• onze waardering

De strijd van twee koninginnen - Jennifer L. Armentrout RECENSIE

Recensie: De strijd van twee koninginnen - Jennifer L. Armentrout

De Strijd van Twee Koninginnen is het slotdeel van de reeks Bloed en As van Jennifer L. Armentrout. Dit is een best seller serie van deze Amerikaanse auteur die het genre New Adult en Fantasy op een fantastische wijze combineert.

We hebben de vreemde gewelddadige wereld van Masadonië leren kennen. Een verscheurde wereld nadat de oer-goden zich terugtrokken en de wereld aan hun semi-goddelijke nazaten lieten: de Atlantiërs, onder koning Malec. Een ander ras ontstond uit deze situatie: de Wulven. Mensen die in wolven kunnen veranderen en de beschermers zijn van de Atlantiërs, waar ze een levenslange band mee krijgen. Na een oorlog van twee koningshuizen is de wereld verdeeld in twee landen: Solis, waar de Bloedkoningin heerst met haar Verhevenen en Atlantia waar een, volgens de Verhevenen, zeer gewelddadig ras woont. De bevolking van Solis verschuilt zich in dorpen en steden omringt door hoge muren: De Hoogte en de muren worden bewaakt door de Wachters, want in de ‘niemandslanden’ tussen de nederzettingen leven verschrikkelijke wezens: de Vraten, een soort vampierachtige zombies. De jonge Penellaphe Balfour, is al als klein meisje door de Bloedkoningin opgenomen, nadat ze een aanval van de Vraten heeft overleefd. Een aanval waarbij haar ouders zijn omgekomen. Volgens de Verhevenen is Poppy, zoals ze genoemd wordt door vrienden, de Uitverkorene van de goden, de Maagd. Zij zal op haar 18e verjaardag aan de goden gegeven worden. Poppy heeft nooit enig invloed op haar leven gehad. Poppy heeft ook bijzondere krachten, die ze geheim houdt voor iedereen. Wanneer de knappe jonge Hawke Flynn één van haar lijfwachters wordt, verandert Poppy’s leven langzaam maar zeker. Ze wordt volwassen en begint in te zien dat ze eigenlijk helemaal niet De Maagd wil zijn. Ze wil ook geen Verhevene worden. Ze wil simpelweg : leven! Al gauw komt uit dat Hawke prins Casteel Da’Neer, de Duistere, is. Heer van Atlantia en de zoon van koningin Eloana.

In De Strijd van Twee Koninginnen is Poppy samen met haar man Casteel, koningin en koning van Atlantia. Ze heeft de kroon van Vergulde Beenderen. Haar krachten zijn enorm en mensen zien haar als de directe afstammeling van de koning der goden. Ze is een halfgodin, die in een flits van haar gedachten hele menigten kan doden en het volk is eigenlijk een beetje bang van haar. Haar trouwe lijfwacht, de ridders van Casteel en de Wulven beschermen haar echter. De Verhevenen van Solis, onder leiding van de Bloedkoningin Ileana en haar onderkoningin Jalara, zijn de gezworen vijanden van de Atlantiërs en ze hebben hen in het verleden naar de verre uithoeken van het land teruggedreven. Maar de Atlantiërs bereiden zich voor om terug te vechten en hun rechtmatige rijk weer te installeren. Datgene wat de Bloedkoningin gedaan heeft in het verleden dreunt door in het heden en is onvoorstelbaar gruwelijk. Cas en Poppy willen daar kost wat kost een eind aan maken. Tijdens de laatste confrontatie is Cas echter gevangen genomen door de Bloedkoningin. Ooit was hij eerder een gevangene en is hij jaren gemarteld. Poppy zet dus hoog in om Cas te bevrijden. Daarnaast moet ze de Atlantiaanse generaals overtuigen dat zij een oorlog moeten voeren zoals Poppy dat wil. Terugtrekken is namelijk absoluut geen optie. Maar een oorlog is nog maar het begin....

