 en 1989 te laten plaatsvinden en Sarah’s zoektocht in 2019. Hierdoor besef je dat het klimaatprobleem van alle tijden is en dat ons nog veel te doen staat om het vertragen. Laten we hopen dat Gouden nevel een zetje kan geven in de goede richting en iedereen zijn steentje bijdraagt om onze wereld zo lang mogelijk leefbaar te houden.

Gouden nevel is een superspannende thriller die je niet weg kunt leggen. Een eigentijds thema, verrassende wendingen, leerzame feiten en een dubbel einde maken dit tot een boek dat je gelezen moet hebben. Daarnaast is dit boek een aanleiding om eens te kijken wat jij zelf en je naasten aan duurzaamheid doen. Wat kan er beter? Niet denken dat als iemand anders het niet doet hoef ik het ook niet te doen. Elke kleine stap, zoals afval scheiden, de verwarming een graad lager zetten of je spullen een tweede leven geven, is al heel waardevol!

Recensie: Gouden nevel - Thijs Voortman

Gouden Nevel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Een onderzoeksteam van de Verenigde Naties doet op Antarctica een schokkende ontdekking. Op datzelfde moment neemt een onbekende vrouw via FaceTime contact op met professor Sarah Hallbrook, die als bioloog en klimaatwetenschapper verbonden is aan Oxford University. Sarah krijgt de opdracht op zoek te gaan naar een onderzoek van haar overleden vader. In een split second verlaat Sarah haar appartement en vlucht naar Nederland. Een Noors klimaatinstituut blijkt jacht op haar te maken. Ze ontkomt er niet aan om de moord op haar vader, ruim twintig jaar geleden, opnieuw onder ogen te komen. Samen met forensisch rechercheur Floyd Walsh van de Rijksrecherche Amsterdam stelt Sarah alles in het werk om de onderzoeksresultaten in handen te krijgen. Gaandeweg wordt het haar steeds duidelijker dat haar vader baanbrekend werk heeft verricht. Het kon weleens de oplossing zijn voor een naderende klimaatramp, waarvan slechts een enkeling op de hoogte is. Tijdens een levensgevaarlijke reis over verschillende continenten wordt Sarah geconfronteerd met de kwetsbaarheid van de natuur, zichzelf en onschuldige anderen. Lukt het Sarah om de onderzoeksresultaten uit verkeerde handen te houden? Wat hield haar vader verborgen? Waarom wordt er jacht op haar gemaakt? Een zinderend kat-en-muisspel dat de realiteit rondom klimaatverandering tastbaar maakt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

 • Alle weetjes over Taylor Swift - Arie Kaplan

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Big Mamma 

 • Recensie: Vuur en as 3 - De nachtbrenger

 • Bikini's en scheenbeschermers

Zoek in artikelen