- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Victoriestad - Salman Rushdie

Recensie: Victoriestad - Salman Rushdie
In de epische roman Victoriestad etaleert Salman Rushdie (1947) zijn unieke talent als creatief auteur met een ongeëvenaarde scheppingskracht.
Hij verplaatst de lezer in deze mythe naar het middeleeuwse India waar een negenjarig meisje - Pampa Kampana - ontzet getuige is van de dood van haar moeder die na een onbeduidende nederlaag in een veldslag in een vlammenzee stapt. Godin Pampa laat haar stem spreken via de mond van het kind. Dat speelt de hoofdrol in de schepping van een nieuwe stad, Bisnaga, een naam die staat voor Victoriastad, gestrooid uit een zak met zaden.
Het avontuur dat zich in de 247 jaar van haar leven ontvouwt, wordt fraai vormgegeven. Bloedige gevechten, seksuele vrijmoedigheid, religieus fanatisme zijn elementen die de boventoon voeren in de occulte wereld, waarin de vrouw zich losmaakt van de patriarchale knechting en recht wordt gedaan aan het wezen en de kracht van het matriarchaat.
In de delen Geboorte, Ballingschap, Glorie en Ondergang creëert Rushdie personages die reiken in de diepte en de breedte van het mens zijn. Het woord als het sterkste wapen, de goddelijke fluistering die bruut geweld overstijgt. Mooi uitgesponnen is het credo van de ziende, blind voor misleiding.
Je wordt geraakt door het fenomeen van een vrouw die eeuwen jong blijft, telgen van zes generaties na haar als ouderen om zich heen heeft en de complexiteit die dat met zich meebrengt, vooral ook omdat het heersende krachten zijn.
Rushdie blinkt in Victoriestad uit bij het inzetten van de metafoor, overdrachtelijk taalgebruik van de bovenste plank, waardoor aspecten diepgang krijgen. En los van dit alles is het boeiend om het proces van groeien, bloeien en vergaan in de machtssfeer te volgen.
Rushdie spreekt ook in Victoriestad, net als in de dertien andere van zijn hand, als de grote voorvechter van de vrije meningsuiting. Hij moest er in het kader van de Duivelsverzen al een zware tol voor betalen, maar met dat ene oog wat hem is gebleven ziet hij meer wat volgens hem scheef is in deze wereld dan menigeen met twee heldere kijkers. Het woord, sterker dan het staal. Zijn grote bijdrage aan de literatuur is onmiskenbaar.
Recensie: Victoriestad - Salman Rushdie
Victoriestad
-
Auteur:
Salman Rushdie -
Verschenen:
6 februari 2023 -
Uitgave:
ISBN 9789493304376
Uitgever Pluim
300 pagina's -
Uitgever:
Pluim -
Genre:
Roman
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
In de nasleep van een onbeduidende veldslag tussen twee al lang vergeten koninkrijken in het veertiende-eeuwse Zuid-India heeft een negenjarig meisje een goddelijke ontmoeting die de loop van de geschiedenis zal veranderen. Nadat ze getuige is geweest van de dood van haar moeder wordt de verdrietige Pampa Kampana een medium voor de godin, die door de mond van het meisje begint te spreken. De godin verleent Pampa Kampana krachten die het begrip van het meisje te boven gaan en vertelt haar dat ze een rol zal spelen in de opkomst van een grote stad genaamd Bisnaga – letterlijk ‘victoriestad’ – het wereldwonder.
De daaropvolgende tweehonderdvijftig jaar raakt het leven van Pampa Kampana nauw verweven met dat van Bisnaga, vanaf het moment dat de stad letterlijk wordt gezaaid uit een zak magische zaden totdat ze op een typisch menselijke manier ten onder gaat: door de hoogmoed van de machthebbers. Wanneer Pampa Kampana Bisnaga en haar burgers tot leven fluistert, probeert ze te voldoen aan de opdracht die ze van de godin heeft gekregen: vrouwen gelijke rechten geven in een patriarchale wereld. Maar alle verhalen zijn geneigd zich los te maken van hun schepper, en Bisnaga is geen uitzondering. Terwijl de jaren verstrijken, heersers komen en gaan, veldslagen worden gewonnen en verloren, en loyaliteiten wisselen, wordt het weefsel van Bisnaga een steeds complexer tapijt – met Pampa Kampana in het middelpunt.
Nieuwste artikelen
-
Young adult top 6: december 2023
-
Fictie top 6: december 2023
-
Koffers vol liefde - Marli Elisa
-
De affaire - Yvonne Doorduyn
-
De roep van de raaf - Mercy Ngeno
Gerelateerde artikelen
-
Recensie: Een goed jaar
-
Recensie: In elkaars armen
-
Chicklit.nl top 6: juni 2015