De Strijd van Twee Koninginnen is een waardig slotdeel van de Bloed en As- reeks. Jennifer L. Armentrout heeft een indrukwekkende saga gecreëerd. De wereld die ze neerzet, met al zijn vreemde wezens, is intrigerend en boeiend. Goden, draken die gedaantewisselaars zijn en wederom een verhaal met vampieren en weerwolven erin. Echter alles is op zo'n unieke originele manier verwerkt in het verhaal, dat het werkelijk totaal anders is. De diverse personages zijn levendig beschreven en hun karakters verdiepen zich met ieder deel. Hoofdpersoon Poppy maakt een duidelijke groei door. Als lezer kun je je goed inleven in haar emoties, leef je met haar mee. In deel één is ze nog dat naïeve meisje, dat een eigen leven wil en verliefd wordt op die knappe wachter. Een beetje een love-sick puber, die niet goed raad weet met haar gevoelens. Nog een echt YA verhaal dus. Poppy krijgt echter steeds meer een eigen stem en weet ze zich staande te houden te midden van al die politieke intriges; de verbijsterende onthullingen en drastische veranderingen in haar leven. Hawke alias prins Casteel is een complex personage. De relatie tussen Poppy en Cas groeit enorm en ze worden bijna elkaars verlengde. Samen hebben ze ook wel veel op hun schouders genomen. De strijd tegen de Verhevenen; het wantrouwen en de dodelijke dreigingen in eigen kringen. Het enige waar ze op kunnen rekenen is hun liefde voor elkaar. Poppy wordt met vallen en opstaan en tegen wil en dank de machtige Penellaphe , die grootse koningin met de kroon van Gouden Beenderen en de afstammelinge van de Oer-goden.

En die Oer-goden zijn weer een verhaal apart. Ze hebben er eigenlijk om heel menselijke redenen een zooitje van gemaakt en het volk van de Atlantiërs zit nu met de ellende en Poppy en Casteel mogen de boel opruimen. Het is dus echt leuk om te weten, dat Jennifer L. Armentrout inmiddels ook begonnen is aan een nieuwe reeks: Vuur en As. Het vertelt het verhaal van de Oergod van de Dood en zijn Gemalin Seraphine en hoe het allemaal begonnen is. Eigenlijk een prequel dus.

De Bloed en As reeks en het slotdeel De Strijd van Twee Koninginnen zijn meer dan Young Adultboeken. Het verhaal van De Strijd van de Twee Koninginnen is volwassener en meer New Adult en spannende Fantasy. De verhaallijnen worden uitgebreider en de plotwisselingen ingewikkelder. Romantiek en lichte erotiek zijn er nog volop, maar volwassen en ondersteunend aan het grotere geheel. En er is heel wat liefde, intrige en spannende actie.

De Strijd van de Twee Koninginnen is een goede afsluiting van de reeks en wetend dat de prequel ook gestart is, maakt alles nog interessanter. Jennifer L. Armentrout weet alles soepel, helder neer te zetten en ze trekt je mee een intrigerende wereld in. Daarom zondermeer 5 hartjes voor De Strijd van de Twee Koninginnen van Jennifer L. Armentrout.

Recensie: De strijd van twee koninginnen - Jennifer L. Armentrout

 

Blood and Ash 4 - De strijd van twee koninginnen - Limited edition

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Casteel weet maar al te goed hoe sluw en slecht de Bloedkoningin is. Toch is hij verbijsterd als hij over haar gruwelijke daden hoort. Poppy is vastbesloten om de koning te bevrijden, maar heeft daarvoor de hulp nodig van de generaals van Atlantië. Beiden moeten alles in de strijd gooien om een einde te maken aan wat de Bloedkoningin is begonnen. Dat betekent dat Poppy in het reine moet komen met de profetie die ze al zo lang vreest. De profetie die laat zien wie ze werkelijk is.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Ik wil niet voor je vallen

  • Deze filmattributen hebben het meeste geld opgebracht

  • De nieuwe jongen - David Almond

Zoek in artikelen