• onze waardering

Dochter van de Scharlaken Rozen - Chloe Gong RECENSIE

Recensie: Dochter van de Scharlaken Rozen - Chloe Gong

Het eerste deel van de Verboden Duet-serie speelt zich af in Shangai, in het jaar 1926. Juliette en Roma zijn de troonopvolgers van de twee grootste ondergrondse gangsterbendes. Ze zouden elkaar moeten haten, maar dat is niet het geval. Alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, wordt Shangai overspoeld door een reeks onverklaarbare doden en willen Juliette en Roma de kern van de zaak uitzoeken.

Chloe Gong zet een wereld neer die voor veel Young Adult lezers onbekend is. Shangai in de jaren ’20, Het Parijs van het Oosten, heeft reuring en er komen zoveel verschillende culturen samen. De auteur heeft veel aandacht voor de setting en de intriges die daaruit voortvloeien. Want dat is het natuurlijk, door Shangai te laten zien zoals het in die jaren was, komen er veel lagen bovenop het verhaal. Dat maakt het interessant, maar er zijn momenten dat het samen allemaal wat veel lijkt. Met name de politieke invloeden, vanuit de spanningen die er in de jaren ’20 waren tussen de verschillende partijen, willen een plek in het verhaal, maar daar heb je als lezer niet altijd voldoende aandacht of ruimte voor.

De volwassen benadering van de stad Shangai, gaat hand in hand met de schrijfstijl die Gong hanteert. Misschien is het niet de bedoeling dat je boeken binnen het genre Young Adult met elkaar vergelijkt, maar Gong laat de lezer vanaf de eerste zin weten dat ze het meent. Het woordgebruik, de zinsconstructies, de paragrafen die in elkaar overvloeien, alles past perfect bij elkaar. Het lezen zelf is alleen niet altijd even moeiteloos. Je moet de aandacht er goed bij houden en er zit een bepaalde stroefheid in. Of dat door de vertaling komt of dat dit al iets is wat ook in de originele versie te voelen is.

Het verhaal zelf is, natuurlijk, een adaptatie van Shakespeare’s Romeo en Julia. Door het gebruik van de namen Roma en Juliette is dat heel duidelijk gemaakt, en het bouwt de spanning op naar het einde toe. Zullen ze op dezelfde manier eindigen? De parallellen zijn te zien, maar overheersen niet. Het geheel heeft een eigen vibe en met name het bovennatuurlijke element is een grote verandering. Dochter van de Scharlaken Rozen is geen romantisch verhaal, het is zoveel meer. Het heeft minstens evenveel Godfather-saus, als Romeo en Julia-element.

Natuurlijk moet je als lezer houden van het bovennatuurlijke element. Het contrast tussen de sfeerrijke setting die je zo een eeuw terug in de tijd katapulteert, en de manier waarop de doden vallen, is groot. De zoektocht naar de waarheid en de intriges die daaruit voortvloeien, zit allemaal goed in elkaar. Toch blijft de geloofwaardigheid een penibel punt.

Dochter van de Scharlaken Rozen is absoluut een must-read, voor open-minded lezers die willen meegevoerd worden naar het verre Oosten en daarbovenop graag een extra element zien. Volwassen taalgebruik en een verhaal waar aandacht is voor details zorgen ervoor dat een grote groep lezers hiervan zal kunnen genieten. Het is het eerste deel van een duologie, maar Gong koppelt ook haar volgende duologie aan de wereld die ze neerzet in dit boek. Er komt dus meer dan genoeg leesvoer aan voor de liefhebbers. Het artwork is trouwens om je vingers bij af te likken.

Recensie: Dochter van de Scharlaken Rozen - Chloe Gong

Verboden duet 1 - Dochter van de Scharlaken Rozen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Shanghai, 1926. Een bloedvete tussen twee bendes kleurt de ­straten rood en laat de stad achter in hulpeloze chaos. In het oog van de storm staat Juliette Cai: de achttienjarige erfgename van de Scharlaken Rozen, een netwerk van criminelen dat zich ver boven de wet waant. Hun enige rivalen zijn de Witte Magnolia’s, een beruchte bende die al generatieslang tegen de Scharlaken Rozen vecht. Aan het hoofd staat hun erfgenaam, Roma Montagov, Juliette‘s eerste liefde... en de eerste die haar verried.

    De genadeloze machtsstrijd is niet het enige wat de straten onveilig maakt. Een duistere kracht drijft mensen letterlijk tot waanzin. Als de eerste dodelijke slachtoffers vallen, wordt de noodtoestand uitgeroepen. Is het een besmettelijke ziekte? Schuilt er een monster in de schaduwen? Als erfgenamen van de machtigste bendes zullen Juliette en Roma hun krachten moeten bundelen om de inwoners te beschermen. Voordat er niemand meer is om over te heersen.

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het keto-plan

  • Recensie: Albert moet naar huis

  • Recensie: W.O.L.F.

Zoek in artikelen