• onze waardering

Het hotel met het groene licht - Kate Milford RECENSIE

Recensie: Het hotel met het groene licht - Kate Milford

Het Hotel met het Groene Licht is een prachtig uitgevoerd nostalgisch avonturen boek van de Amerikaanse schrijfster Kate Milford. Het is geïllustreerd met prachtige tekeningen door Jaime Zollars. Kate Milfors is een bekende kinderboekenschrijfster en een erg goede verhalenverteller. Het boek is vertaald in het Nederlands door Imme Dros, een fantastische Nederlandse schrijver, ook van kinderboeken. 

De twaalfjarige Milo woont met zijn adoptiefouders Nora en Ben Pine in een groot oud huis op een berg boven een havenstadje aan Magothy Bay van de rivier de Skidwrack. Een stadje berucht om de smokkelaars. Je kunt alleen bij het hotel komen met een kabelbaan of met een erg lange trap. Milo verheugt zich op de kerstvakantie, eindelijk rustig alleen met zijn ouders. Want hun huis is een hotel  het Greenglass hotel vanwege de grote overwegend groene glad-in-lood-ramen, oftewel het Hotel met het Groene Licht. Rond de kerst, als ze ingesneeuwd zijn, zijn er geen gasten en Milo heeft zijn ouders dan helemaal voor zich.  Maar de eerste vakantiedag is nog niet voorbij, of midden in de sneeuwstorm arriveert er een gast en gedurende de avond, komen er nog meer. Een vreemd gezelschap van vijf mensen die elkaar niet lijkt te kennen, maar die elkaar allemaal wel in de gaten houden. Wat komen ze doen? Zijn ouders moeten hun kok mevrouw Caraway en Lizzie, het kamermeisje, terug laten komen en samen met hen verschijnt een klein, maar zeer bijdehand, meisje Meddy. Milo neemt aan dat ze de dochter van mevrouw Caraway is. Wanneer Milo een vreemde oude kaart vindt en hij merkt dat het bonte gezelschap zich wel erg stiekem en vreemd gedraagt besluit hij uit te vinden wat er nu eigenlijk aan de hand is. Meddy stelt voor er een soort detectivespel van te maken, afgeleid van een oud spel Dwaalspoor. Ze nemen alter-ego's aan. Milo wordt de Spion Negret en Meddy  de magische onzichtbare Bondgenoot Sirin. Hun spel is echter geënt in de echte wereld en ze onderzoeken echte gebeurtenissen en het lijkt erop dat iedereen wel een reden heeft om in het Hotel met het Groene Licht rond te speuren! 

Het Hotel met het Groene Licht, heeft alles wat een goed kinderboek moet hebben! Een vlotte, heldere opbouw, die tegelijk super spannend en mysterieus is. Een heleboel puzzelstukjes, die in het begin aardig door elkaar gehusseld lijken, maar gaandeweg komt er lijn in en uiteindelijk komen alle verhaallijnen bij elkaar en is de puzzel compleet. Leuke hoofdpersonen, die tot de verbeelding spreken. Good guys en bad guys en natuurlijk een groot geheim, dat de basis vormt van alle gebeurtenissen. Het hotel zelf, roept een nostalgische sfeer op. Gebouwd in de 19e eeuw, door een beroemde smokkelaar-kapitein Doc Holystone. Met krakende vloeren, een enorme zolder die als een schatkamer is en de grote glas-in-lood ramen. Kate Milford weet het met haar pakkende schrijfstijl allemaal bij elkaar te voegen, tot een verhaal dat je niet loslaat en dat je het liefst in één ruk uit wilt lezen. Het lijkt een detective verhaal, maar er zitten ook elementen van avontuur en mysterie in. En Kate Milford schuwt het ook niet om wat diepere kwesties aan te roeren. Verlies, strijd en ongelukkige liefde komen aan bod. Maar bovenal vriendschap en liefde en de moeilijke weg om je situatie te accepteren. 

 Milo houdt van zijn ouders, maar heeft toch ook gedachten en vragen over zijn biologische ouders. Hij is te vondeling gelegd en van Chinese afkomst en hij ervaart het als een soort verraad aan zijn ouders dat hij vaak denkt aan zijn biologische vader. Wie was hij? Hoe zou het zijn als je als kind op je ouders lijkt en het niet direct duidelijk is dat je geadopteerd bent? Milo is vrij teruggetrokken en onzeker, maar door zijn avonturen met Meddy vindt hij zelfvertrouwen en hij pakt de regie over zijn handelen.  Uiteindelijk ontrafelen Milo en Meddy het mysterie en het lijkt erop dat iedereen wel vindt wat hij of zij hoopte te vinden in Het Hotel met het Groene Licht

Het is goed om te weten dat Kate Milford vervolgen heeft geschreven op Greenglass Hotel en ik hoop dat deze vervolgen ook echt in het Nederlands zullen uitkomen. Het Hotel met het Groene Licht van Kate Milford is namelijk een absolute aanrader! Zeer geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook super leuk om voor te lezen.  Werkelijk een magisch boek en daarom ook zeker 5 hartjes. 

Recensie: Het hotel met het groene licht - Kate Milford

Het hotel met het groene licht

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Milo woont met zijn ouders in het Hotel met het Groene Licht, boven aan een besneeuwde heuvel. Je kunt er alleen komen met een knarsende kabelbaan. Op een donkere winteravond stroomt het hotel vol met onverwachte, vreemde bezoekers. Allemaal lijken ze een geheim te hebben. Spullen verdwijnen, traptreden kraken midden in de nacht, schaduwen sluipen rond het hotel… Milo vertrouwt het niet. Welke geheimen zijn er verborgen in het Hotel met het Groene Licht? Samen met Meddy, de dochter van de kokkin, gaat Milo op onderzoek. Hun spel vol raadsels en aanwijzingen brengt hen steeds dichter bij de waarheid en dan blijkt dat sommige geheimen levensgevaarlijk zijn…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • 5x Anti-winterdip filmpjes

  • Wie is Maud Dixon? - Alexandra Andrews

  • Ocean's 8 trailer

Zoek in artikelen