• onze waardering

Unlikable - Lotte van den Noort RECENSIE

Recensie: Unlikable - Lotte van den Noort

Jack the Ripper 2.0! In Unlikable lopen we rondt in Victoriaans Londen. Het is het jaar 1889 en Eleonora Prime moet tijdelijk met haar broer en vader naar Kennington verhuizen omdat de nodige renovatie zal plaatsvinden in hun huis. Ze kunnen intrekken bij meneer Clifton en zijn losbandige zoon, Felix. Als die zoon bij Eleonora thuis aankomt om hun naar zijn huis te begeleiden herkent Eleonora hem meteen als de verwaande jongen die ze eerder nog dronken in de trein aantrof. Eleonora ziet de bui al hangen, maar hij is niet alleen de zoon van de vriend van haar vader, hij is ook de architect van de renovatie van haar huis.

Maar die verwaande Felix is al snel een van de minste zorgen. Er loopt een moordenaar rond: jonge vrouwen verdwijnen en hun lichamen worden gevonden, maar ze hebben de nodige transformatie meegemaakt. Hun ogen zijn verwijderd en hun huid en haar is decennia verouderd. De moordenaar wordt heel snel vergeleken met Jack de Ripper en krijgt de bijnaam Junior R.

Lotte van den Noort heeft nu al een aantal boeken op haar naam staan. Ze is bekend van haar historische Young Adult boeken en heeft eerder al Unsinkable en Unwritable uitgebracht, Unsinkable is het laatste boek in de able-reeks.

Haar schrijfstijl is opnieuw heel fijn om te volgen. Het is wel goed om te weten dat Unlikable echt een spannend verhaal is, met erg duistere scènes. Als je geen fan bent van griezelige boeken, dan kun je deze YA het beste laten liggen. Aan de andere kant, als je hier wel fan van bent is Unlikable echt een geweldig boek die je snel uitleest. De balans is perfect en je wilt zo snel mogelijk weten hoe de vork in de steel zit.

Eleonora is een fijn en herkenbaar personage. Ze is nieuwsgierig, te nieuwsgierig voor de tijd waarin ze geboren is. Ze maakt soms ook impulsieve beslissingen die je als lezer misschien irriteren. Over de tijd waarin ze leven gesproken, het voelt soms nog erg modern en snel geaccepteerd. Wat meer achtergrond of discussie zou die stukken wat realistischer gemaakt hebben, maar dat is echt te overzien doordat het een boek is die je absoluut niet weg kan leggen. 

Het is leuk om te lezen over de menstruatieklachten van Eleonora. In het eerste deel van dit boek is dit een redelijk groot onderwerp en kunnen young adults ontdekken hoe dat in die tijd ging. Het wordt mooi verweven naar haar eerste ontmoeting met de jonge architect, om vervolgens langzaam van het toneel te verdwijnen.

Unlikable is zeker een YA aanrader, als je houdt van wat griezelige verhalen! Het is, ook door de krantenartikelen en vormgeving, echt geen saai gerecht en je moet stevig in je schoenen staan. Als je dat aankan, ontdek dan snel of Eleonora en Felix inderdaad oog in oog komen te staan met Junior R!

Recensie: Unlikable - Lotte van den Noort

Unlikable

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Victoriaans Londen, 1889

  Jack the Ripper was pas het begin. Londen wordt momenteel geteisterd door een nieuwe, nog gruwelijkere ripper. Junior R laat lijken achter alsof het broodkruimels zijn en lijkt geen duidelijk motief te hebben voor zijn kwaadaardige bedoelingen.

  Eleonora Prime verhuist tijdelijk van haar geliefde Canterbury naar Kennington, zodat haar vader de renovaties aan het huis ongestoord door kan laten gaan. Fijn vindt Eleonora dat echter niet, want nu woont ze onder één dak met de man die haar leven vanaf hun eerste ontmoeting al zuur probeert te maken: de onweerstaanbare architect, Felix Clifton. Felix wil niets van Eleonora weten en dat laat hij ook duidelijk merken, maar als je samen in een huis woont, dan is elkaar vermijden bijna onmogelijk. Ondertussen gaan de moorden in Londen van kwaad naar erger. Het wordt sterk afgeraden om vrouwen en kinderen nog langer de straat op te laten gaan. Wanneer Eleonora onbewust oog in oog met Junior R komt te staan, beseft ze nog niet dat vanaf dat punt de bloeddorstige moordenaar alleen nog maar oog voor haar zal hebben.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

Gerelateerde artikelen

 • Er komt een Edge of Tomorrow 2

 • Leap Year

 • Eerste beelden van het laatste seizoen van The Good Place

Zoek in artikelen