• onze waardering

Duivelsvlucht - Leigh Bardugo RECENSIE

Recensie: Duivelsvlucht - Leigh Bardugo

In dit tweede deel van de Alex Stern-serie, Duivelsvlucht, gaat Leigh Bardugo verder waar ze was gebleven aan het einde van Het negende huis. Met Darlington in de hel en een paar mysterieuze doden op de campus hebben Alex en Dawes genoeg aan hun hoofd zonder dat er extra problemen bij komen. Ze willen Darlington terughalen door middel van de Vuurproef, maar daar mag het bestuur van Lethe niks over te weten komen, en dat blijkt nog niet zo makkelijk. Er is namelijk een kans dat diegenen die de afdaling maken, niet terugkomen, of in ieder geval niet onveranderd. Maar wat als er meer terugkomt uit de hel dan alleen diegenen die erheen gegaan zijn?

Het is alweer drie jaar geleden dat de Nederlandstalige editie van het eerste deel van de Alex Stern-serie, Het negende huis, verscheen. Natuurlijk is dit altijd een nadeel als je series leest, zeker van populaire auteurs die aan meerdere series tegelijk werken, maar de tijd die er tussen de verschillende delen zit is behoorlijk lang. Zeker als we praten over fantasierijke series met een behoorlijk aantal personages. Het is even slikken de eerste honderd bladzijden van Duivelsvlucht om de draad van het verhaal weer op te pakken, de personages opnieuw te leren kennen en jezelf weer op de details te laten letten. Want dat is het meest vervelende, Leigh Bardugo heeft zoveel in Duivelsvlucht gestopt vanaf bladzijde één, dat het bijna onmogelijk is om het allemaal goed op te nemen. Het gaat zelfs zover dat je bijna weer wil herbeginnen aan het boek na honderd bladzijden, omdat je je dan pas weer alles van het verhaal eigen hebt gemaakt.

Bardugo hanteert geen ingewikkelde schrijfstijl, maar Duivelsvlucht bevat wel een paar specifieke termen die niet (opnieuw) worden verklaard. Dat zorgt ervoor dat je niet heel snel vordert aan het begin van het boek. Nogmaals, als je beide deel kort op elkaar leest, is dat misschien anders qua ervaring. De plot is niet heel ingewikkeld en er zitten geen heel onverwachte wendingen in het verhaal die aan de geloofwaardigheid knagen. Bardugo slaagt er zeker wel in de om de aandacht van de lezer vast te houden, door middel van de mysterieuze sfeer en de originaliteit van de invalshoek. Natuurlijk zijn dit beide elementen die je ook in andere fantasy-reeksen terug kan vinden, maar er zit zeker iets Duivelsvlucht dat je niet zo snel kan vergelijken met andere boeken en dat is een zeer goede zaak. Het zorgt ervoor dat je wil blijven doorlezen omdat je nieuwsgierig bent naar wat er gaat gebeuren.

Alex Stern is een interessant personage, waar nog veel meer inzit dan wat Bardugo er in deze twee eerste delen heeft uitgehaald. Is ze slecht of is ze goed? Dat is eigenlijk een kernvraag die je niet zomaar beantwoord krijgt. Waar je wel van moet houden is het negatieve zelfbeeld dat Alex van zichzelf heeft en wat een beetje jeugdig kan overkomen (of wat eventueel minder aantrekkelijk is voor de volwassen lezer). Als je dat naast je neer kan leggen en gewoon kan genieten van de speciale krachten en mix van eigenschappen die Alex te bieden heeft, dan heeft dit personage zeker veel potentie om te entertainen. De andere personages blijven wat meer op de vlakte, maar er zijn een paar scènes die er met kop en schouders bovenuit steken en waar je wou dat je bij was, gewoon om de personages die Bardugo op dat moment tot leven brengt zelf te kunnen zien.

Na het uitlezen van Duivelsvlucht wil je eigenlijk direct door met deel 3 en 4 van de Alex Stern-serie. De verwachting is dat er vier delen in de serie gaan komen en dat de serie pas afgerond wordt in 2027. Dus jammer genoeg moet je weer een hele tijd wachten. Het is te hopen dat Bardugo meerdere keren van lezers heeft gehoord dat alle ins en outs van het vorige deel toch wat weggezakt waren en dat er een kleine samenvatting, of een register met personages, in het volgende deel te vinden is. Als ze dat doet, dan is het optimaal genieten, want er is geen gebrek aan verbeelding bij Bardugo. Voor een volwassen fantasy-reeks zou het allemaal op een nog wat hoger plan getild mogen worden qua ontwikkeling, maar voor een overgangsfase vanaf Young Adult is het net zoals de Crescent City-reeks van Sarah J. Maas prima.

Recensie: Duivelsvlucht - Leigh Bardugo

Alex Stern 2 - Duivelsvlucht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Alex Stern is terug met een nieuw moordmysterie vol duistere magie binnen de Ivy League-elite op de prestigieuze Yale -University. Alles draait om macht, privilege en moord. Dit is de duistere en decadente wereld van het geheime -genootschap, het -Negende Huis.

  Galaxy ‘Alex’ Stern is vastbesloten om Darlington uit de Hel te bevrijden – zelfs als dit haar haar toekomst op Lethe en Yale zal kosten. Maar Alex speelt met krachten die ver buiten haar vermogens liggen en wanneer de -docenten een voor een dood worden gevonden, weet ze zeker dat dit geen ongelukken zijn. Er raast iets moordlustigs door het stadje New Haven. Als Alex wil overleven, zal ze korte metten moeten maken met de monsters uit haar verleden en de duisternis die zich binnen de muren van de universiteit heeft genesteld.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • Allerzielen

 • Al die schitterende hemels - Trent Dalton

 • Chicklit.nl top 6: januari 2016

Zoek in artikelen