• onze waardering

Magma - Carina van Leeuwen RECENSIE

Recensie: Magma - Carina van Leeuwen

Na jaren verslag te hebben gedaan van oorlogen en rampen keert Lyn Riley terug naar Nederland om een cold case op te lossen. Op één avond verdwenen de  dochter van de voormalig minister van Justitie en een meisje van dezelfde leeftijd die werkte in de tippelzone van Den Haag. Met man en macht werd het mysterie rondom de verdwijning van Vicky opgelost, maar de vermissing van Sasha werd een zogeheten cold case. Als het lichaam van docent Roger van Merle wordt gevonden, komt het onderzoek van destijds op losse schroeven te staan. Lyn zet alles op alles om deze klassenstrijd aan het licht te brengen, maar weet ze de confrontatie met haar eigen strijd ook aan te gaan?

Magma is het eerste deel in de nieuwe cold case serie van Carina van Leeuwen, en wat voor een deel! Magma is een belofte voor wat nog gaat komen. Deze thriller bevat alles wat de lezer zich kan wensen: een stoere hoofdpersoon, met een mysterieus verleden; politiek spel op nationaal niveau en een opeenstapeling van gevonden lichamen. Toch lijken niet alle stukjes altijd even relevant vanwege de vele verhaallijnen die door elkaar heen lopen.

Carina van Leeuwen schrijft met een vlotte pen. In dit verhaal dat maar 272 bladzijden telt weet ze in een rap tempo de lezer mee te nemen door de verschillende klassen in de maatschappij, de criminaliteit waar we graag voor wegkijken maar ook het politieke web waar menig journalist én rechercheur in verstrikt kan raken. Dit alles weet ze te verpakken in een luchtig verhaal dat de lezer verslindt. De simpele schrijfstijl met korte hoofdstukken weten de aandacht van de lezer vast te houden.

Magma zit niet alleen schrijftechnisch goed in elkaar. De lezer kan er niet omheen, Carina van Leeuwen weet waar ze over schrijft én hoe ze dat moet overbrengen bij de lezer. Je kan dan ook niets anders dan bewondering hebben voor het kleine team dat verantwoordelijk is voor het oplossen van de vermissingen.

Hoewel het verhaal in het teken staat van de vermissing van Sasha kan de lezer niet om Lyn en haar verhaal heen. Wie is deze mysterieuze vrouw? Welke verhalen neemt zij met zich mee? En wat zit er in de koffertjes die ze met haar leven bewaakt? Deze vragen houden de aandacht van de lezer bij het verhaal maar weten de lezer ook emotioneel te betrekken bij dit personage. Hoewel het verhaal relatief kort is, weet Carina van Leeuwen scherp een zichtbare, geloofwaardige karakterontwikkeling te beschrijven. De lezer maakt vanaf de eerste rang mee hoe Lyn zich ontwikkelt. 

Al met al betekent dit dat Corona van Leeuwen de lezer nieuwsgierig weet te maken naar deel twee. Haar vlotte schrijfstijl en technische kennis zorgen voor een uitnodigend verhaal waar de lezer zich in vast weet te bijten. Het interessante personage Lyn roept veel meer vragen op dan kunnen worden beantwoord in 272 pagina's. Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat ik met smart wacht tot deel twee uit is en tot die tijd zal ik Magma met veel plezier nog een keer verslinden. 

Recensie: Magma - Carina van Leeuwen

Cold Case 1 - Magma

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Twee meisjes van uiteenlopende sociale klassen verdwijnen in dezelfde week.
    Het lichaam van een jarenlang vermiste docent wordt uit het water gevist.
    Een politicus voelt hoe de grond hem te heet onder de voeten wordt.

    De vondst van de vermiste docent Roger van Merle resulteert in een vernietigend rapport over het politieonderzoek destijds. Als reactie wordt in Den Haag een nieuw rechercheteam voor vermissingen opgericht. Hierin zit een vreemde eend in de bijt: journalist Lyn Riley, die na dertig jaar in oorlogs- en rampgebieden terug in Nederland is.
    Het team duikt in de verdwijning van de 18-jarige Sasha, die in tegenstelling tot een in dezelfde week verdwenen meisje uit hogere kringen al snel werd vergeten. In hun onderzoek stuiten zij op tegenstand vanuit politieke hoek. Ondertussen staat er voor Riley persoonlijk ook nogal wat op het spel…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Vrij spel

  • 25 momenten waarop je je nogal dom voelt

  • Recensie: De Franse wereldkeuken

Zoek in artikelen